”Vinul este cea mai plăcută dintre băuturi. Fie că i-l datorăm lui Noe, părintele viței, fie că i-l datorăm lui Bachus, care a știut să aprecieze sucul de strugure, vinul datează din zorii umanității.” [Brillat-Savarin]
Vinurile care ne-au încântat papilele gustative au fost în număr de șase:
2. O combinație curajoasă dintre Mustoasă de Măderat (2022), soi specific zonei, și brânza cremoasă și aromată Havarti Castello;
3. Notele proaspete ale Sauvignon Blanc s-au împletit armonios cu textura delicată a brânzei de capră Chevre – Ile de France;
4. Orange Wine (2022) acompaniat de robustul British Cheddar – Delaco D’Exceptie;
5. Cupajul Roșu Conac - o simfonie între Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon însoțită de aroma fină a cașcavalului Sofia Delaco.
6. Un Cupaj Roșu Premium în care Merlotul și Cabernet Sauvignion creează o experiență de degustare excepțională completată de nobila brânză Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Crama Dradara - Aromă și gust în fiecare sticlă
”Un vin bun se face cu dragoste, cu o lacrimă, cu o picătură de sânge...cu suflet dăruit îndelung.” [Cosmin Reaboi - oenolog]
Via se întinde pe aproximativ 19 hectare de sol vulcanic, efectul reflectându-se asupra gustului și calității vinului.
A fost prima dată când am gustat un vin portocaliu, eu fiind fan vin roșu, care are un miros demențial de trandafiri și piersici, însă gustul nu a fost pe placul meu. Și cum nu am avut vin rose, poza când ciocnim pahare s-a făcut cu vinul portocaliu, DAR până să se ajungă la masa noastră, vinul s-a terminat și am ciocnit cu vin roșu.
Combinația preferată de vin și brânză
Grana Padano s-a asociat armonios cu Cupajul Roșu Premium de
la Crama Dradara. Complementarea notelor de alune și nuci din brânză cu
nuanțele bogate de Merlot și Cabernet Sauvignon din vin a creat o simfonie de
arome pe palatul cavității bucale.
Cupajul Roșu Sigilium este un vin creat din două soiuri - fifty fifty - Merlot și Cabernet Sauvignon, baricat în stejar 18 luni, în care se regăsesc toate elementele specifice solului vulcanic de pe Dealul Mocrii.
Etichetele sticlelor de vin sunt realizate de artistul vizual - Ovidiu Batista:
Tot pe etichete se găsește sigiliu localității Mocrea - o persoană culegând struguri.
În final
... te las cu imnul către vin, scris de Robert Du Faux, dedicat lui Bachus și poza de grup de la degustare:
”Vin curat, leac la îndemână ești,
Plămânul slab tu poți să-l întărești,
Tu limpezești cețoasa dimineață...
Ești pentru noi și hrană și putere,
Din prag de moarte tu întorci la viață,
Plăcut însoțitor dintotdeauna,
Primăvăratic, dulce vin văratic,
Apoi tomnatic, Zeu al nimfelor leneene ești,
Rege al vremii noastre pământești,
Vinule, fără tine viața în primejdie ar fi
Și-n lume tare rău ne-am plictisi.”
Pe curând!💝
*** sursă citate: primul și imnul ”Secretele Vinului” de Yves-Marie Berce, Editura Cartea Românească Educațional, 2018
Ce poveste frumoasa - imi place sa aflu semnificatia din spatele unui nume ales pentru un proiect !
RăspundețiȘtergereUn eveniment frumos - ma bucur ca ne-ai povestit de el si ca ai mai adaugat in nuchetul de amintiri inca una placuta!
Pupici
Foarte interesanta semnificatia numelui podgoriei.
RăspundețiȘtergereAi avut o experienta frumoasa; iti multumesc ca ne-ai povestit si noua.
O zi frumoasa.
Esti formidabila cu aceste degustari. Este atata viata si bucurie in aceste articole. Dar si informatii. Si recunosc ca si eu cred ca vinul si branza se potrivesc foarte bine. Sunt ineditele si citatele. Poate te tenteaza sa le introduci in tabel, daca vrei.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru toate ideile, draga Mihaela! Pupici!❤️😘
ehei, un nou aspect al blogului ☺ Imi place fundalul acela, ca un tapet cu flori de cires.
RăspundețiȘtergereCat despre expeienta ta de degustație, ma bucur pentru tine pentru atmosfera frumoasa in compania prietenilor.
PS: in timp ce scriam, am fost "aruncata" pe o reclama Temu! Am inchis reclama si am reajuns aici, in casuta de comentarii... Poate ar trebui sa verifici, nu mi se pare normal...