Pagini

sâmbătă, 31 iulie 2021

Poiana lui Căliman, județul Vâlcea

Sursă foto: arhiva personală

 Bună!

Împreună cu prietena mea, sătule de agitația și poluarea din Craiova, am hotărât să facem o mică plimbare cu trenul într-o zonă turistică, cât mai apropiată de județul nostru.

Ne-am cumpărat bilete online (foarte utilă și comodă această opțiune, poți vedea în timp real câte minute are întârziere trenul,stațiile și timpul de staționare) către Păușa, județul Vâlcea. Deși am feed-ul plin cu știri despre trenuri întărziate și alte întămplări neplăcute legate de CFR, călătoria cu trenul a fost chiar plăcută, un singur incident a fost, pe la jumătatea călătoriei, s-a defectat aerul condiționat, dar fiind dimineața devreme, nu ne-a afectat prea tare.

Am ajuns în halta Păușa și am mers pe strada Păușa, am trecut podul de peste Olt, apoi ne-am continuat drumul făcând stânga (spre dreapta ajungeți la Mănăstirea Cozia) pe Calea Traian. De la capătul podului până în părculeț sunt 1,7 km. Se pot închiria biciclete de la chioșculețul din capătul podului și se poate circula cu bicicletele pe malul stâng al Oltului.


Parcul este superb și am fost uimți de priveliștea mirifică, a fost o adevărată surpriză, deoarece noi nu știam de existența lui, noi mergeam către Mănăstirea Ostrov, care este cel mai vechi loc monahal de maici.

Parcul ”Poiana lui Căliman” este realizat după povestea păstorului ale cărui animale erau vindecate de boala picioarelor prin scăldarea în ”balta cu puteri cerești”. Uimit de binefacerile apei din ”câmpul lui Căliman” se confensează călugărilor de la Mănăstirea Cozia, povestindu-le de puterea tămăduitoare a acesteia. Călugării merg în poiană unde descoperă izvoarele, unde mai târziu însuși Mircea își va scălda bătânețea.

Proiectarea și execuția sunt realizate pe motivul mitic al calului și pe puritatea apelor vindecătoare care redau dinamic și simbolistic legenda.

Aceste informații despre legendă se găsesc pe o tabliță aurită amplasată în parc.

A fost o zi minunată, iar locurile vizitate ne-au încărcat ”bateriile” și ne-au încântat privirile. Tot drumul l-am parcurs pe jos, fără mașină sau alte mijloace de transport.

Parcul este superb, vă recomand să-l vizitați!


poză din arhiva personală

poză din arhiva personală

poză din arhiva personală

poză din arhiva personală

poză din arhiva personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu