vineri, 7 aprilie 2023

Rețetă de post - Mâncare de linte roșie

 Sunt fan rețete rapide, iar azi vă scriu o rețetă rapidă și gustoasă și foarte sănătoasă - mâncare de linte roșie!

De când sufăr de anemie feriprivă am introdus în alimentație produse care conțin fier, iar lintea se numără printre aceste produse, fiind o sursă importantă de substanțe nutritive, nu doar fier, conține 25% proteine (foarte bună pentru perioada de post când carnea e interzisă),10% fibre, complexul de vitamine B (B1,B3,B5,B6 și B9), antioxidanți, minerale și carbohidrați complecși.

Pentru această rețetă aveți nevoie de 300 grame linte roșie uscată, apă, un morcov, o felie de țelină, un ardei kapia roșu, o ceapă, doi căței de usturoi românesc, câteva ciuperci, ulei de măsline, roșii întregi decojite (am terminat sucul de roșii făcut din recolta proprie), pătrunjel, sare și condimente după gust.

Ingrediente mâncare de linte roșie!
Colaj realizat cu PhotoRetrica
Primul pas a fost să strâng toate ingredientele la un loc, deoarece lintea fierbe foarte repede trebuie să avem totul pregătit și la îndemână. După ce am spălat și curățat bine legumele, morcovul și țelina le-am dat pe răzătoarea mare, ardeiul l-am tăiat cubulețe mici, ceapa și usturoiul le-am tocat mărunt, iar ciupercile (am avut pleurotus) le-am tăiat pe lung.
Apoi am spălat foarte bine lintea în mai multe ape și am pus-o la fiert într-o oală, am pus apă cât să o acopere și o linguriță de sare și din momentul când a început să fiarbă am lăsat-o 10 minute. Lintea aceasta a fiert mult mai repede, data trecută a trebuit să o țin chiar 14 minute la fiert, trebuia să o țin mai puține minute, dar asta e, a fost foarte gustoasă și așa. Cu o spumieră am adunat spuma care s-a făcut deasupra. Când au trecut cele 10 minute am oprit focul și am pus lintea la scurs într-o sită și m-am apucat să pregătesc legumele.
Într-o cratiță am pus puțin ulei de măsline și am călit usturoiul fără să-l ard, pentru a-și lăsa aroma în ulei, apoi am pus ceapa. Când ceapa a căpătat o culoare frumoasă aurie am adăugat morcovul cu țelina, ardeiul și ciupercile. Când legumele s-au înăbușit bine am adăugat roșiile și un pahar cu apă, sare și condimente, am acoperit cu un capac și am lăsat legumele să fiarbă 15 minute. Puteți adăuga și o foaie de dafin, eu am uitat de data aceasta.
După ce au trecut cele 15 minute am adaugat lintea, am amestecat bine și am mai lasat-o pe foc 2-3 minute. Am oprit focul și am adăugat pătrunjelul.
Mâncare de linte roșie.
Colaj realizat cu PhotoRetrica.
Apoi am făcut repede și o mămăliguță și am terminat cu gătitul!😃Îmi place această mâncărică rece, dar e foarte bună și caldă!
Poftă Bună!🥘


4 comentarii:

  1. Arata delicios!
    Am mancat mancare de linte la Homorod, cand am fost intrun fel de tabara a nationalitatilor... sa zicem (interetnica... desi nu mai stiu ce termen s-a folosit, haha). oricum era ideea ca eram „la dansuri”. Eu si sora mea participam pe atunci la dansuri grecesti. Era foarte frumos.
    Si singura data cand s-a mancat bine si uman la cantina aceea a fost cand au avut mancare de linte:))). In rest a fost horror:))). Dar mancarea aceea de linte. Yum.
    ti multumesc pentru reteta.
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și fiica mea a fost la dansuri, dar populare.
      Când am cumpărat prima dată linte am gatit-o după aproape o lună, deoarece nu mai mancasem niciodată și evitam sa fac, până într-o zi și am fost surprinsă că e atât de bună și se face si repede!
      Cu drag! Pupici

      Ștergere
    2. Si astea grecesti tot populare (apropo cand am fost in tabara aia am dansat ciuleandra cu ansablul din Iasi... cred ca am fost singura care a rezistat pana la capat. eram si singura care dansa Zorba...ce vremuri).
      Eu as manca, dar nu am incredere in pungile astea pe care nu scrie originea... mi se pare f frustrant sa fie de toate si sa fie ca la ruleta daca ai noroc e ok, daca nu.. stii? :) As vrea si eu sa gasim iar pe piata ca pe vremuri produse romanesti, de sezon, nemodificate, neamestecate cu altele de import, netratate.. pe cuvant de nu prefer din punctul asta de vedere anii dinainte de 89. 😅
      Mai ca nu ma enerveaza fitele astea cu vaiii.. mancare de cantina (adica mancare de cartofi sau de varza... tz tz tz) - referitor la cercurile (asa numite ale foamei) din Bucuresti, devenite acum mari malluri de fite unde se mananca preparatele savuroase (si foarte nesanatoase), pe banda... hahaha. Bine ca le place cantina aia. Ce sa zic.

      Dar revenind la linte... asa mi-as face o parceluta pentru ea.. va trebui sa studiez sa vad ce si cum :D
      pup

      Ștergere
  2. hmmm, cred ca a fost delicios!
    Noi saptamâna aceasta nu am gatit deloc! Fiecare a mâncat cand i-a fost foame, ceva repede, din frigider. Eu am mancat doar pânie toastata, iaurt, brânza Hüttenkäse - brânză de vaci granulată, rosii, mere, portocale... Zau daca mi-a trebuit altceva!
    Mâine vom avea un meniu complex ☺
    Te pup. Un weekend placut, Mihaela draga ♥

    RăspundețiȘtergere