sâmbătă, 8 iulie 2023

Focul viu - Stephen King

Este un thriller psihologic, o lectură plină de suspans, un King clasic în care personajele sunt foarte bine dezvoltate. 
Cartea a apărut la Editura Nemira, în luna aprilia a acestui an. Roman finalist al premiilor LOCUS (1981) și BFA (1981). Descrierea cărții este următoarea:

”Ca să câștige niște bani în plus în timpul studenției, Andy McGee și Vicky Tomlinson s-au oferit ca subiecți voluntari pentru un experiment orchestrat de o organizație guvernamentală sub acoperire, cunoscută sub numele de Atelierul. Dar efectul a constat în trezirea în cei doi tineri a unor abilități metapsihice latente excepționale, care s-au manifestat într-o manieră și mai înfricoșătoare atunci când s-au îndrăgostit și au avut un copil împreună. Fiica lor, Charlie, a fost înzestrată la naștere cu cea mai incontrolabilă și mai ieșită din comun putere văzută vreodată – pirochinezia, abilitatea de a crea foc cu puterea minții. Acum, agenții nemiloși ai Atelierului sunt pe urmele acestei anomalii genetice neprevăzute și încearcă să o captureze în scopuri diabolice.

Ceea ce agenții nu iau în calcul este că satisfacția răzbunării este atractivă până și pentru un copil.”


Probabil v-ați dat seama din descriere că povestea este despre o copilă, Charlie, în vârstă de 8 ani, care are capacitatea extraordinară de a face lucrurile să ia foc. Pirochinezia a fost rezultatul cuplării părinților ei, doi participanți la un studiu guvernamental experimental, ”Lotul șase”.
Charlie și tatăl ei, Andy, fug de agenția secretă din spatele experimentului, după ce aceștia o omoară pe Vicky, dar actiunea este în toi, și suspansul crește, după ce Andy și Charlie au fost prinși. Agenția vrea să înțeleagă puterea lui Charlie, astfel încât să o poată folosi ca armă. Urmează haosul și... ați ghicit: încendiile sunt declanșate!!!
Puterea lui Andy constă în impulsionarea oanemilor, controlându-i mental, dar această putere, de câte ori o folosește, îi dă migrene paralizante și hemoragii cerebrale minore, însă Charlie nu are probleme în folosirea puterii ei.
În tot răul este și-un bine, dacă nu ar fi forțat-o să-și folosească puterea și să învețe să o controleze, nu ar fi scăpat cu viață din ”jocul final”.
Mi-a plăcut cartea și o recomand cu drag, a fost o lectură captivantă, întunecată și cu multă actiune.
Mi-am notat și câteva citate:
”Când aveai gânduri rele, trebuia să plătești pentru ele.” 
”- Diavolul pe care nu-l cunoști este uneori mai bun decât cel pe care îl cunoști,” 
”Secretele, așa cum Căpitanul i-ar fi putut spune doctorului Hofferitz, sunt chiar mai instabile decât izotopul de uraniu U-235, iar stabilitatea scade proporțional pe măsură ce secretul este spus.”  
”Dacă intenționez să sugerez ceva, este doar că lumea, deși bine luminată cu becuri incandescente și neoane, este totuși plină de cotloane întunecate, ciudate și tulburătoare.”

Vă doresc o seară frumoasă! 

** Înscriu postarea în tabelul cu Citate favorite, găzduit de Suzana.

6 comentarii:

  1. Ar fi interesanta si de pus la citate, daca vrei. Cred ca am citit-o si eu cu ani in urma. Mi-as dori sa mai reiau pe unele, insa chiar nu stiu cand. Un weekend minunat! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Stephen King este unul din scriitorii mei preferati ❤️ horror, SF sau thriller, tot ce a scris mi a placut!
    Un weekend minunat sa ai, Mihaela draga 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha!! Ma intreb daca a stat la baza ecranizarii filmului cu Drew Barrimore. Cand eram mica am vazut un film in care ea putea declansa incendii. Doar ca nu avea 8 ani.. sigur era mult mai mica. Parintii ei fusesera subiecti ai unor teste, mama fusese ucisa.. ea cu tatal fusesera vanati si in cele din urma prinsi.. Si cea mica declansa incendii.
    Imi amintesc si acum vag secvente din film (nu mai stiu insa cand anume l-am vazut si nici sursa exacta a casetei video imprumutate :))).
    Te pup :D!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam toți suntem tentați să controlăm mintea cuiva...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesantă cartea prezentată. Mă duce cu gândul la o serie de cărți cu niște ființe extraterestre integrate cumva printre oameni dar care aveau totuși niște puteri și din legăturile lor cu ființe pământene rezultau copii deosebiți, ca în cazul lui Charlie. ( seria Lux, de J. L. Armentrout)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie-mi plac cartile lui S.K., dar mai mult am vazut ecranizari decat am citit romanele. 😊 In general, imi place genul.
    Sunt faine citatele pe care le-ai ales. Ultimul imi place cel mai mult; uneori, luminitele par menite sa accentueze cotloanele intunecate. 😊
    Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere