Sâmbătă, 30 septembrie, am participat la un tur ghidat în Casa Nicolae Romanescu, tur care a coincis cu aniversarea a ”120 de ani de la inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu”. Daniela Ilie, ghidul nostru, președinte al Asociației Monumente Oltenia, ne-a purtat pe firul istoriei, povestindu-ne despre familia și casa Romanescu. Turul s-a terminat la fix când parada Costumelor de epocă se apropia de casa renumitului om politic Nicolae P. Romanescu, așa că am ieșit în stradă să salutăm și să ne alăturăm alaiul până în Parcul care reprezintă mărturia dragostei pe care a purtat-o în suflet Nicolae, față de orașul său.
Casa Nicolae Romanescu este monument istoric, care datează din 1833 și s-a extins în 1872 și 1903, iar din 1974 este cunoscută drept Casa Universitarilor, locul unde se desfășoară activități cultural-științifice, organizate de cadrele didactice de la Universitatea din Craiova.
Portretul lui Nicolae și al Luciei Romanescu |
Fotografie de grup în curtea casei! Fotograf Daniel Botea |
Fotografie de grup în interiorul casei! Fotograf Daniel Botea |
Nicolae a avut 6 copii - o singură fiică care s-a nascut cu o malformație - dextrocardie și a decedat și cinci băieți. În Primul Război Mondial a murit primul născut, Ionel, pasionat de aviație, care a fost și favoritul familiei. După moartea lui, nici Lucia și nici Nicolae, nu au mai fost la fel, relația lor degradându-se.
Nicolae a fost primar al Craiovei în 1898, 1901-1905, 1914-1916, 1929 și a contribuit la modernizarea orașului prin lucrări edilitar-gospodărești, a demarat unul dintre cele mai mari proiecte românești de amenajări de parcuri și grădini - astfel ia naștere parcul care îi poartă numele.În 1885 a întemeiat o Şcoală de menaj la Craiova, iar în 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară. A ctitorit parcul din Craiova, proiectat de arhitectul peisagist francez E. Redont. Proiectul a primit Medalia de Aur la Expoziţia de la Paris din 1900. Parcul a fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a primului ministru Dimitrie Sturza, a prefectului de Dolj, Iulian C. Vrăbiescu şi a sa.
Nicolae Romanescu a iubit Craiova ”ca pe o mamă, aș putea zice ca pe o iubită, ca pe o promisă, pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca, în unire și armonie, să muncim pentru binele orașului nostru.” și hotărăște să doneze averea orașului Craiovei, însă Lucia nu este de acord, deoarece avea patru copii cărora dorea să le asigure un viitor, așa că divorțează și o parte din avere îi revine ca drept, prin divorț.
La 31 august 1931 Nicolae moare și lasă cu limbă de moarte să fie transportat cu carul tras de boi, sicriul să fie acoperit cu flori mov (culoarea lui preferată), iar fetele și băieții care însoțesc cortegiul funerar să poarte costume tradiționale și să fie îngropat în picioare pentru a putea veghea asupra orașului pe care l-a iubit atât de mult. Nu a fost îngropat în picioare așa cum el a dorit, dar fiul său a fost de acord, în 1978, cu înhumarea osemintelor tatălui său în domul belvedere de unde veghează, așa cum și-a dorit, asupra bunului mers al lucrurilor în Craiova.
Aniversarea a 120 de ani de la inaugurarea Parcului Romanescu m-a transportat în trecut. Domnițe îmbracate cu rochii elegante și domni sobri în costum și cu joben , mașinile și caleștile trase de cai din acea epocă m-au făcut să trăiesc pentru câteva ore în acea poveste, din acea perioadă.
fotografie din arhiva personală |
În parc au avut loc mai multe evenimente cum ar fi expoziții de modă din perioada 1900-1914, expoziții de picturi, antichități, schițe ale parcului și fotocopii ale documentelor originale, în Casa Bibescu a fost expusă medalia de aur luată la expoziția din Paris din 1900.
fotografie din arhiva personală |
fotografie din arhiva personală |
fotografie din arhiva personală |
fotografie din arhiva personală |
fotografie din arhiva personală |
fotografie din arhiva personală |
Vaxusem ceva ceva pe FB. Ma bucur și sa citesc impresiile tale. Pe oriunde merg sa vizitez cel mai mult apreciezi ghizii, chiar dacă plătesc în plus pt asta. Din păcate am văzut ca sunt tot mai rari. Da, știu pot găsi istoria unui loc și pe net, dar...nu rămâne în memorie la fel ca povestita la fata locului.
RăspundețiȘtergerePS. Numai activități minunate ne prezinți în ultimul timp. La cât mai multe astfel de zile pline
Așa este, este altceva istoria când istoria unui loc îți este povestită.
ȘtergereDaca ajungi in Constanta și in Craiova, si vrei un tur ghidat....te pot pune in legătură cu fetele.
Chiar am zile pline...abia mai reușesc să scriu pe blog, dar incerc azi sa ajung cu ceva la zi (am ramas si cu comentariile si cu articolele in urma).
Mulțumesc Mihaela! Sunt foarte multe evenimente in Craiova, aș vrea să ajung la toate, dar ziua are doar 24 de ore, uneori aș vrea sa fie de 48 :))). Weekend plăcut să ai!
Absolut minunat!!! Asa de mult m-a bucurat aceasta postare-surpriza!!! Nu iti poti imagina. Cred ca asta imi lipseste foarte mult - imi placea sa vizitez, sa aflu istoria locurilor. Am piele de gaina dupa ce am citit articolul.
RăspundețiȘtergereSi... ah ce mi-ar placea o asemenea casutaaaaaa :))))))))). Cu sobele ei cu tot! Si cu o camera pentru biblioteca mea... una pentru creatie si tot asa :))).
Te pup si multumesc! :*
Mă bucur foarte mult că ți-a plăcut această postare. Casa N. Romanescu e minunata... mă bucur că am avut ocazia să o vizitez.
ȘtergerePupici. Weekend plăcut!
ȘtergereMultumesc pentru detalii si linkuri. O sa revin, acum nu am reusit decat prea putin sa vad, insa imi place maxim cum faci aceste prezentari.
RăspundețiȘtergereNoapte buna si un octombrie plin de evenimente frumoase!❤️😘
Mă bucur că îți plac și îți mulțumesc! Cu drag!
ȘtergereLinkurile rămân aici, revii când poți și ai timp. Un octombrie minunat sa ai! Weekend plăcut, Suzana! Pupici
O, ce eveniment frumos. Acasă, la Craiova mea natala...parcul N.R este in sufletul meu mereu...
RăspundețiȘtergereDa, chiar a fost un eveniment frumos.
Ștergere