luni, 24 iulie 2023

Cântec de leagăn de la Auschwitz - Mario Escobar

 "A fi mamă înseamnă mai mult decât să-ți crești copiii ; înseamnă să te legi sufletește până când sinele tău e pentru totdeauna contopit cu chipurile lor frumoase și inocente."

Știți că un profesor are capacitatea de a vă face să iubiți sau să urâți o materie? Pe mine în liceu profesorul m-a făcut să urăsc istoria, deși până atunci participasem la olimpiade de istorie. Am ocolit tot ce avea legătura cu istoria, cu războaiele...
De aceea când am citit "Împăratul muștelor" nu am înțeles de ce războiul îl marcase atât de mult pe W. Golding încât să fie convins că nimeni nu se naște inocent, că avem sămânța răului plantată în inimi încă de când ne naștem, iar în condițiile prielnice aceasta începe să germineze.
Apoi când am citit povestea lui Stephen King - "Un elev capabil" mi-am conturat o idee și am înțeles că ororile războiul te pot marca, te pot schimba .
Povestea Helenei Hannemann și a familiei ei în lagărul Birkenau - Auschwitz m-a tulburat, ne arată adevărata față a războiului, a naziștilor și a experimentelor sinistre făcute pe copiii gemeni.
În ciuda a tot, Helen nu și-a pierdut demnitate și umanitatea, făcându-le copiilor din lagăr viața mai suportabilă, în acele condiții inumane în care trăiau, prin activitățile pe care le coordona la creșa și grădinița deschise în lagăr.
"Sărbătoream viața în mijlocul unui cimitir."
O poveste tristă..

Câteva citate din carte:
”Uneori, trebuie să pierdem totul ca să aflăm ce e cel mai important. Când viața ne fură lucrurile fără de care credeam că nu putem trăi și ne lasă goi în fața realității, lucrurile esențiale care au fost întotdeauna invizibile își arată adevărata lor valoare.”

”Mi-am amintit de Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde. Protagonistul își vinde sufletul diavolului ca să își păstreze tinerețea și frumusețea, dar, deși rămâne atrăgător pe dinafară, de-a lungul timpului, se deteriorează pe interior, ceea ce se vede într-un tablou pe care îl ține încuiat în camera lui. În cele din urmă, tabloul arată portretul unui monstru.”

”Ne ucideau trupurile, dar ne corupeau și sufletele, furând cea mai prețioasă parte a noastră, umanitatea noastră.” 

”... demonii atrag alți demoni.” 

” Sunt în iadul acesta de două luni și am învățat să nu mai am așteptări, să încerc să mă bucur de fiecare zi și să nu mă mai gândesc la ziua de mâine. Sugerez un act de rebeliune. Haideți să sărbătorim Crăciunul!”

”... cea mai bună hrană pentru suflet este speranța.” 

”Existența noastră se sfârșește atunci când nu mai e nimeni în lume capabil să ne iubească.”

”Răul e mult mai mare decât un comportament antisocial sau o deficiență psihologică. Mai presus de orice, e o lipsă de iubire față de sine și față de ceilalți.” 

”Toate ființele umane sunt de neînlocuit, au o valoare infinită  și nimic nu poate înlocui o viață luată. În acea noapte sărbătoream viața, nașterea copilului Iisus, dar mulți copii trebuiau să moară, sacrificați flăcărilor urei și răului. Mi-am lăsat capul în jos și m-am gândit la mesajul din iesle: ”Slavă Domnului din ceruri, și pe pământ pace și bunăvoință între oameni.””

” Când cortina va cădea din nou, Auschwitz-ul va continua să-și scrie povestea de teroare și răutate, dar noi vom fi devenit suflete în purgatoriu, bântuind zidurile castelului lui Hamlet, chiar dacă vom fi incapabili să avertizăm pe cineva despre crimele comise împotriva țiganilor.”

Cronologia lagărului țiganilor din Auschwitz 

1942 - 16 decembrie. Heinrich Hlimmler, comandantul SS al Reich-ului, semnează decretul pentru încarcerarea țiganilor în teritoriul ocupat de naziști și pentru crearea unui lagăr pentru țigani în Auschwitz.

1943 - 1 februarie. Lagărul pentru țigani din Auschwitz se deschide oficial, chiar dacă acolo erau deja țigani închiși pentru infracțiuni de drept comun.
- 26 februarie. Primii țigani sosesc în lagărul de exterminare.
- Martie. Sosesc 33 de transporturi cu 11.339 etnici țigani.
- 23 martie. Aproximativ 1700 de bărbați, femei și copii sunt exterminați după sosirea la Auschwitz pentru a controla răspândirea tifosului.
- Aprilie. Sosesc încă 2.667 de etnici țigani.
- Mai. Dr. Josef Mengele sosește la Auschwitz ca medic al lagărului țiganilor.
- Mai. Alți 2014 prizonieri sosesc în lagărul țiganilor. Se înființează grădinița din lagărul țiganilor.
- 25 mai. Mengele ordonă asasinarea a 507 bărbați și 528 femei pentru a evita o nouă epidemie de tifos.

1944 - 15 aprilie. Aproximativ 884 bărbați și 437 de femei sunt transferați în Buchenwald și Ravensbruck.
- 16 mai. Prizonierii lagărului țiganilor se împotrivesc exterminării lor cu atât de multă forță că încercarea de a-i elimina e oprită.
- 23 mai. Alți 1500 prizonieri sunt transferați în alte lagăre.
- 21 iulie. Ultimii țigani sosesc în lagărul țiganilor.
- 2 august. Aproximativ 1408 prizonieri sunt trimiși în alte lagăre. Restul, 1897 de bărbați, femei și copii sunt uciși în camera de gazare din Birkenau.
- 9 noiembrie. 100 de noi prizonieri țigani sunt transferați în lagărul Natzweiler pentru experimente legate de tifos.

1945 - 27 ianuarie. Sovieticii eliberează cei 7600 de prizonieri rămași în Auschwitz.

1947 - primul proces al Auschwitz-ului, în Cracovia, Polonia. Aproximativ 40 de foști ofițeri SS și soldați sunt condamnați și unii sunt spănzurați.

1963 - Al doilea proces al Auschwitz-ului, în Frankfurt. 22 de naziști sunt judecați și 17 sunt condamnați.
Never Again - Lagărul Auschwitz-Birkenau

** Înscriu postarea în tabelul cu Citate favorite, găzduit de Suzana. 

Zi frumoasă să aveți!

8 comentarii:

  1. ”demonii atrag alți demoni”
    Ura de rasă e o poveste fără sfârșit. La un moment dat credeam că Vestul a reușit să o domolească...Am tot trecut pe lângă "Împăratul muștelor" în librării; acum sunt decis să o citesc.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu o aveam de ceva timp în bibliotecă și o ocoleam, dar într-un final i-a venit rândul.
      Cu drag! Seară frumoasă să ai!

      Ștergere
  2. Prin clasa a 11/12 citeam asemenea carti, citeam cate 2-3 pe saptamana! Despre lagare, despre DrMengele... Apoi am ajuns sa nu mai suport subiectul.
    Cand am ajuns sa locuiesc in Germania, cred ca al doulea an, am vizitat lagarul Dachau si.... Cateva ore dupa ce am iesit din muzeu, nu am putut sa scot nici o silaba! Am fost muta!... Iar in anul cand am serbat primul an de casnicie, am fost cu Helmut in Berlin, o excursie culturala. Intr una din zile am vizitat si Jüdisches Museum care mi a adus sensibilitatea deasemenea, la punct extrem...
    Nu am mai citit asemenea carti si nici filme pe tema aceasta nu mai pot sa vad.... Dar, din cand in cand, ma opresc cand vad pe marginea soselei un indicator Cimitir KZ (aici in apropiere de Kaufering si pe langa Landsberg am Lech, sunt cateva Locuri memoriale ale lagarelor de concentrare. Sunt cruci aninime sau cu nume... Pun cate o pietricica pe monument si imi spun in gand, asa ceva nu are voie sa se mai intample vreodata! !!! Doamne ajuta ne!
    Numai bine, Mihaela draga 💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiica mea când s-a întors din Polonia de la lagărul Birkenau, a zis că nu mai merge nici dacă este plătită. Pozele de la final sunt făcute de ea, dar am și alte poze, care dacă le privești te fac să plângi! Mi-a zis că și acum după atâția ani se simte mirosul de carne arsă...de moarte (așa s-a exprimat)!!
      Nu am citit prea multe cărți despre Auschwitz, urmează încă una pentru maraton.
      Am mai citit si Băiatul în pijamale în dungi și am văzut și filmul, sper să reușesc să-mi fac timp să postez toate recenziile.
      Numai bine, Carmen. Pupici

      Ștergere
  3. Oare câtă lipsa de umanitate, câtă degradare sufletească, câtă monstruozitate trebuie să existe într-o ființă pentru a putea fi capabilă de asemenea orori??? Multe se întâmplă pe lumea asta. Uneori mă întreb cine ,,decontează" nedreptățile acestea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nouă ni se pare greu de imaginat, însă au existat și încă există ființe capabile de asemenea orori. La fel mă întreb și eu și nu am un răspuns.

      Ștergere
  4. Doamne, ce timpuri groaznice! Mi-e imposibil sa inteleg ceva din aceste orori. Cum a fost posibil sa se intample. Partea sinistra este ca si vremurile prezente sunt din ce in ce mai tulburi si conduc la evenimente incredibile.
    Nu am citit cartile. Multumesc pentru inscriere, draga Mihaela!
    Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  5. „tigani„? Stiu ca pana acum se vorbea in special despre evrei. De aceea mi-a atras atentia.
    Nu am citit (mi s-a povestit insa de Jurnalul lui Anne Frank inca de cand eram mica... de fapt, eu stiu despre razboi de la Buni - cel vazut, trait...) foarte multe carti de acest gen. Am citit despre razboiul mondial (acum cativa ani) - despre americani, japonezi..
    In fine, eu la Bac am dat Istoria romaniei - ca a fost singurul an cand era obligatorie. Mi-a placut mult istoria, desi ma stresau la maxim anumite obiceiuri ale profesorului meu (de altfel genial)....
    Ah, filme am mai vazut. Si documentare...
    Din pacate, asa ceva exista si acum, sub alte forme. Oameni care extermina si imbolnavesc si fac experimente pe alti oameni... Uneori, nici nu iti dai seama ca se face asa ceva...
    (acesta )
    ahh da si am vazut filmul cu Kristen Dunst.... vai cum a fost.

    RăspundețiȘtergere