Pagini

marți, 2 ianuarie 2024

Brăduț la indigo!

Tema cu numărul doi, a Transformărilor Creative, se numește ”La Indigo” și constă în ”a copia” ornamentul care ni se dă ca model. Ornamentul dat de Niko reprezintă un brăduț.

Înainte de a-ți arăta brăduțul vreau să te întreb dacă îți amintești/știi de hârtia indigo ?

În 1780, James Watt, a avut prima idee de a inventa ceva ce poate copia un text sau de a scrie în dublu exemplar, el a folosit hârtie înmuiată în ceară, a fost singurul care a folosit această metodă, metodă care a fost uitată. 

Prin secolul al XIX-lea, Ralph Wedgwood și Samuel Morse, au dezvoltat tehnici pentru a transfera imagini și text pe hârtie. Hârtia de transfer indigo se numea hârtie carbon, care a devenit foarte folosită în diverse domenii pentru a copia documente scrise sau desenate.

Nu știu dacă ai folosită hârtia de transfer indigo, dar se folosește (cel puțin așa am folosit-o eu) în următorul mod: ea se pune între documentul pe care vrei să-l transferi și coala de hârtie albă, și cu un creion sau cu ceva care imită un vârf de creion dai pe conturul imaginii pe care vrei să o copiezi. Hârtia indigo este acoperită cu o substanță de culoarea albastră sau indigo sensibilă la presiune. Sau daca vrei să multiplici un text, pui hârtie indigo între colile de hârtie și începi să scrii textul.

Când hârtia indigo este prea uzată și vrei să copiezi o imagine, nu mai iese cum trebuie și trebuie să completezi din memorie, dacă ai😂, dacă nu pui o coală nouă de hârtie indigo.

Eeeei ... așa s-a întâmplat cu hârtia mea de indigo când am copiat brăduțul lui Niko, era prea uzată! Memorie nu prea am și am completat imaginea folosindu-mă de imaginație (ce bine că am!😂) și imediat îți arăt ce a ieșit!

brăduțul lui Niko
brăduțul meu


Ce materiale am folosit? Păi, am folosit un carton de la ambalajul dresurilor, la fel ca la felicitare, hârtie de împachetat cadouri verde, spatule de lemn, biluțe de polistiren și coji de creioane, puțină dantelă, iar pentru lipit am folosit lipici pentru puzzle și silicon la cald.
Deși pare simplu și ușor de făcut, mi-a luat ceva timp să aranjez și să lipesc bețișoarele (spatulele pentru cafea), dar într-un final am reușit!


Am reușit să mai bifez încă o provocare la transformările creative, profit din plin de timpul liber de sărbători. Sper să-ți placă brăduțul meu la indigo! 
Pe curând!💝

6 comentarii:

  1. Ia uite ce bradut deosebit ai reusit. Felicitari, Mihaela! Si multumesc
    pentru informatiile despre hartia indigo.
    Multa inspiratie pe mai departe! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bradut frumos ai!
    Hahaha! 😃 N-oi avea tu memorie (fie vorba!) dar bine ca ai imaginatie! Ce ma fac eu?! 😃 Ca n-am nici-nici in mod deosebit. Hmmmm.
    Multumesc pentru info despre hartia indigo! Am folosit hartie indigo, ani si ani, la munca! 😊 Mai folosesc si acum, dar rar, si numai cand copiez imagini. Imi place foarte mult hartia indigo - imi place "ea", "in sine" - e, asa, "diafana"; imi place cum fosneste etc. 😊
    Felicitari! 🌹
    Spor!
    Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere
  3. fiecare bradut este reusit! Ce simboluri minunate!
    La multi ani, Mihaela draga! 💕 🍀 💖 🤗 AnNou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a placut sa citesc despre Indigo. Si eu foloseam - chiar si in primii ani de facultate aveam la mine (si avea si colega mea). Daca vreuna dintre noi nu putea ajunge la curs din diferite motive scriam la... indigo - dar dupa un timp s-a cam epuizat si am apelat si noi la xerox...
    Cred ca mai am pe undeva. imi placea.

    Tabloul realizat de tine este foarte frumos - chiar ma gandeam ca trebuie sa ma uit la hartia de impachetat de la tine a vad cum se preteaza la tema :))))))). Mi-ai luat-o inainte :D.
    Imi place cum ai facut incadrarea cu betisoarele!
    Mie Mihaela mi-a lansat provocarea sa desenez... chiar ma intreb cum va iesi :))) Ce voi desena si ce nu... Pana una alta sa rezolv problea timpului - momentan cumva am pierdut avansul castigat.
    Pupici cu drag!!! Si felicitari pentru tablou. Imi place mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest articol trebuie să-l trimit fetelor mele. Zilele trecute am descoperit că ele nu stiu decat de culoarea indigo, nu și ce este hârtia/foia de indigo. Și culmea e că am în casă, dar n-am mai folosit din facultate. De când cu scanerul și xeroxul s-a cam uitat ce e indigo-ul.
    Braduțul tau arată superb. Felicitări.

    RăspundețiȘtergere