joi, 28 noiembrie 2024

APA TRECĂTOARE - Tudor Arghezi - Reflexii în Oglindă

Zămislită nu se ştie pentru ce mâhnirii noastre,
Ai s-ajungi, fârâmă rece, curgătoare unde-albastre.
Îmbrăcată cu arşiţa ce te-aşteaptă 'n zori de Mai
Vei fi troacă şi oglindă, boturilor de buhai.
Luciul tău, prin blestem tainic, îngheţat în umbra morii
Va tăia în dungă luna, şi cresta din zbor cocorii.
Înşirând minunea firii cu grosimea-ţi de mătase,
Fundul mărilor de ceruri îl vei înădi şi coase;
Şi numit Danubiu, Argeş, Nistru, Olt, Prut şi Teleajen,
Ne vei legăna grădina 'n pânze albe de păianjen,
Căci călătorind vei pune şesurilor peste ţară
Aşternuturi vii de salbe, împrejurul ei brăţară
Şi 'n pământ, arat sălbatic şi-apărat încins cu fierul
Brazde 'n lungu-i de luceferi, îngropând în maluri cerul.
Prin salcâmi plecaţi şi sălcii, mulţumindu-i că te-atinge,
Sânul mamelor voinice îl vei mângâia şi linge.
Gâştele cuprinde-le-vei pe subt aripi şi vei duce.
Se va scoborî prin tine turla răzimată 'n cruce.
Plumbul tău cu feţe multe va sticli ca un vitrou
Care 'n fiecare petec scapără un soare nou,
Şi când mintea mea croieşte un tipar mai lesnicios,
Începând întotdeauna lucrul cu temei, de jos,
Tu răstorni aşezământul şi o lingură de apă
Mă învaţă că se poate munca şi de sus să 'nceapă.

Înviat din miezul nopţii, petrecut cu mâini de umbră,
Tu eşti, fir de pisc şi haos, ca o rază care umblă.
Ce stihii străbaţi, streine, de gândirea mea mirară,
Ce comori nepipăite nici de visuri niciodată,
Mărturia mi-o aduce, într'un tremur ca de jar,
Licărul neprins de sculele niciunui argintar.
Însă de trăsar în tine ochii-atâtor mari mistere;
De te-ai strecurat prin cuibul tainicelor giuvaere;
De-ascultaşi de ruga nopţii, care-ţi descântase fiinţa
Ca să-şi mângâie cu tine sihăstria, suferinţa;
De-ţi ieşiră 'n drum troiene de vecii şi piatra moartă,
Care trebuie 'n strârntoare biruită 'ncet şi spartă,
Tu putuşi întoarce hora 'mpotrivirilor şi-a humii
Şi ieşi şi mărunt şi sprinten şi sfinţit din legea lumii,
Făr' a pierde niciun fulger, nici o za de curcubee,
Mişunând în vălvătaia insului tău de scânteie.

Giulgii de lumină albă calul nostru va să pască,
Şi pe giulgii cortul nostru creasta va să-şi hotărască.
Eu, ca să-mi aduc aminte de adânc şi nesfârşit,
Între două şesuri limpezi am oprit şi-am poposit.
Dacă ai o fotografie cu reflexii, o imagine sau un clip pe care tocmai l-ai vazut în "oglindă" (orice fel de oglindă... chiar și oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) te invit sa participi la rubrica "Reflexii în Oglindă", dacă dorești, inițiată de SoriN și preluată de Carmen. 

***poze din arhiva personală

luni, 25 noiembrie 2024

Fii un ”giver” în afaceri: Secretul succesului pe termen lung

 Într-o lume în care schimbările rapide și incertitudinile economice au devenit constante, succesul în antreprenoriat nu mai depinde doar de idei inovatoare sau produse extraordinare. Acum, mai mult ca oricând, colaborările și recomandările sunt motorul care impulsionează afacerile. Adam Grant, în cartea lui, ”A da și a lua. O abordare revoluționară a succesului, ne arată cum filozofia generozității – de a oferi sprijin înainte de a cere – nu doar că transformă viețile individuale, dar creează un sistem puternic în cadrul căruia afacerile pot prospera.

Grant argumentează că cei care se remarcă prin succesul pe termen lung sunt givers – persoane care pun pe primul loc nevoile altora și construiesc relații durabile și de încredere. Aceste principii se regăsesc într-un context modern în Tribul Antreprenorilor, o comunitate de antreprenori care valorifică puterea networking-ului și a sprijinului reciproc.

Generozitatea nu este doar o virtute morală, ci și o strategie pragmatică pentru succes. Atunci când oferi sfaturi, resurse sau sprijin fără a aștepta ceva în schimb, creezi relații durabile. În acest fel, persoanele pe care le-ai ajutat sunt mai dispuse să te sprijine la rândul lor, astfel întărești fundația zidului încrederii. Oferind, devii parte dintr-o rețea, în cazul acesta din trib, care îți poate oferi, la momentul potrivit, soluții și oportunități. 

Generozitatea este contagioasă; prin contribuțiile tale, poți inspira alți antreprenori să creeze la rândul lor un impact pozitiv asupra comunității, mediului de afaceri sau societății în general.

Un studiu disponibil pe platforma Oxford Academic arată cum dinamica încrederii și influenței în procesul decizional, precum importanța încrederii și recomandărilor venite din partea colegilor sau partenerilor de afaceri, sunt esențiale pentru succesul afacerilor, contribuind semnificativ la creșterea șanselor de colaborare, expansiune și dezvoltare sustenabilă.

Puterea networking-ului

Networking-ul este cheia succesului în orice industrie. Totuși, abordările tradiționale, cum ar fi marketingul „la rece” sau apelurile nepersonalizate, nu mai sunt eficiente și sunt, adesea, costisitoare. În schimb, apartenența la o comunitate de antreprenori cum este Tribul Antreprenorilor aduce beneficii incomparabile:

Acces la experiență și expertiză
În cadrul unui trib, poți învăța direct de la antreprenori care au trecut prin aceleași provocări. Fie că ai nevoie de un sfat rapid sau de o soluție practică, există mereu cineva dispus să ajute.

Recomandări care contează
Recomandările din interiorul unei comunități de networking au mult mai multă greutate decât o campanie de publicitate. Clienții potențiali sunt mai receptivi la sugestiile venite de la persoane de încredere.

Inovație prin colaborare
Triburile antreprenoriale sunt un spațiu ideal pentru brainstorming și crearea de soluții inovatoare. Împărtășind idei, membrii pot colabora la proiecte care să aducă valoare pe piață.

Sprijin emoțional și motivație
Antreprenoriatul poate fi un drum solitar și stresant. Apartenența la un trib oferă un mediu în care poți împărtăși provocările și succesele, găsind sprijin din partea celor care înțeleg cu adevărat acest parcurs.

De ce să te alături Tribului Antreprenorilor?

Un Trib al Antreprenorilor este mai mult decât o simplă rețea – este o comunitate care te ajută să crești atât personal, cât și profesional. Apartenența la o astfel de comunitate antreprenorială îți permite să experimentezi:

Colaborări de încredere care îți pot deschide uși neașteptate.

Educație continuă, prin accesul la resurse, mentorat și evenimente relevante.

Vizibilitate crescută pentru afacerea ta, prin recomandări și parteneriate.

Într-o lume a schimbărilor, să ai un trib înseamnă să ai sprijin și resurse la îndemână. Adam Grant subliniază că cei care dau înainte să ceară sunt cei care construiesc punți către succes. Tribul Antreprenorilor este locul perfect pentru a pune această filozofie în practică.

Începe prin a dărui și descoperă puterea unui trib

Fiecare dintre noi are ceva valoros de oferit. Poate fi o experiență personală, un sfat practic sau doar un simplu cuvânt de încurajare. În cadrul unui networking digital, aceste gesturi creează impact și transformă relațiile profesionale în parteneriate solide.

Dacă ești în căutarea unui spațiu în care generozitatea și conexiunile sunt esența succesului, Tribul Antreprenorilor te așteaptă. Alătură-te unei comunități antreprenoriale care pune pe primul loc colaborarea și sprijinul reciproc și descoperă cum acest sistem poate accelera creșterea afacerii tale.

Transformă-ți viziunea în realitate – începe să dăruiești, iar succesul va urma!

 Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024!

Romanța ne-a unit: „Suflet de Romanță” la Filarmonica Oltenia”

Sâmbătă seara, am pătruns într-o atmosferă magică la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, unde am avut privilegiul de a participa la un concert cu totul special – „Suflet de Romanță”. A fost o seară dedicată unui gen muzical care exprimă cu intensitate sentimentele de dor, iubire și melancolie: romanța.

Evenimentul a fost organizat cu grijă și eleganță de Opera Română Craiova, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” din Târgoviște, un parteneriat care evidențiază conexiunea dintre valorile tradiționale și abordările moderne. Cu fiecare notă, concertul a reușit să facă punte între trecut și prezent, oferindu-ne o seară de neuitat.

Pe scenă, Orchestra de Cameră a Operei Române Craiova, dirijată cu măiestrie de Florin George Zamfir, a acompaniat o serie de artiști ce au dat viață celor mai frumoase romanțe ale noastre. Alina Mavrodin Vasiliu, cu vocea sa caldă și plină de emoție, a deschis concertul cu „Vals-Romanță” din opereta „Lăsați-mă să cânt”, o piesă ce a pus în evidență încă de la început bogăția acestei tradiții muzicale.

A fost o adevărată încântare să ascultăm romanțele de altădată, reînviate cu atâta sensibilitate.

Ana Cebotari, câștigătoarea Premiului I „Crizantema de argint”, a adus în fața publicului piesele „Pocnind din bici” și „Romanța toamnei”, interpretate cu o delicatețe aparte. În timp ce, Bogdan Hrestic, laureat al „Crizantemei de aur” și „Crizantemei de argint”, a captivat audiența cu „De ce nu-mi vii” și „Romanța fiului rătăcitor”, lucrări ce ne-au purtat gândurile într-o lume de basm, unde muzica țese povești de viață.

Fiecare interpret a adus pe scenă o piesă reprezentativă, plină de emoție, de la Nicoleta Vasile și Alexandru Chiriac, până la Georgeta Plută, care a fost la înălțime cu piesele lor, inclusiv „Lacrima” și „Din valurile vremii”. Nimeni nu a rămas indiferent, iar atmosfera a fost una de de apropiere între artiști și public.

Finalul serii a fost de neuitat, plin de eleganță și emoție. Toți artiștii au revenit pe scenă pentru a interpreta „Ciobănaș cu 300 de oi”, o piesă care a încheiat concertul cu o notă de bucurie și de energie pură, iar publicul a aplaudat cu entuziasm.

A fost o seară de minunată, în care romanța și-a demonstrat încă o dată puterea de a atinge inimile celor care o ascultă. „Suflet de Romanță” nu a fost doar un concert, ci o adevărată celebrare a tradiției noastre muzicale, un moment de emoție intensă, care ne-a reamintit că muzica este puntea ce unește trecutul cu prezentul.

Mai jos las postarea unde poți viziona întreg concertul:

duminică, 24 noiembrie 2024

Weekend plin de arome la Craiova: Capitala Gastronomică Est-Europeană te așteaptă!

 În weekendul 30 noiembrie - 1 decembrie, Craiova Capitala Gastronomic Est-Europeană devine destinația perfectă pentru iubitorii de mâncare bună și vinuri alese. Ramada Plaza Craiova devine locul unde chefi și specialiști în gastronomiile din 11 țări est-europene vor prezenta preparate specifice la deschiderea “Festivalului de vinuri și mâncăruri” .

Sâmbătă, la ora 12:00, începe magia. Bucătari din 11 țări est-europene vor aduce pe mesele festivalului preparate care îți vor răsfăța papilele gustative, de la mâncăruri turcești la arome georgiene sau bunătăți din Republica Moldova:

· Big Ben – Azerbaidjan
· The Manor – Bulgaria
· Iberico – Croația
· Ellipse – Georgia
· Dolce Vita – Grecia
· Epoca – Macedonia de Nord
· Nobel – Moldova
· Olive – Polonia
· Steso – Serbia
· Artizan 35 – Turcia
· Craft – Ungaria

Și pentru a completa diversitatea gastronomică,  elevii de la Liceul de Industrie Alimentară, din Craiova, vor completa meniul cu preparate oltenești reinterpretate.

Dacă ești pasionat de vinuri, pregătește-te să fii impresionat: 13 crame și zeci de producători artizanali vin să-și expună cele mai bune preparate. Fie că e vorba de un vin nobil, o brânză fină sau un ulei de măsline special, vei găsi ceva care să-ți încânte papilele gustative.

Pe lângă degustările internaționale, vei avea parte de demonstrații culinare, masterclass-uri și dezbateri despre identitatea gastronomică a regiunii.

Programul festivalului:

· Sâmbătă, 30 noiembrie: 12:00 – 20:00

· Duminică, 1 decembrie: 12:00 – 18:00

Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, așa că asigură-te că ajungi la timp!

Sambata si Duminica sunt confirmate mai multe workshop-uri, masterclass-uri si dezbateri, altele fiind in pregatire:

Sambata:

👉Prezentarea activităților de promovare națională și internațională ale Asociației Winelover România (Răzvan Stoenescu - despre volumele în engleză “Wine Secrets of  Romania” și despre Concursul național de vinuri rose);
👉Eveniment “Brânzeturi cum se cuVin” (Daniel Botea & Asociația Bloggerilor Olteni);
👉Prezentarea ofertei educaționale și de consultanță și a evenimentelor Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați - FNDA (președinte Marian Timofti).

Duminica:

Ziua de 1 Decembrie vine și cu o discuție faină despre identitatea gastronomică a Olteniei – o șansă să descoperi ce face mâncarea noastră atât de specială., cu invitați speciali din partea:

☑Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR);
☑FNDA;
☑WeAreRomania / You Are Welcome;
☑Asociata Bloggerilor Olteni.

Lansarea cărții “Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, însoțită de o degustare a primului brand românesc de uleiuri de măsline din Grecia - Eliada

Craiova îmbrățișează și pune astfel în valoare una dintre cele mai profunde experiențe culturale pe care oamenii o pot oferi: cea a gusturilor rafinate prin practica istorică.

De ce să vii? Pentru că e mai mult decât un festival. E despre gustul mâncărurilor bune, oameni, povești și momente de care să-ți amintești cu drag. Nu ai nevoie de bilet. Doar de poftă și curiozitate. 

Ne vedem acolo?

vineri, 22 noiembrie 2024

Coconut & Orange Vibes un răsfăț exotic

A fost odată ca niciodată, două prietene foarte bune - portocala și nuca de cocos- pe care distanța nu le-a putut despărți. Portocala plină de energie și optimism, inspira prospețime și bucurie, în contrast, nuca de cocos, calmă, profundă cu aromă dulce, inspira relaxare și liniște. Deși atât de diferite, împreună formau un echilibru perfect.

Într-o zi, cele două prietene s-au gândit că le-ar aduce multă bucurie dacă ar putea dărui oamenilor prospețimea portocalei și calmul reconfortant al nucii de cocos. Prietenia lor era unică și specială tocmai pentru că erau diferite  și se completau perfect.

Adierea vântului purtă aroma lor, peste mări și țări, până la laboratorul Ziaja România, unde farmaciștii cu o vastă experiență în producerea cosmeticelor naturale căutau arome fresh pentru noua gama de produse. Inspirați de dulceața nucii de cocos și energia portocalei, aceștia au găsit soluția perfectă pentru a păstra această armonie în noua gama Coconut & Orange. Și astfel a început aventura transformării.

Portocala și Nuca de Cocos au fost prelucrate cu grijă, esența lor fiind extrasă pentru a crea o formulă vegană, cu peste 90% ingrediente de origine naturală. Aroma proaspătă de portocală a fost combinată cu textura exotică a nucii de cocos, rezultând produse care nu doar curăță pielea, ci o hidratează, oferind o experiență energizantă, plină de prospețime.

Când am primit coletul de la Ziaja am avut o surpriză plăcută, nu știam că voi primi toată gama de produse pentru testare; credeam că va fi unul sau două produse. Cum am deschis cutia, parfumul portocalei și al nucii de cocos mi-au încântat simțurile. Nu am reușit să testez încă toate produsele. Le-am testat pe cele de îngrijirea feței și gelul de duș și pot să spun că m-au cucerit.

Gelul de duș Coconut & Orange Vibes m-a surprins textura lui mătăsoasă. Face o spumă catifelată care răsfață pielea, iar aroma subtilă de portocală și cocos persistă mult pe piele, mirosul nu este puternic, este subtil.

Colaj realizat cu Canva, sursă foto: stânga sus-Ziaja, dreapta sus și cea de jos -arhiva personală

După o zi lungă, câteva minute sub duș cu acest gel m-au făcut să simt că evadez pe o plajă exotică, cu portocale coapte și nuci de cocos proaspete. Formula nu doar curăță pielea, ci o lasă hidratată și catifelată.

Lotiunea tonică pentru față Orange Vibes cu o formulă delicată, 98% ingrediente de origine naturală, a adus un suflu proaspăt tenului meu. De fiecare dată când o folosesc simt cum pielea mea se revigorează și se tonifică, iar aroma ușor citrică îmi dă o stare de bine instantaneu, mă face să trăiesc senzația de prospețime a pădurilor tropicale.

sursă foto: Ziaja

Crema hidratantă pentru față este ideală pentru pielea normală și mixtă, se absoarbe foarte bine în piele fără a lăsa un strat gras. Perfectă pentru a oferi hidratare intensă, chiar și în momentele cele mai solicitante. Aroma subtilă de cocos completează perfect această experiență.

Balsamul de buze Coconut Vibes a fost o surpriză foarte plăcută. Cu o textură untuoasă, hidratantă și un parfum dulce de cocos, acest produs a devenit un must-have în rutina mea zilnică. Buzele sunt mai moi, protejate împotriva deshidratări, perfect pentru aceste zile friguroase. De fiecare dată când îl folosesc mă simt răsfățată, iar parfumul proaspăt de cocos nu mă lasă să mă despart de el.

sursă foto: arhiva personală

Gama Coconut Orange Vibes include următoarele produse:

  • loțiune tonică, hidratantă și energizantă – formulă proaspătă, revigorantă și relaxantă, cu parfum subtil de nectar de bergamotă. Recomandată pentru 12 ani+, capacitate 190 ml;
  • cremă pentru față – formula hrănitoare netezește, catifelează și regenerează pielea, are parfum subtil de nectar de cocos. Recomandată pentru 17 ani+, toate tipurile de piele, capacitate 50 ml;
  • balsam de buze – din ingrediente de origine naturală, este ideal pentru îngrijirea și regenerarea zilnică. Având textură de unt, este eficient și dacă se aplică în cantitate redusă. Recomandat pentru 12 ani+, capacitate 10 ml;
  • gel de duș – cu parfum subtil de nectar de bergamotă și cocos, spală, curăță și tonifică, oferă o senzație de prospețime. Recomandat pentru 12 ani+, toate tipurile de piele, capacitate 200 ml;
  • mousse & scrub cu granule fine pentru corp – textura cremoasă netezește și exfoliază, hrănește și catifelează pielea, lasă un parfum subtil de cocos la fiecare aplicare, conține substanță exfoliantă din siliciu natural. Recomandat pentru 17 ani+, capacitate 270 ml;
  • mousse pentru corp – netezește și catifelează cu textura sa light, hrănește, tonifică și catifelează pielea, oferă prospețime și lasă un parfum subtil de cocos. Recomandat pentru 17 ani+, toate tipurile de piele, capacitate 200 ml;
  • șampon hrănitor cu parfum subtil, proaspăt, de nectar de  bergamotă și cocos, spală, curăță și îngrijește. Recomandat pentru 17 ani+, toate tipurile de par, inclusiv pentru părul ondulat, capacitate 200 ml;
  • balsam de păr – are o textură cremoasă, bogată, cu parfum subtil de nectar de cocos. Regenerează părul, conferă strălucire, previne încâlcirea, hrănește și netezește părul. Recomandat pentru 17 ani, capacitate 100 ml.

Prietenia dintre portocală și nuca de cocos continuă să trăiască prin fiecare produs din această gamă. 

La fel ca ele, fiecare dintre noi are o poveste. A mea este despre echilibru între energia portocalei și liniștea cocosului, între spontaneitate și introspecție. Produsele din gama Coconut & Orange Vibes par să fi fost create special pentru a-mi reflecta această dualitate.

Ingredientele lor naturale și formularea vegană mi-au confirmat că sunt mai mult decât un simplu produs cosmetic. Ele reprezintă un mod de a mă conecta cu natura și de a îmi oferi momente de răsfăț. De mult nu am mai folosit așa produse faine - cu o textură catifelată și miros fin.

Scrisul meu este la fel de variat: uneori proaspăt și energic, ca aroma portocalelor, alteori introspectiv și calm, asemenea nucii de cocos.

Blogul e locul în care mă pot exprima liber, echilibrând energia cu liniștea, povestea cu analiza. Prin articolele mele încerc să aduc bucurie, cât de mică, cititorilor, exact așa cum Coconut & Orange Vibes transformă rutina zilnică într-o experiență specială.

Coconut & Orange Vibes nu este doar despre îngrijirea pielii. Este despre clipele simple care contează, despre răsfățul pe care îl meriți la sfârșitul unei zile obositoare.

Tu ai încercat produsele din noua gama? Ce poveste ai descoperit în Coconut & Orange Vibes?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024!

joi, 21 noiembrie 2024

Reflexii în... busolă! - Muzeul Geologic București

 Sâmbăta trecută am vizitat Muzeului Geologic Național din București. Una dintre surprizele plăcute ale vizitei a fost expoziția cu vânzare de cristale, bijuterii și pietre semiprețioase, amplasată chiar în interiorul muzeului, unde mi-am lăsat o parte din econimii.😂

Situat pe Șoseaua Kiseleff, într-o clădire istorică ce datează din 1906, muzeul este locul unde Pământul își dezvăluie povestea și ne învață despre fragilitatea și măreția sa. Dacă ai ocazia să-l vizitezi, fă-ți timp să te pierzi în detalii, să simți vibrațiile fiecărei pietre și să înveți despre istoria geologică a Pământului.

Am facut foooarte multe fotografii, dar pentru rubrica ”Reflexii în oglindă” voi posta doar câteva, care sper să-ți placă:

O busolă cu oglindă mică… Poti ghici cine e în reflexia ei? 



Dacă ai o fotografie cu reflexii, o imagine sau un clip pe care tocmai l-ai vazut în "oglindă" (orice fel de oglindă... chiar și oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) te invit sa participi la rubrica "Reflexii în Oglindă", dacă dorești, inițiată de SoriN și preluată de Carmen. 

marți, 19 noiembrie 2024

Viața dincolo de ecran: Povestea lui Mats Steen

 Am vizionat recent, pe Netflix, un documentar interesant care mi-a stârnit emoții puternice și am vărsat multe multe lacrimi. Sunt foarte multe de spus, dar eu voi încerca să fiu concisă.

"Viața remarcabilă a lui Ibelin" este un documentar regizat de Benjamin Ree, și aduce în prim-plan o poveste emoționantă despre curaj, conexiunile dintre oameni și impactul tehnologiei asupra vieții. Acest film este despre viața lui Mats Steen, un tânăr norvegian cu o boală incurabilă - distrofie musculară Duchenne, și impactul pe care l-a avut asupra comunității online prin avatarul său din jocul World of Warcraft. Mats a petrecut mii de ore în acest univers virtual sub identitatea Ibelin și a reușit să construiască relații de prietenie și să inspire empatie și onestitate, arătând cum mediul online poate deveni un loc de exprimare a adevăratului sine.

Nu este un documentar despre gaming, ci despre modul în care tehnologia poate aduce oamenii împreună, depășind barierele fizice și culturale. Este un film care te face să reflectezi la propriile relații și la potențialul lumii digitale de a schimba vieți. Deși suferaea de o boală incurabilă care i-a limitat mișcările fizice, Mats a găsit o cale unică de a se conecta cu lumea: prin avatarul său, Ibelin, în World of Warcraft.

Avatarul său nu a fost doar un personaj dintr-un joc, ci o prelungire a personalității lui.  Alegerea numelui „Ibelin” – inspirat din istoria cruciadelor – reflectă lupta sa interioară și dorința de a depăși provocările vieții reale. Părinții lui se temeau că Mats nu va știi niciodată ce înseamnă prietenia adevărată sau dragostea, însă el a găsit o calea de a le afla. Într-o lume care deseori judecă după aparențe, lumea din World of Warcraft a fost locul unde Mats și-a construit prietenii, și-a exprimat gândurile și a fost acceptat pentru personalitatea lui.

Visele sunt plăcute. Poți să le retrăiești.
Pe blogul său - Musings of life - Mats a împărtășit gânduri și sentimente, oferindu-le celor din jur o perspectivă unică asupra vieții cuiva cu dizabilități. Această sinceritate rezonează puternic cu mesajul documentarului, demonstrând cum curajul și creativitatea pot transforma realitatea, chiar și atunci când totul pare imposibil.
 
Este mai mult decât un documentar – este o lecție despre cum fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă asupra celor din jur, indiferent de circumstanțe. Dacă vrei să descoperi o poveste despre curaj și prietenie, îți recomand să îl vizionezi – îți va rămâne în suflet mult timp după ce se termină.

duminică, 17 noiembrie 2024

Don Giovanni - libretul scris de Lorenzo Da Ponte

 Sâmbăta trecută am fost la operă, însă abia acum reușesc să scriu despre acea seară minunată.

Am văzut Don Giovanni, celebra operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris de Lorenzo Da Ponte. Știai că premiera absolută a acestei opere a avut loc la Praga, la Ständetheater, pe 29 octombrie 1787, chiar sub bagheta lui Mozart? De atunci, Don Giovanni a rămas una dintre cele mai iubite opere ale sale, o adevărată capodoperă care îmbină umorul cu drama și ne vorbește despre aventurile și necazurile infamului seducător Don Giovanni. Deși opera e tragică, are și momente comice care te destind. În această piesă în două acte, se explorează teme precum puterea, dragostea, dorința și consecințele faptelor noastre – toate acompaniate de muzica plină de viață a lui Mozart.

Actul 1

Povestea începe cu Don Giovanni, un nobil faimos pentru escapadele sale romantice și caracterul său libertin. În primele scene, acesta încearcă să o seducă pe Donna Anna, însă tatăl ei, Comandorul, intervine și îl provoacă la duel. Lupta se încheie tragic, cu moartea Comandorului, iar Don Giovanni și servitorul său, Leporello, fug.

Don Giovanni își continuă aventurile fără remușcări. O întâlnește pe Donna Elvira, o femeie pe care a sedus-o și abandonat-o, dar care încă îl iubește și caută răzbunare. În același timp, Don Giovanni îi tulbură relația tinerei Zerlina cu logodnicul ei, Masetto, încercând să o seducă și pe ea în ziua logodnei lor. Donna Elvira intervine, iar planurile lui Don Giovanni sunt, temporar, dejucate.

Actul se încheie cu o petrecere organizată de Don Giovanni, unde încearcă din nou să o cucerească pe Zerlina. Donna Anna, Donna Elvira și Don Ottavio (logodnicul Annei) își  dau seama că Don Giovanni este criminalul tatălui Annei și il confruntă, dar acesta reușește să scape.

Actul 2

Don Giovanni nu renunță la stilul său de viață desfrânat. În acest act, el îl convinge pe Leporello să facă schimb de haine cu el pentru a păcăli o nouă victimă. Îmbrăcat în hainele lui Don Giovanni, Leporello ajunge să fie prins într-o situație periculoasă, acesta este recunoscut de cei care caută să se răzbune pe adevăratul Don Giovanni.

Între timp, Don Giovanni ajunge într-un cimitir, unde dă peste statuia Comandorului, tatăl Annei. Într-un moment de bravură sfidătoare, Don Giovanni îl invită pe Comandor la cină. În mod supranatural, statuia acceptă invitația.

Seara, la cină, fantoma Comandorului apare și îi oferă lui Don Giovanni o ultimă șansă de a se căi pentru păcatele sale. Însă acesta refuză cu aroganță. Drept pedeapsă, este tras de statuie în infern, astfel viața lui se sfârșește în mod tragic. În final, personajele rămase comentează soarta lui Don Giovanni și meditează asupra dreptății divine.

Distribuția a fost impresionantă! Armando Piña López din Mexic a interpretat rolul principal, Don Giovanni. Carisma și energia sa au adus personajul la viață într-un mod foarte convingător – practic, l-a transformat într-un personaj pe care îl iubești și îl urăști în același timp. Alături de el, Leporello, servitorul lui Giovanni, a fost jucat de Darius Botorea din Cluj-Napoca. Relația dintre cei doi e un deliciu de urmărit – Leporello e sarcastic și plin de umor, contrastând perfect cu natura extravagantă a lui Don Giovanni.

Mi-a plăcut foarte mult interpretarea Melaniei Turcu în rolul Donna Anna. A adus o emoție aparte în povestea tragică a personajului său. De asemenea, Stanislav Voloșin a fost un Don Ottavio impresionant, iar duetele lor au fost superbe – vocile lor se îmbinau armonios în ritmul muzicii.

Scenograful Răsvan Drăgănescu a creat o atmosferă urbană, cu elemente moderne, fără să piardă acel aer clasic. Mi-a plăcut mult cum s-a folosit de luminile colorate (roșii,verzi și albastre), conferind scenelor o notă de mister. Iar costumele lui Cătălin Botezatu au fost elegante și potrivite pentru fiecare personaj – un mix între clasic și modern, care a adăugat un plus de farmec întregii reprezentații.

Muzica a fost, evident, minunată. Dirijorul Eduard Dabrowski din București a condus orchestra cu o energie debordantă, iar fiecare notă parcă vibra în aer.

A fost o seară frumoasă , iar dacă ai ocazia să vezi Don Giovanni, îți recomand din tot sufletul! Îți garantez că vei rămâne impresionat de poveste și de spectacolul unic.

joi, 14 noiembrie 2024

Terapie, natură și reconectare cu sinele

 Duminica trecută, am avut ocazia să particip alături de colegii din ASBO la o excursie-surpriză. Am aflat destinația secretă exact când am ajuns acolo: un loc dedicat dezvoltării personale și psihoterapiei, un adevărat hub terapeutic.

După un drum de aproximativ 35 de minute, în care am tot încercat să-l descoasem, în zadar, pe colegul nostru Daniel Botea, care a pus la cale această deplasare surpriză, am ajuns într-un loc liniștit, cu peisaje ce inspiră calm și te ajută să te reconectezi cu natura și cu tine însuți - Valea Merilor. De cum am intrat în centru am fost învăluită de un miros cald și familiar - exact așa mirosea când bunica pregătea mâncarea pe plita sobei – un amestec de arome care transmiteau grijă, confort și acel sentiment inconfundabil de acasă. ”Tanti mama lui Irina” ne pregătea prânzul, de acolo venea mirosul! 

Valea Merilor – O oază de liniște și reconectare cu natura

După ce am făcut cunoștință cu gazdele noastre, am luat pranzul și apoi am exploarat împrejurimile făcând o plimbare prin pădure. M-a bucurat foarte mult plimbarea prin pădure, mi-am încărcat bateriile și am adunat și ghinde pentru viitoare proiecte handmade.


Irina Gruia, omul din spatele proiectului, ne-a prezentată viziunea Asociației pentru Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune (DePsi), un proiect ce reunește resurse terapeutice și educaționale pentru sprijinirea persoanelor din comunitățile vulnerabile. În comuna Predești, DePsi a deschis acest centru cu scopul de a oferi sprijin prin consiliere, dezvoltare personală și programe non-formale, în special celor care se confruntă cu provocări sociale și economice.  Hub-ul terapeutic de la Valea Merilor este un exemplu viu de angajament pentru incluziune, reușind să ofere ajutor direct, dar și să creeze un spațiu de refugiu pentru cei care au nevoie de susținere psihologică și de o reconectare cu sinele.

Terapia prin sunete – O experiență unică de vindecare

Apoi ne-am reîntors în centru unde am participat la terapie prin sunete. Pentru mine a fost o experiență unică și mă bucur enorm că am particpat.  Sunetele vibrante ale gongurilor planetare și ale bolurilor tibetane ne-au învăluit într-o atmosferă profund liniștitoare. Sunetele lor m-au purtat parcă pe alte meleaguri, parcă zburam deasupra munților din Tibet, apoi făceam baie într-o cascadă și deodată mă aflam pe un câmp scaăldată de razele soarelui. Este o senzație inedită, în care fiecare celulă parcă începe să vibreze, iar corpul și mintea se aliniază cu aceste frecvențe vindecătoare.

fotograf: Daniel Botea

Această sesiune de sunete a fost mult mai mult decât o experiență de relaxare. Am simțit cum stresul se topește treptat, iar o stare de calm profund ia locul grijilor cotidiene. În acest cadru special de la Valea Merilor, am înțeles mai bine cât de puternice sunt efectele acestor instrumente antice, nu doar pentru eliberarea de anxietate, ci și pentru a ne îmbunătăți concentrarea, creativitatea și calitatea somnului.

 Este o experiență imposibil de descris complet – oricât de bun ar fi naratorul, magia momentului rămâne inefabilă.

fotograf: Daniel Botea

Am încheiat ziua cu masa de seară, apoi ne-am reîntors  în Craiova. O călătorie la Valea Merilor este o invitație la liniște, conectare și regăsire – un cadou pentru suflet și o experiență ce nu poate fi cu adevărat înțeleasă din simple cuvinte. Dacă vrei să experimentezi magia acestor terapii prin sunet, Irina Gruia te așteaptă în fiecare joi la o ”baie de sunete”, în Craiova. Inscrieri pe WhatsApp 0744.99.44.33

fotograf: Gabi Rădoi

Sau dacă vrei să afli mai multe despre activitatea DePsi, poți vizita site-ul oficial  Recomand cu căldură această oază de liniște și energie pozitivă, unde fiecare experiență poate transforma atât corpul, cât și spiritul.

Mai multe fotografii din deplasarea surpriză poți vedea în acest album(click)

Pe curând!🍁

miercuri, 13 noiembrie 2024

Pairing perfect: Sigillum Moldaviae și o carte bună

Vinul are o istorie de peste 8.000 de ani, cunoscut ca „băutura zeilor”, este o constantă în culturile lumii, având o puternică încărcătură simbolică și spirituală. De-a lungul timpului, vinul a fost folosit pentru a marca încheierea unui an, celebrarea unei victorii, o reușită personală, sau pur și simplu pentru a onora prietenia și relațiile apropiate. Această băutură nobilă îmbină gusturi și arome, fiecare soi de vin purtându-și amprenta terroir-ului și a tradiției viticole, ca noi să găsim în fiecare pahar de vin nu doar arome, ci și o poveste.

”Vin curat, leac la îndemână ești,
Plămânul slab tu poțisă-l întărești,
Tu limpezești cețoasa dimineață...
Ești pentru noi și hrană și putere,
Din prag de moarte tu întorci la viață,
Plăcut însoțitor dintotdeauna,
Primăvăratic, dulce vin văratic,
Apoi tomnatic, Zeu al nimfelor leneene ești,
Rege al vremii noastre pământești,
Vinule, fără tine viața în primejdie ar fi
Și-n lume tare rău ne-am plictisi.” 
[Imnul către vin dedicat lui Bachus de către Robert Du Faux]*

Pentru mine vinul este mai mult decât o simplă băutură, este firul roșu al amintirilor din copilărie care mă leagă de momentele petrecute la țară, la bunici, când toată familia se aduna pentru culesul viei. Îmi reamintește de bunicii mei, de poveștile lor și de dragostea cu care m-au învățat să prețuiesc lucrurile făcute cu răbdare și pasiune.

 Înființată în 1949, Compania Beciul Domnesc este unul dintre cei mai mari și respectați producători de vinuri din România, cu o tradiție de peste 70 de ani în viticultură. Cu o suprafață de peste 1.400 de hectare de viță de vie nobilă, amplasate în celebrele podgorii din Cotești, Odobești, Panciu și Huși, compania aduce în fiecare sticlă un tribut față de terroir-ul autentic al Moldovei.

Printre vinurile care poartă cu mândrie numele Beciul Domnesc se numără și Sigillum Moldaviae, un vin însemnat care reînvie aceste amintiri, este ca o punte între trecut și prezent, ce poartă garanția tradiției viticole. Este un ambasador al gustului autentic românesc, aducând împreună inimi și suflete în jurul unei povești de veacuri.

 Cu ce preparate îmi place să asociez vinul Sigillum Moldaviae?

Un pairing perfect pentru Feteasca Neagră din colecția Sigillum Moldaviae este o carte cu o poveste la fel de complexă și delicată ca vinul! Aceste ingrediente sunt ideale pentru momentele mele de relexare și evadare.
Sigillum Moldaviae îți dă fiori...de plăcere!🙈

Când vine vorba de vin, preferințele mele nu se limitează la o anumită aromă; caut acea complexitate de gusturi care să îmi lase un curcubeu pe palatul gurii. Iar Feteasca Neagră din colecția Sigillum Moldaviae oferă o experiență gustativă echilibrată, cu note delicate de prune și mure care valsează discret alături de un strop de ghimbir.

Lectura este evadarea mea, iar vinul completează acest univers, fie că mă cufund într-un thriller captivant seara târziu, fie că încep weekendul cu o lectură plină de suspans într-o după-amiază liniștită. Feteasca Neagră devine astfel un companion tacit, care completează perfect lectura, aducând o nuanță mai profundă fiecărei emoții trăite. Notele de fructe negre din vin se îmbină cu adrenalina unui capitol tensionat, creând o atmosferă electrizantă.

sursa: Beciul Domnesc
Deși merg la degustări de vin regulat, încă nu am învățat cum să găsesc asocierea perfectă a unui vin cu un fel de mâncare, am fost mai mult captivată de informațiile despre producerea viinului. În serile când mă întâlnesc cu prietenele un pahar de Fetească neagră completează conversațiile noastre, îl savurăm alături de brânzeturi maturate, mezeluri fine și câteva fructe uscate - această combinație scoate în evidență complexitatea vinului. E momentul nostru de răsfăț, în care savurăm nu doar vinul, ci ne bucurăm de compania uneia alteia.

Însă cred că un preparat tradițional, cum ar fi tochitura moldovenească sau cârnații afumați s-ar potrivi foarte bine cu acest vin roșu demisec, astfel Feteasca Neagră se transformă în vedeta mesei.

Vinul perfect, fie că e savurat într-un colț liniștit cu o carte captivantă sau în mijlocul poveștilor alături de prietene, este cel care ne aduce bucurie și inspirație. Feteasca Neagră din colecția Sigillum Moldaviae reușește acest lucru prin echilibrul său, invitându-mă să creez momente de care îmi voi aminti mult timp de acum înainte. Este acea picătură de tradiție și savoare care îmi încântă simțurile, făcând fiecare pahar să pară o descoperire.

Vinul reflectă însăși arta de a trăi, cum zice  Yves-Marie Bercé, și poate amplifica experiențele, transformând mesele obișnuite în prilejuri de sărbătoare, iar întâlnirile în amintiri. Această „artă de a trăi” se construiește în jurul ideii de a trăi cu plăcere și de a crea legături – cu oamenii, cu locurile și cu istoria. Aprecierea vinului devine astfel un ritual, o cale de a ne conecta mai profund cu noi înșine și cu lumea din jur, aducând un plus de valoare experiențelor cotidiene.

Nu uita, însă: excesul de alcool dăunează sănătății. Savurează vinul cu moderație, pentru a te bucura de întreaga sa complexitate și frumusețe, fără a risca să îți afecteze sănătatea.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024!


*Secretele vinului, Yves-marie Berce, Editura Cartea Românească EDUCAȚIONAL, pag.97

joi, 7 noiembrie 2024

„Don Giovanni” revine la Opera Craiova

Reprezentația spectacolului „Don Giovanni” îl va avea drept cap de afiș pe solistul mexican Armando Piña López.

Opera Română Craiova prezintă mult îndrăgita operă „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart, sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Cercului Militar, în interpretarea unei distribuții speciale. Iubitorii muzicii sunt invitați să îl asculte pe Armando Piña López în rolul titular, în timp ce Corina Vlada va da viață Donnei Elvira, iar Darius Botorea va fi Leporello. Distribuția este completată de Melania Turcu (Donna Anna), Stanislav Voloșin (Don Ottavio), Andreea Tican (Zerlina), Say Ufuk Gengis (Masetto) și Ioan Toma (Il Commendatore), alături de Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova, într-o reprezentație condusă muzical de maestrul Eduard Dabrowski.

„Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart aduce pe scenă povestea fascinantă a legendarului seducător, iar spectacolul Operei Române Craiova oferă o perspectivă unică asupra unei opere emblematice, care este recunoscută pentru forța dramatică și profunzimea psihologică. Într-o îmbinare subtilă de dramă și comedie, opera urmărește parcursul tumultuos al lui Don Giovanni, care își sfidează destinul prin excese și o viață fără principii, iar muzica, plină de intensitate și contraste, reflectă complexitatea emoțională a personajelor și tensiunea dintre libertate și responsabilitate.

Biletele pentru spectacolele Operei Române Craiova pot fi achiziționate online:

https://iticket.ro/partner/orc

sau la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă (Bulevardul Ilie Balaci nr. 6), 0351.442.471, agentiadebilete@operacraiova.ro

Mai multe informații la www.operacraiova.ro sau www.facebook.com/operacraiova

Următorul eveniment al Operei Române Craiova este concertul „Suflet de Romanță”, organizat în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, care va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii Oltenia. Pe scenă vor urca laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, acompaniați de Orchestra de cameră a Operei Române Craiova, condusă de maestrul Florian George Zamfir. „Suflet de Romanță” este un eveniment în cadrul Programului Național de Concerte „Suflet de Romanță”, asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, sub patronajul CNR UNESCO

Spectacolele Operei Române Craiova sunt realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova şi al Consiliului Local al Municipiului Craiova.

[Comunicat de presă]