luni, 31 octombrie 2022

Frisomat – Viața fără metal? Un coșmar!

Metalele sunt în jurul nostru peste tot și sunt vitale pentru viață, fac parte din viața noastră cotidiană, ne folosim de ele mereu: când scriem sau gătim, pentru transport sau în agricultură, le purtăm ca bijuterii, ș.a.m.d.. Viața fără metale? Nu e doar un coșmar este foarte greu de imaginat, până și organismul nostru  are nevoie de metale pentru a funcționa normal.

Cred că toată lumea știe cum arată fierul, majoritatea obiecte pe care le folosim zilnic au în structura lor fier. În plus, fierul este un element foarte important pentru sănătatea organismului nostru, asigură buna funcționare a sistemului imunitar. Un mineral estențial pentru producerea de sânge, iar aproximativ 70% din totalul de fier din organismul nostru se găsește în hemoglobină și în mioglobină. Hemoglobina este esențială pentru transportul oxigenului în sânge , mioglobina stochează, transportă și eliberează oxigenul.Aproximativ 6% din fierul din organism face parte din proteinele esențiale pentru respirație.

Până să fie descoperit fierul, oamenii foloseau unelte de piatră, os sau lut. Cam greu de folosit în zilele noastre, nu-i așa? Să ne bem cafeaua dintr-un vas de lut n-ar fi chiar rău, dar să ne imaginăm cum aprindem focul folosind  niște surcele și lovind două pietre. Nu am reuși să aprindem focul de la prima lovitura, așa-i? Cred că nici din a 20-a încercare nu am reuși, apoi să fixăm vasul de lut pe un suport confectionat din piatră  deasupra focului și ne preparămm cafeaua, cafea care ne-a luat cam un sfert din zi (sau mai mult?) să o preparăm. Un coșmar!

Metalele au un rol important și în economie. Ce legătură au metalele cu Frisomat și cu dispariția lor?

Cine este FRISOMAT? Frisomat este o afacere de familie, româno-belgiană, care proiectează și produce hale industriale din oțel laminat la rece. A fost înființat la Piatra Neamț și are peste 25 de ani de experiență (în România)  în domeniul în care activează. Centru de comandă este în Belgia și au filiale în 14 țări.

Bun! Am văzut, în mare, cât de important este fierul pentru organismul nostru și viața noastră, să vedem cât de important este oțelul pentru Frisomat.

Oțelul este un aliaj care are ca elemente principale fierul și carbonul și este cel mai utilizat metal în numeroase industrii. Oțelul este un elemant esențial pentru buna funcționare și sănatatea ”organismului” Frisomat.

Oțelul:

Sursă foto: pixabay

  • este ecologic;
  • nu se transformă în ceva toxic, datorită durabilității;
  • este cel mai reciclat material din lume;
  • necesită o cantitate redusă de energie când este folosit în construcții;
  • provine din reciclarea fierului vechi, etc.

Producerea oțelul laminat la rece este mai economică din punct de vedere energetic și este cu 20% mai dur decât oțelul format la cald, mai rigid, iar formele și dimensiunile sunt bine definite, deoarece esteticul este un factor important pentru Frisomat. Structura metalică din oțel laminat la rece consumă 30% mai puțin oțel, însă nu-i este afectată rezistența și sustenabilitatea. Frisomat se bazează pe sustenabilitate. Sustenabilitatea este capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a termina resursele naturale, care știm bine nu se regenerează repede. Frisomat reduce deșeurile la minim, iar 50% din energia consumată provine din ponourile solare.

Construcțiile Frisomat apar acolo unde e infrastructură!

Dacă aveți o afacere și vreți să economisiți timp și bani cea mai bună soluție este să construiți cu Frisomat, este un partener de încredere care oferă proiecte personalizate și diverse soluții de fundare și adaptare pentru orice tip de teren. Oferă termen real de livrare în funcție de complexitate, serioazitate și promtitudine, pe lângă materialele de o calitate superioară. Pentru că sunt conduși de inovație colaborează cu cercetători de top, optimizând continuu soluțiile constructive, iar la proiectele mari, în funcție de complexitatea construcției devin flexibili și cooptează specialiști de la alte filiale.

Sursă foto: Frisomat

Halele metalice pot fi utile pentru diverse afaceri, care activează pe diferite piețe, de la hale de producție, până la hale de depozitare a materialelor reciclabile, clădiri de birouri sau spațiu comercial, locuri de joacă pentru copii sau hale agricole. Halele metalice se montează rapid, acestea pot fi relocate sau reciclate. Garanția structurilor metalice este de 50 de ani. Tot frisomat se ocupă de montaj și de livrare.

Pentru un proiectde hală metalică, de exemplu pentru un biroul de contabilitate în mediul rural se pot accesa fonduri europene, dar pot fi accesate mai multe linii de finanțare atât pentru agricultură cât și producție, depozitare, service auto. Orice linie de finanțare ați alege Frisomat va fi alături de voi deoarece are experiență în implementarea proiectelor cu finanțate europeană. Pașii pe care trebuie să-i urmați sunt simpli: după ce vă hotărâți unde încadrați proiectul, faceți un plan de afaceri, care va cuprinde un buget estimat și perioada de implemantare a proiectului.

Prin ”We shelter your business” transmit clienților Frisomat două direcții, una funcțională prin calitatea superioară oferită, dar și una emoțională prin grija pe care o arată față de visul clienților, intrând în acțiune factorul estetic.

Sursă foto: Frisomat

În concluzie, oțelul este pentru Frisomat ceea ce este fierul pentru sănătatea organismului nostru. Nu există metale, nu existăm nici noi, nici Frisomat!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

sâmbătă, 29 octombrie 2022

Dacă aș fi...

 Ideea mi-a venit în timp ce purtam o ”discuție” cu Uzzi The Dog 😅 (cățelul meu), care a început cam așa: ”Uzzi, tu dacă ai fi o pisică, ai fi cea mai ”pisicoasă” pisică din lume.”😂

Dar eu? Dacă aș fi..... ce aș fi? Și am început să mă gândesc, nu prea mult, ce aș fi dacă aș fi :

Sursă foto: pixabay
- o culoare - aș fi mov💜, verde💚 sau albastru💙, îmi este foarte greu să aleg una. Oare ce culoare ar ieși dacă le-aș combina?

- o floare - aș fi o margaretă africană, stau deschise doar când e soare, când e înnorat sau frig se închid și atrag atenția cu contrastrul dintre petale și centrul ei;

- un film -  aș fi unul comic-tragic;

- un cuvânt - aș fi ” misterios”;

- un verb - aș fi verbul ”a putea”;

- un anotimp - cu siguranță aș fi vară, prefer să mor de cald, decât de frig 😅;

- un fruct - aș fi o rodie;

- o apă - indubitabil aș fi un ocean;

- o melodie - aș fi ”Sinnerman”    

- o zeiță - aș fi Bastet, dacă nu mă înșel era zeița ocrotitoare a pisicilor;
- un animal -  cred că o felină, o pisică, să dau un răspuns instantaneu;
- un fenomen al naturii - fulger! Da, sigur aș fi un fulger!
- o carte - cu siguranță aș fi o carte interzisă 😅 saaau o carte scrisă de Stephen King;
Sursă foto: pixabay

- o creatură fantastică - fără dar și poate, sigur aș fi un vampir, aș trăi diferit fiecare viață și nu m-aș sătura de ”trăit”....eeeh, cu sângele ar fi mai greu, dar aș găsi eu o soluție, că doar sunt inventivă😂;
- un sentiment - mi-e greu să aleg dintre bucurie și speranță, dar cred că aș fi fost bucurie;
- o vârstă - aș fi copilăria!
Lista ar putea continua, dar deocamdată mă opresc aici. 
Voi ce ați fi dacă ați fi orice altceva decât ființă omenească? sunt foarte curioasă.
Să aveți un sfârșit de săptămână cât mai frumos, plin de zâmbete!

vineri, 28 octombrie 2022

LaDepozit - Spațiul de depozitare pentru bunurile tale!

 M-am bucurat foarte tare când, și pe piața din România, s-a implementat conceptul de Self Storage, văzusem doar în filmele americane astfel de containere de depozitare, unde oamenii își depozitau în siguranță lucrurile personale. Acest concept încă este nou la noi. Ce este Self-Storage? Este un serviciu de închiriere în regim de depozitare cu auto-servire. Pe scurt, LaDepozit îți oferă o boxă de depozitare pentru a-ți păstra în siguranță bunurile, iar pentru acest serviciu plătești o chirie lunară, în funcție de ceea ce dorești să depozitezi.

Spuneam că m-am bucurat când acest serviciu a intrat pe piața din România pentru că soțul meu lucrează în construcții, amenajări interioare/exterioare, și nu mai știa pe unde să pună uneltele pe care le folosea la lucru, deoarece nu avem spațiu foarte mare acasă. Uneori le lasă pe la clienții unde lucra și îi mai dispărea câte ceva, mai le lăsa înghesuite prin portbagajul mașinii și când aveam nevoie să mergem la cumpărături trebuia să descărcăm sculele mai întâi sau le depozita prin alte locuri nepotrivite și ne încurcau sau se pierdeau. 

Sursă foto: pixabay

Când am aflat de LaDepozit am zis să încercăm măcar o lună, deoarece aceasta este perioada minimă pe care se poate închiria spațiul de depozitare. Nu avea ce să meargă prost! Uneltele și sculele pe care soțul meu le folosea la lucrările de amenajări erau în siguranță, deoarece au sistem de supravegere video non-stop și dacă doream ne puteam instala, suplimentar, o alarmă individuală conectată la sistemul lor de securitate, iar cheie de acces la boxă avea doar soțul meu, nimeni altcineva. Plus că în incintă pot intra doar clienții LaDepozit, iar acessul este de 24/7! Adică, la orice oră din zi a săptămânii dacă are nevoie de vreo unealtă poate să meargă să o ia să o folosească!Uneltele le are aranjate frumos în cutii etichetate într-un spațiu curat, sigur și modern. Gata cu grijile! Gata cu uneltele pierdute sau care ne ocupau portbagajul mașinii!

Sursă foto: LaDepozit

Site-ul LaDepozit este foarte prietenos și ușor de folosit, găsești un calculator de spațiu, care îți calculează metrii pătrați de care ai nevoie să îți depozitezi bunurile, să nu închiriezi un spațiu prea mare pe care nu-l folosiți, deși sunt sigură că ai găsi cu ce să-l umpli. După ce ai calculat metrii pătrații și ți-ai ales boxa de depozitare, tot ce trebuie să faci este să rezervi spațiul de depozitare și-apoi încheiat contractul pe perioada dorită.

Echipa este foarte profesionistă și pentru că sunt orientați mereu către nevoile și cerințelor clienților doresc să ofere servicii de cea mai înaltă calitate. Dacă nu ai timp de împachetat, echipa te ajută în acest sens, deoarece oferă servicii de împachetare chiar la tine acasă. Oferă și transport cu sau fără șofer sau servicii de manipulare.

Nu uita! Scăpi de griji și câștigi și spațiu acasă dacă serviciile LaDepozit folosești!
Sursă foto: LaDepozit

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

joi, 27 octombrie 2022

Jocul lui Gerald - Stephen King - Recenzie

Poză din arhiva personală
 Nu știu dacă v-am mai spus, dar vă spun acum, că romanele mele preferate sunt cele horror, polițiste sau crimă, iar Stephen King se numără printre autorii mei preferați. 
Jocul lui Gerald ( Titlul original Gerald's Game) este un horror psihologic foarte tulburător.
Descrierea cărții (se află pe ultima copertă) este următoarea:
În timpul unui joc erotic pervers, Jessie, încătușată de pat, într-o casa de vară izolată de lume, îl lovește pe soțul său, Gerald, provocându-i involuntar moartea.

În următoarele douăzeci și opt de ore, Jessie este condamnată să îndure întunericul, teroarea și nebunia, căci gândurile îi vorbesc cu voci incestuoase, cu voci de mult uitate, de mult îngropate, iar strigătului ei îi răspunde o creatura oribilă, un chip alb furișat în umbră. Pentru ea, moartea ar fi o binecuvantare.

„Terifiant... Un joc în care coșmarul este doar începutul.” USA Today

Acțiunea se petrece în octombrie, povestea fiind legată de o eclipsă... iar eu am tot amânat această carte până când, în sfărșit, i-a venit rândul într-o săptămână din octombrie, când a avut loc și o eclipsă parțială de soare (25 octombrie 2022) - ce coincidență ciudată!😬
Jessie și Gerald Burlingame se hotărăsc într-o zi de octombrie să joace un joc erotic în casa lor de vacanță din Maine, unde nimeni nu-i va deranja. Gerald era un avocat care avea probleme cu băutura și în viața amoroasă, și descoperă că focul dragostei poate fi reaprins cu două perechi de cătușe. De data aceasta cumpără cătușe adevărate de polițist și....începe jocul...
Jessie, doar cu o perche de chiloți pe ea, este legată de pat cu cătușele și dintr-o dată i se pare o prostie și vrea să fie dezlegată, însă Gerald crede că protestele fac parte din joc și își continuă jocul. Dar Jessie reacționează violent lovindu-l pe soțul ei provocându-i un infarct.
Și începe teroarea...cine poate să descrie fricile și teroarea mai bine decât King?
Patul i-a devenit închisoare și se va confrunta cu lucrurile din trecut de care s-a temut și pe care le-a ascuns foarte bine. Companie îi țin gândurile ei care iau vocile unor prietene, soțul ei ”puțin cam mort”, iar ușa care rămâne deschisă și e trântită de vânt intensifică teroarea pe care Jessie o trăiește.
”Este uluitor pe câte direcții se putea desfășura, simultan, mintea omenească.” pag. 36
”Interesant să îți dai seama că mintea omului nu este nimic altceva decât un cimitir contruit deasupra unui crater pe fundul căruia șerpuiesc reptile.” pag. 257
Niciun indiciu care să pregătească cititorul pentru ce va urma, sapă în cele mai adânci straturi ale fricii, iar nervii proaspetei văduve sunt puși la grea încercare.
Mai apare în scenă și Prinț, un câine abandonat și flămând, care în sfârșit găsise ”mâncare”, iar din umbrele întunericului apare, în colțul camerei, o siluetă a unui personaj straniu. 
Oare este halucinație sau e cineva în cameră cu ea?
De ce fugise Prinț și la cine lătra?
Subiectele tratate în carte sunt dure, cum ar fi abuzul și molestarea incestuoasă, acestea făcând-o greu de digerat.
Ce se va întâmpla cu Jessie?  Îl va însoți pe soțul ei în viața de apoi?
Veți afla doar dacă vă hotărâți să citiți cartea.
Editura Nemira a reeditat acest titlul în 2017 și  îl puteți comanda de aici.

miercuri, 26 octombrie 2022

Tapetul decorativ de la Axelen - medota modernă pentru o locuință stilată!

Tapetul decorativ este o metodă tot mai întâlnită în decorarea pereților, deoarece ne oferă multe avantaje printre care se numără lavabilitatea și durabilitatea, se aplică ușor și repede. În timpurile îndepărtate decorarea pereților nu se făcea chiar așa ușor ca în timpul nostru, fie că era vorba de pictură, materiale textile, hârtie de orez sau bucăti de lemn pictate manual, procesul de decorare dura și nu oricine își permitea. Astăzi găsim o gamă diversificată de modele de tapet, din belșug, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Alegând tapetul în redecorarea locuinței economisiți bani, tot ce trebuie să faceți este să alegeți tapetul potrivit pentru locuință, ținând cont de gusturile personale.

O metodă modernă pentru o locuință decorată cu rafinament este tapetul decorativ de lux de la Axelen, o colecție nouă inspirată din creațiile haute-couture. Haute couture este un termen foarte pretențios pe care numeroase branduri NU își permit să-l folosească, însă nu și Elie Saab, un nume consacrat în moda haute couture.

Unicitate – Personalizare – Calitate superioară

Sursă foto: Axelen

Elie Saab este un designer de origine libaneză foarte cunoscut, mai ales pentru rochiile de un rafinament și o eleganță aparte create pentru vedetele de pe covorul roșu, care în parteneriat cu Zambaiti Parati, un producător italian specializat în tapet cu o tradiție de peste 50 de ani, și-au unit forțele într-un nou proiect pentru decorarea interioară a locuinței, astfel a luat naștere noua coleție de tapet decorativ – tapetul Zambaiti din colecția Elie Saab.

Tapetul decorativ Elie Saab este inspirat din creațiile de modă ale mărcii, rodul creativității fără compromisuri a lui Zambaiti Parati și viziunea artistică a lui Elie Saab, fabricat din materiale exclusive de o  calitate unică. Acesta este distribuit în România în exclusivitate de Axelen.

Sursă foto: Axelen

Fiecare model de tapet de lux e unic prin elementele din compoziția sa: este bogate în culori care generează o iluzie a spațiului, dând totodată o senzație realistă. Un plus de eleganță îl dau inserțiile de cristale care nu sunt exagerate, ci discrete, iar un plus valoare îl dau inserțiile gri-aurii din geometriile inedite, exclusiviste, care parcă animează pereții, specifice brandului italian. Unicitatea tapetului este dată și de materialele din care este confecționat, materiale de înaltă calitate, care îl face rezistent la frecare și zgârieturi, lavabil – care se curăță ușor folosind doar o cârpă moale și umedă.

Colecția este confecționată din substraturi de calitate, care sunt rezistente la foc și certificate, întrunește condițiile spre a fi utilizată și în domeniul Horeca, cum ar fi camere de hotel, restaurante, cafenele, holuri.

Sursă foto: Axelen

Aduceți eleganța în propria locuință, alegând tapetul unic Zambaiti din colecția Elie Saab, distribuit în exclusivitate de Axelen!

 Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

marți, 25 octombrie 2022

Colecționez Apusuri!! - Miercurea fără cuvinte!


Sursă foto: arhiva personală-Marele Actor, Soarele, după ce și-a terminat actul, se retrage în aplauze de pe scenă, făcându-i loc mândrei Luni.

Împreună cu cățelul meu, Uzzi, bucurându-ne de apus!

poză din arhiva personală

poză din arhiva personală

Apusurile de soare sunt momente magice, fascinante- poză din arhiva personală


Miercurea fără cuvinte a fost inițiat de Carmen și continuat de Floare de Colț.
Postarea participă și la Wordless Wednesday pe Bethere2day.


luni, 24 octombrie 2022

Ce ar spune tenul tău dacă ar vorbi? Cum ți-ar cere el să îl îngrijești în sezonul rece?

Frigul își face simțită prezență pe zi ce trece, iar tenul nostru se confruntă direct cu el. Astăzi vă voi vorbi despre cum ne protejăm tenul în sezonul rece și nu numai. Despre ten putem spune că reprezintă cartea noastră de vizită. O carte de vizită este un accesoriu esențial care prezintă încredere, la fel cum tenul spune multe despre sănătatea noastră, așa că haideți să facem cunoștintă cu tenul nostru și să-l răsfătăm!

Sursă foto: pixabay
Pielea este cel mai mare organ al corpului, cântărește circa 4,5 kg (aproximativ 16% din greutatea corpului) și reprezintă mai mult decât un înveliș, de aceea ar trebui să ne admirăm pielea mai des. Are trei straturi:

Epiderma – este ca o barieră de protecție, este stratul exterior. Pielea se reînoiește complet aproximativ o dată pe lună, acest proces este îndelungat , începând din copilărie.

Derma -  este stratul interior, care este responsabilă de apariția ridurilor, conține o rețea de celule care secretă colagenul și elastina care cu timpul se deteriorează. Colagenul și elastina sunt ingredientele esențiale pentru tinetețea pielii noastre.

Hipodermul - țesutul subcutanat format din grăsime și țesut conjuctiv care are rolul de a proteja corpul.

Acum, după ce v-am prezentat cât mai pe scurt din ce este alcătuită pielea noastră, vom continua cu rutina zilnică de îngrijire și câteva sfaturi pentru menținerea unei pieli cât mai ferme. Este foarte important să avem o rutină de îngrijire a tenului, să fie aceeași în fiecare dimineața și seară, dacă vrem să fim tinere pentru o vreme îndelungată.

Rutina mea de îngrijire a tenului este următoarea: pentru curățarea tenului folosesc un săpun natural de lavandă și cărbune activ, spălându-l cu apă călduță. După ce l-am spălat și uscat prin tamponare cu un prosop moale, urmează tonifierea cu apa micelară, și următorul pas, cel mai important este hidratarea. Hidratarea este esențială pentru îngrijirea tenului în sezonul rece și în toate anotimpurile.

Sursă foto: pixabay

Hidratarea trebuie făcută atât din interior cât și din exterior. Ca o paranteză pentru a evidenția importanța hidratării, Neil Shubin ne spue că atunci când ne naștem corpul nostru este compus din 75% apă, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă ne
”uscăm”, de aceea noi trebuie să-l ajutăm hidratându-l corect. Tenul nostru, din punct de vedere al hidratării, îl putem compora cu o floare care trebuie îngrijită și hidratată cu grijă pentru a-i prelungi viața și frumusețea. Revenind la rutina de îngrijire a tenului meu hidratarea o fac – dimineața – cu o cremă de zi hidratantă și – seara - cu o cremă de seară hidratantă, răsfățându-l cu un masaj de 3-5 minute cu rola de jad.

Am un program neregulat la serviciu, acest lucru se datorează faptului că lucrez în ture,  și parcă timpul nu-mi mai ajunge uneori, și mi-am dorit ca rutina mea de îngrijire să fie una minimalistă și multifuncțională care să-mi ofere soluții complete pentru îngrijirea tenului meu și această dorință mi-a fost împlinită de prietena mea cea mai bună Allurene. Iar pentru protecția împotriva efectelor de mediu și îmbunătățirea flexibilității pielii, prietena mea mi-a recomandat un Ser de hidratare Bliss for my face.

Sursă foto: Allurene

Vreau să vă fac și vouă cunoștință cu my bff Allurene care nu e o franțuzoaică, dar are eleganța pariziană care stă în simplitate, calitate, personalitate și armonie, și este 100% româncă, iar sloganul ”Your new bff is here!” nu se referă doar la produsele de calitate din ingrediente naturale (fără parabeni, sulfați sau gluten) pe care le oferă, ci și la faptul că oferă sfaturi de îngrijire corectă și completă a tenului, sfaturi pentru un stil de viață sănătos. Produsele sunt testate dermatologic și oftalmologic, NU SUNT TESTATE PE ANIMALE și sunt adecvate nevoilor specifice de la adolescență la maturitate. Produsele se întind repede și sunt absorbite de piele aproape instantaneu, nu lasă strat de grăsime, o adevărată experiență senzorială. Iar Cremă antirid Hey young lady, potrivită pentru toate tipurile de ten, previne și reduce ridurile, ceea ce o face să fie potrivită pentru vârsta mea.

Sursă foto: Allurene

Dar o piele sănătoasă nu înseamnă doar aplicarea produselor ci și adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos. Eu am redus cantitatea de cafea pe care o consumam zilnic, doarece cofeina în doze mari nu mai este benefică organismului ci nocivă, am eliminat zahărul, pâinea, sucurile acidulate și am adăugat cât mai multe fructe naturale și salate în meniu. Și, bineînțeles, mă hidratez, din interior, am început să beau zilnic 2 litri de apă. Fac mișcare de două ori pe săptămână folosind exercițiile Walk at home by Leslie Sansone, care sunt simple, dar eficiente. Iar în zilele mai solicitante mă relaxez citind o carte sau ascultându-l pe Bo Diddley în timp ce savurez un ceai verde cu cătină.

Cam asta este rutina mea zilnică de îngrijire și sunt foarte curioasă să aflu și despre rutina voastră zilnică de îngrijire a pielii. Aaaaa....aproape uitasem: David Gemmel a zis ”Nu te vorbi de rău. Deoarece războnicul din interior îți aude vorbele și este afectat de ele.” vorbele pozitive sunt foarte foarte eficiente pentru starea noastră de bine, așa că acordați-vă câteva minute zilnice de afecțiune, să vă admirați, să vă spuneți cuvinte pozitive. Până și florile devin mai frumoase când în timpul îngrijirii le vorbiți.Tenul nostru -  floarea noastră rară!

Tenul meu dacă ar putea vorbi mi-ar spune: ” Nu uita să-mi acorzi afecțiune și îngrijire!” Al vostru ce ar spune?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

 


sâmbătă, 22 octombrie 2022

Eveniment Colocviile Scrisul Românesc ediția a XVII-a

Sursă foto: Scrisul Românesc
 ”Scrisul Românesc” este o fundație și editura, dar și revistă, care are ca obiectiv promovarea culturii naționale cât și locale. 

Editura, pe lângă romane și opere literare, publică  și volume de critică literală, lucrări științifice și materiale didactice din sectorul universitar.

Revista „Scrisul Românesc“ a fost fondată în 1927, de către criticul literar Dumitru Tomescu, şi tipărită de editura cu titlul omonim, până în 1928. Devine încă de la început o publicaţie culturală interbelică importantă, alături de „Ramuri“ şi alte reviste din perimetrul Olteniei. 

Seria a doua a revistei a apărut în ianuarie 2003, din iniţiativa prof. univ. Florea Firan, redactor-şef al publicaţiei şi în prezent. Apariţia revistei este lunară, 32 pag., 1-2,31-32 color, format 42x30 cm.Revista cuprinde rubrici permanente în care se regăsesc poezia, proza, critica şi istoria literară, cronici şi recenzii de cărţi, literatură străină, o pagină de inedite, articole pe teme de educaţie şi cultură, şi arte, de filosofie, istorie, evenimente culturale în ţară şi în străinătate (cu permanenţă din New York, Paris), prezentare de cărţi şi reviste. Mai multe despre revista găsiți chiar pe site-ul revistei http://www.revistascrisulromanesc.ro, tot de aici o puteți descărca în format pdf, gratuit.

Vineri 28 octombrie 2022, la ora 12:00, spectaculoasa Sală a Oglinzilor din Muzeul de Artă (Un tur virtual al muzeului îl puteți face dând click chiar aici ), Craiova, va găzdui evenimentul Colocviile Scrisul Românesc, care a ajuns la ediția cu numărul 17.

Primul punct cuprins în program va fi sesiunea de comunicări științifice ”Manipularea informației în mass-media”, iar momentele literal artistice vor fi susținute de actorul Emil Boroghină și Filarmonica Oltenia - Craiova String Quartet.

Vor fi invitați speciali scriitori din New York, tot în cadrul evenimentului se va lansa numărul special 10/2022 al revistei ” Scrisul Românesc” și volum ”Presa culturală între tradiție și reformare”. Pe parcursul evenimentului va fi expoziție de cărți și reviste și lansări de carte de unde participanții au ocazia să își pot îmbogățească colecțiile personale cu noutățile editoriale.

Sala Oglinzilor, poză din arhiva personală

Sala Oglinzilor, Muzeul de Artă, Craiova-poză din arhiva personală

Evenimentul este public cu intrare liberă unde pot participa toate persoanele care apreciază cultura. 

Abia aștept să merg la eveniment. Obișnuiți să mergeți la lansări de carte? Voi la ce evenimente ați participat recent sau veți participa?

joi, 20 octombrie 2022

Podcast la puterea Tehnocultura!

A venit timpul să vă vorbesc și despre podcasturi. Pentru cei care nu știu, deși cred că toată lumea știe, un podcast este un fel de emisiune radio pe o temă anume, are episoadele preînregistrate și se pot ascultă oriunde sau oricând aveți chef, de exemplu puteți asculta un podcast când alergați prin parc sau în drum spre servicu, ș.a.m.d.. Se pot asculta pe diferite platforme dedicate sau chiar de pe site-ul podcastului. Cel mai simplu mod și în același timp util de a acumula informație, de a învăța ceva nou din domeniul care vă interesează.

Sursă foto: Tehnocultura

Cu podcastul Tehnocultura am făcut cunoștință acum o săptămână și mi se pare interesant, dacă nu v-ați dat seama deja, domeniul podcastului este tehnologia, unde aflăm despre tendințele actuale din tehnologie, știri, iar gazdele podcastului Vlad Bănică și Manuel Cheța ne împărtășeșc experiențele lor, de oameni simpli, avute cu produse diverse din tehnologie, spunându-și părerea SINCERĂ, ceea ce mi se pare foarte tare, deoarece sinceritatea este întâlnită din ce în ce mai rar.

Sunt fani soluții gratis, iar dacă o soluție gratis pe care au găsit-o a funcționat sau nu la ei, veți afla, cu siguranță, în podcastul următor. Tehnocultura este un prieten de  încredere, deoarece este sincer, nu primește bani (sponsorizări) ca să ridice un produs în slăvi, chiar dacă nu merită, cum se mai întâmplă printre podcasteri. Eu nu sunt fan înfocat tehnologie, dar  îmi place să aflu noutăți sau tendințe actuale din domeniu, în cazul în care mă voi confrunta cu o problemă, voi căuta soluția pe podcastul de tehnologie. Mi-a plăcut episodul nr. 95, nu a fost scurt, dar nici lung, a fost suficient și am aflat lucruri pe care nu le știam, de exemplu că Anne Boden, directorul general al Starling Bank, a scos o carte ”Banking On It”, motorul de căutare al generației Z este Tik Tok, cum să avem grijă să delimităm informația de propaganda chinezească. Din episodul nr. 100, care este și aniversar, am aflat cum gazdele podcastului Tehnocultura au pornit pe acest drum și care sunt planurile legate de viitor și multe informații utile pentru cei care doresc să-și deschidă un podcast.

Eu dacă mi-aș face un podcast, deoarece este un trend care ia amploare, românii care ascultă podcasturi, conform unui studiu național realizat în 2020, ne spune Forbes, erau în număr de 3,2 milioane, în 2022 cu siguranță a crescut, aș face un podcast de cultură generală, cu episoade speciale în care invit, spre exemplu, un scriitor român să ne vorbească despre o carte a lui sau pur și simplu un interviu din care cititorii să afle mai multe despre scriitor. Nu știu, nu m-am gândit să-mi deschid un podcast, nu sunt un bun vorbitor în public, sunt emotivă și probabil m-aș bâlbăi.

Voi ascultați podcasturi? Care este episodul vostru preferat de pe Tehnocultura?

 
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.
 

miercuri, 19 octombrie 2022

luni, 17 octombrie 2022

Prima întâlnire cu cristalele nu se uită niciodată!

Primul pas pe care l-am făcut în lumea cristalelor a fost la un târg expozițional deschis în aer liber, în centrul Craiovei. Pasul cel dintâi a fost făcut cu reticență, dar când am auzit poveștile legate despre istoricul descoperirii lor și că acestea se pot utiliza și ca talismane care atrag energii pozitive, nu numai ca obiecte de podoabă, următorul pas a fost făcut cu mai multă încredere și entuziasm.

Creat cu ezGIF, sursă foto: StoneMania

Pe măsură ce înaintam în lumea fascinantă a cristalelor entuziasmul și curiozitatea crescuseră la cote maxime, simțeam că descoperisem peștera plină de comori a lui Ali Baba: cristale și pietre semiprețioase de toate formele și varietățile mineralogice, colorate în diverse culori, pur și simplu îmi luau ochii și nu știam pe care să o admir, să o ating sau să-i ascult povestea. Iar bijuteriile expuse alături de mineralul neprelucrat arătau legătura dintre natură, prin ceea ce oferă ea, și măiestria omului.

Pietrele semiprețioase sau nestematele pot fi atât de origine minerală cât și organică și s-a dovedit din cele mai vechi timpuri că au o influență benefică asupra vieții noastre prin proprietățile lor terapeutice și energiile pe care le emană:

·         ametistul este piatra înțelepciunii, ne calmează și ne protejează;

·         chilimbarul este pentru echilibru și protejarea sănătății;

·         carneolul ne menține în frâu instinctele primare;

·         citrinul ne dă energie și susține capacitatea financiară, etc.

Sursă foto: StoneMania.Ro

Trebuie să alegem cristalele sau pietrele semiprețioase potrivite pentru noi pentru a beneficia de rolul lor protector, energizant și curativ. Cristalele cu vârf îmi amitesc de Superman și planeta lui, Krypton, și cât de nepotrivit pentru el era mineralul ”kriptonita” deoarece îi epuiza puterile, de aceea noi trebuie să ne alegem cristalul potrivit pentru noi și să-l purtăm permanent sau să îl ținem în preajma noastră pentru a ne încărca cu energii pozitive și a ne apăra de energiile negative ca un scut protector.

Atunci când vă aflați în fața unei vitrine pline cu cristale și bijuterii din pietre semiprețioase, și vă vine să le luați pe toate, că nu puteți să alegeți doar una, puteți să alegeți cristalul sau piatra potrivită în funcție de zodia voastră.

Sursă foto: StoneMania.Ro

Eu sunt vărsătoare, iar dacă nu știați, noi vărsătorii suntem de pe planeta Uranus, iar ”cristaleza” noastră are dialect de ametist, granat, opal și agat de mușchi. Într-un final mi-am comandat, cu greu am ales, un set de bijuterii elegant din agat de mușchi, pe care abia aștept să îl primesc.

Sursă foto: StoneMania.RO

Vă invit și pe voi să pășiți în fascinanta lume a cristalelor, să vă alegeți cristalul natural brut ca scut protector și să-l activați! StoneMania Bijou este peștera plină cu comori neprețuite din România!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

sâmbătă, 15 octombrie 2022

Cadouri unicat pentru oameni super faini!

Ne apropiem cu pași repezi de luna cadourilor, așa că mi-am făcut din timp planul și listuțele cu cadouri.Anul acesta mi-a venit în ajutor Mind Blower, un magazin online, unde am găsit cele mai originale, amuzante, trăznite, extravagante și grozave cadouri potrivite pentru absolut toată lumea, care provoacă zâmbete și bucurie celor care le primesc.

Sursă foto: Mind Blower

Cadouri care stimulează imaginația copiilor

Einstein spunea că imaginația este mult mai importantă decât cunoașterea, deoarece imaginația îmbrățișează întreaga lume, pe când cunoașterea este limitată. Logica te duce dintr-un punct în altul, imaginația te duce dincolo de limite, este avanpremierea atracțiilor viitoare ale vieții. Iar pentru un copil este foarte important să-și dezvolte imaginația și creativitatea, deoarece îi va dezvolta empatia și va deveni un adult responsabil. În acest sens, păturica coadă de sirenă este cadoul ideal. Noaptea, această păturică, nu doar că le va oferi un somn relaxant, dar  în starea dintre somn și trezire îi va face să pornească în aventuri extraordinare, vor  înnota în oceane alături de delfini, vor explora galaxii sau se vor cățăra pe munți în funție de povestea preferată, pe care le-o citți înainte de culcare.Sunt cele mai bune aventuri în care poate merge cineva, chiar dacă se întâmplă doar în mintea lor. Nepoțica mea va fi super încântată de această pătură, presimt că nu se va mai ”dezlipi” un timp de ea.

Sursă foto: Mind Blower

Idei de cadouri pentru bărbați de toate vârstele

Alegerea unui cadou pentru un bărbat este o adevărată provocare indiferent de eveniment. Când ne aventurăm în lumea cadourilor pentru bărbați pentru a ne întoarce la timp cu cadoul potrivit trebuie să ținem cont de câteva aspecte, cum ar fi: vârsta, personalitatea și răspunsul cât mai eficient la întrebarea ”Ce-i place?”

Soțul meu este impresionat de băuturile fine și strong, iar setul cadou decantor Sticla Diamant cu două pahare Deluxe este perfect pentru el. Un cadou elegant, cu aspect deosebit și de calitate premium va impresiona orice bărbat. Dușmanul monotoniei din cuplu este setul de vouchere sexy pentru el, cu fiecare voucher consumat flacăra din cuplu va fi menținută vie. Un set cu 24 de dorințe sexy de îndeplinit pentru el. Așa că voi adăuga în coș și acest set de vouchere.

Sursă foto: Mind Blower

Colegilor mei de la birou și sefului, care au un simț al umorului foarte dezvoltat, le voi lua o păpusă voodoo a șefului care va încărca atmosfera cu veselie, multă vreme în birou. Iar bunicul meu va fi super încântat de  setul cadou Deluxe pentru barbierit. 

Găsiți cadouri pentru bărbaţi pe mindblower.ro, la un click distanță, cadouri perfecte frumos împachetate cu care să impresionați bărbații din viața voastră.

Cadouri pentru femei pretențioase, alintate și pasionate de frumos

Acum a venit rândul femeilor să le cadorisim. Ne-am lăsat ultimele pentru că noi suntem un subiect delicat, este foarte muuult de comentat, suntem mai greu de mulțumit!

Mătusa mea, o femeie frumoasă, a cărei vârsta nu i-a alterat cochetăria, se îmbracă cu rafinament și e pasionată de bijuterii. Pentru ea cel mai potrivit cadou este o Cutie bijuterii, cu cheiţa, Verde smarald foarte cochetă în care își poate păstra toate bijuteriile preferate. 

Pe bunica mea ar încânta-o foarte mult un KIT Broderie DIY, nu știu cum sunt alte bunicuțe, dar a mea e pasionată de brodat. Mi-aduc aminte cu drag cum mă învăța, copilă fiind, să cos, să croșetez și să tricotez, cred că o să mai trec un kit pe listă, pentru mine! Tot pentru mine îmi voi lua o pernă cu brațe pentru citit, este moale și confortabilă, iar în momentele de relaxare îmi va da o stare de bine. 

Sursă foto: Mind Blower - KIT Broderie DIY

Prietenei mele celei mai bune, care este o friguroasă, îi voi face cadou o Pătură cu mâneci şi buzunare, Super Pufoasă din catifea perfectă pentru diminețile și serile geroase de iarnă. O ramă foto magnetică levitantă va fi un cadou surprinzător pentru fiica mea, care a călătorit foarte mult cu Erasmus, păstrându-și astfel vie cea mai frumoasă amintire!

Toate cadourile alese cred că vor fi pe placul tuturor! În magazinul online: https://mindblower.ro găsiți cele mai mișto cadouri, iar dacă te vă alăturați comunității Mind Blower aveți reduceri și primiți și cadouri gratuit!

Cadourile reprezintă aprecierea celor apropiați și mereu ne aduc zâmbete pe buze, așa că arătați-vă aprecierea și iubirea ori de câte ori simțiți, nu așteptați evenimente speciale!

Cadouri Mind Blower unicat pentru oameni super faini!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.