Pagini

duminică, 2 aprilie 2023

Să râdem cu... Amza Pellea

 Pe 7 aprilie se împlinesc 92 de ani de la nașterea lui Amza Pellea(n. 07 aprilie 1931, Băilești), un actor oltean desăvârșit, un om bun cu o forță interioară impresionantă, care a părăsit acestă lume prematur. Un portret verbal al actorului Amza Pellea găsiți pe Radio România Cultural realizat de Răzvan Moceanu-Rador.

Cartea ”Să râdem cu ... Amza Pellea” conține 25 de povestiri scurte amuzante, unele cu morala și am primit-o (împreună cu alte cărți) de la o fată care voia neapărat să scape de ele.

Povestiri despre olteni și satul oltenesc. Umor care nu conține vulgaritate...
Deși unele dintre ele le-am auzit foarte demult pe la televizor m-au amuzat și când le-am citit...
Dacă vreți să vă binedispuneți trebuie să citiți această carte... pățaniile lui Sucă și ale lui Nea Mărin vă vor face să râdeți, nu doar să zâmbiți.
poză din arhiva personală
🖋 ”Mă nepoate, mă Sucă, mânca-te-ar neica, mă, să țîi minte di la mine, că nimic nu-i mai al dracu pe pământ decât gura lumii! Mă, când oi intra-n gura lumii, s-a isprăvit cu tine, nu mai scapi teafăr. Poț tu să te bagi și-n gaură de șarpe sau să te-nalț în creștețu văzduhului. Gura lumii te găsește și te judecă. Da' asta n-ar fi încă nimic, că dacă greșești, greșești și gata. Te judecă, plătești și s-a isprăvit! Da' partea proastă ie că face din țânțar armăsar, că ăl de-a zis că gura lumii numa pământul o astupă, pă'ăla a fost om cu cap, mă! Ăla a fost om mintos, nu glumă!”

🖋 [...]”să te ferească Dumnezeu de credința prostului! Când i-o intra ceva în bezna din cap, nu i-o mai scoț nici cu cleștile.”

Să aveți o duminică cu soare și plină de zâmbete!

4 comentarii:

  1. Mare actor, Amza Pellea! Pe vremea comunistilor, emisiunile cu el ne descreteau fruntile! Extraordinar de talentat! Nu doar sketch-urile cu conținut vesel sau satiric, inspirate din actualitățile zilei ci si filmele ... Nea Marin miliardar a fost un film super-hazliu.
    Insa Amza Pellea a fost un actor complex si rolurile lui in filme istorice sunt de referinta: Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna si multe altele!
    Draga Mihaela, ma bucur enorm ca prezinti aici pe blogul tau carti, romane sau colectii de povestiri - asa, sunt si eu la curent cu ce se mai publica. Multumesc!
    O Duminica de Florii minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata carte - minunat OM!! :)
    O am si eu in versiune reeditata (impreuna cu cea scrisa de Oana, fiica lui). Le-am citit cu mare drag! Am si un vinil parca asa imi amintesc... :) Cand am vazut imaginea pe reader (imaginea cartii tale), am crezut initial ca e un vinil :D.
    Iti multumesc mult pentru articol - citatele alese sunt EXCELENTE. ah... Doamne, aici ar merge putin si „multi vad, putini pricep”. In combinatie cu cele doua. Ca daca ar pricepe mai multi din cei ce vad... ne-ar fi mult mai bine, Doar zic :)). (Apropo, mie nu mi-a placut niciodata sa ii judect pe ceilalti, sa JUDEC=gandesc, da, dar nu sa judec, cumva aia o echivalez cu barfa, care nu imi place neam. Dar sa observ.. e altceva - e suficient sa te uiti in jur. Si Amza Pellea a fost un foarte bun observator ).

    Pup cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cât îmi plăceau aparițiile lui la tv sau pe marele ecran...
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit cartea asta prin adolescență. Nu mai stiu a cui era cartea, pe vreme aia ămprumutam cărți de la o familie la alta și când ajungea vreo astfel de carte la noi o citeam toți, si părinții și eu cu sora. Mi-amintesc povestea cu cele 99 de ouă. Niște povești cu tâlc!
    Pline de învățăminte și citatele alese.

    RăspundețiȘtergere