Pagini

miercuri, 16 februarie 2022

Diavolul șchiop – Lesage

 Lesage se inspiră din romanul scriitorului Guevra, fiind acuzat că l-a plagiat, dovedindu-se ulterior că din cele 21 de capitole ale romanului doar  două au legătură cu romanul ”Diablo eojuelo”, apărut în 1641, de la care împrumută titlul.


Asmodee sau Cupidon este diavolul infirm care este ținut captiv într-o fiolă de un vrăjitor și eliberat de tânărul don Cleophas. Acesta este recunoscător pentru libertatea sa și drept răsplată îi dă posibilitatea, tânărului student, de a vedea prin acoperișurile din Madrid tot ceea ce se petrece în casele oamenilor. Acest roman conține o serie de povestiri și este unul realist deoarece pune în scenă aspectele tipice ale societății feudale franceze din era apusă a monarhiei absolute. Aduce în discuție prietenia adevărată și dealtfel foarte rară dintre doi bărbați, iar în repetate rânduri vorbește de egalitatea oamenilor în fața morții. Moștenitori care doresc moartea rudelor bogate (”Moartea, în ciuda oroarei de care e însoțită, produce tot atâta bucurie câtă durere.”) sau căsătorii aranjate în funcție de statutul social le întalnim în romanul lui Lesage, în general caractere negative și comportamente îndoielnice care le întălnim și în ziua de astăzi, nu doar în acea epocă demult apusă.

”Mult îi admir pe demonii oameni; propriile lor defecte li se par niște fleacuri, în schimb pe ale altora le privesc cu microscopul.”

Romanul mai conține și povești satirice care îi vizează în special pe medici, actori și scriitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu