Pagini

luni, 4 martie 2024

Dradara și Delaco: Un Duo perfect pentru o experiență de neuitat!

 Vinul este cea mai plăcută dintre băuturi. Fie că i-l datorăm lui Noe, părintele viței, fie că i-l datorăm lui Bachus, care a știut să aprecieze sucul de strugure, vinul datează din zorii umanității.” [Brillat-Savarin]
Joi, pe 29 februarie, ultima zi a lunii, am participat la o degustare cu Crama Dradara, din Dealul Mocrii, podgoria Miniș-Măderat, prima degustare din acest an la care particip, din seria Brânzeturi cum se cuVin. Evenimentul a fost găzduit de C House Milano Craiova care a reușit să integreze cu atenție atmosfera plăcută și meniul cu vinurile prezentate.

Vinurile care ne-au încântat papilele gustative au fost în număr de șase:

1. Un dans subtil între eleganța Feteștii Regale (2022) și rafinamentul bucățelelor de brânză Aperifrais Ile de France;
2. O combinație curajoasă dintre Mustoasă de Măderat (2022), soi specific zonei, și brânza cremoasă și aromată Havarti Castello;
3. Notele proaspete ale Sauvignon Blanc s-au împletit armonios cu textura delicată a brânzei de capră Chevre – Ile de France;
4. Orange Wine (2022) acompaniat de robustul British Cheddar – Delaco D’Exceptie;
5. Cupajul Roșu Conac - o simfonie între Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon însoțită de aroma fină a cașcavalului Sofia Delaco.
6. Un Cupaj Roșu Premium în care Merlotul și Cabernet Sauvignion creează o experiență de degustare excepțională completată de nobila brânză Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Furnizorul de brânzeturi pentru această degustare a fost Delaco -parte integrantă a grupului francez Savencia, un gigant în producția mondială de lactate.

Vinurile au fost prezentate cu pasiune de Daniel Popescu, director de vânzări la Crama Dradara, iar asocierile culinare au fost îndrumate cu măestrie de Daniel Botea, degustător autorizat de brânzeturi și absolvent Master de Expertizare Viti-Vinicola. 

Crama Dradara - Aromă și gust în fiecare sticlă

În inima Dealului Mocrii, Crama Dradara, o cramă nouă, tânără, deschide poarta unei lumi unde vinul e mai mult decât băutură, este o poveste vie, o călătorie prin tradiție și pasiune. Reprezentantul Cramei ne-a povestit că numele cramei își are rădăcinile în numele de familie - DRAgoșDAriaRareș - sau DRAGOSTE, DAR și RAFINAMENT.Acestea nu sunt doar litere pe o etichetă, ci un angajament transmis din generație în generație. Este o promisiune că fiecare strop de vin purtat în pahare este încărcat cu dragoste și măiestrie.
Un vin bun se face cu dragoste, cu o lacrimă, cu o picătură de sânge...cu suflet dăruit îndelung.” [Cosmin Reaboi - oenolog]

 Via se întinde pe aproximativ 19 hectare de sol vulcanic, efectul reflectându-se asupra gustului și calității vinului.

A fost prima dată când am gustat un vin portocaliu, eu fiind fan vin roșu, care are un miros demențial de trandafiri și piersici, însă gustul nu a fost pe placul meu. Și cum nu am avut vin rose, poza când ciocnim pahare s-a făcut cu vinul portocaliu, DAR până să se ajungă la masa noastră, vinul s-a terminat și am ciocnit cu vin roșu.

Combinația preferată de vin și brânză

Grana Padano s-a asociat armonios cu Cupajul Roșu Premium de la Crama Dradara. Complementarea notelor de alune și nuci din brânză cu nuanțele bogate de Merlot și Cabernet Sauvignon din vin a creat o simfonie de arome pe palatul cavității bucale.

Cupajul Roșu Sigilium este un vin creat din două soiuri - fifty fifty - Merlot și Cabernet Sauvignon, baricat în stejar 18 luni, în care se regăsesc toate elementele specifice solului vulcanic de pe Dealul Mocrii.

Etichetele sticlelor de vin sunt realizate de artistul vizual - Ovidiu Batista:


Tot pe etichete se găsește sigiliu localității Mocrea - o persoană culegând struguri.

În final

... te las cu imnul către vin, scris de Robert Du Faux, dedicat lui Bachus și poza de grup de la degustare:

”Vin curat, leac la îndemână ești,

Plămânul slab tu poți să-l întărești,

Tu limpezești cețoasa dimineață...

Ești pentru noi și hrană și putere,

Din prag de moarte tu întorci la viață,

Plăcut însoțitor dintotdeauna,

Primăvăratic, dulce vin văratic,

Apoi tomnatic, Zeu al nimfelor leneene ești,

Rege al vremii noastre pământești,

Vinule, fără tine viața în primejdie ar fi

Și-n lume tare rău ne-am plictisi.”


Înscriu acest articol în tabelul cu ”Citate favorite” găzduit de Suzana!

 Pe curând!💝

***sursă fotografii: Daniel Botea și Crama Dradara
*** sursă citate: primul și imnul ”Secretele Vinului” de Yves-Marie Berce, Editura Cartea Românească Educațional, 2018

4 comentarii:

  1. Ce poveste frumoasa - imi place sa aflu semnificatia din spatele unui nume ales pentru un proiect !
    Un eveniment frumos - ma bucur ca ne-ai povestit de el si ca ai mai adaugat in nuchetul de amintiri inca una placuta!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta semnificatia numelui podgoriei.
    Ai avut o experienta frumoasa; iti multumesc ca ne-ai povestit si noua.
    O zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti formidabila cu aceste degustari. Este atata viata si bucurie in aceste articole. Dar si informatii. Si recunosc ca si eu cred ca vinul si branza se potrivesc foarte bine. Sunt ineditele si citatele. Poate te tenteaza sa le introduci in tabel, daca vrei.
    Multumesc pentru toate ideile, draga Mihaela! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. ehei, un nou aspect al blogului ☺ Imi place fundalul acela, ca un tapet cu flori de cires.
    Cat despre expeienta ta de degustație, ma bucur pentru tine pentru atmosfera frumoasa in compania prietenilor.
    PS: in timp ce scriam, am fost "aruncata" pe o reclama Temu! Am inchis reclama si am reajuns aici, in casuta de comentarii... Poate ar trebui sa verifici, nu mi se pare normal...

    RăspundețiȘtergere