În Craiovei, la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, s-a desfășurat recent un eveniment interesant și frumos: degustare de vinuri oltenești și brânzeturi poloneze.
POltenia taste am numit-o noi. Te întrebi, poate, de unde vine numele "POLTENIA" și ce semnifică el ?Ei bine, POLTENIA este o combinație ingenioasă între "Polonia" și "Oltenia". Este o denumire care reflectă perfect tema acestui eveniment deosebit, care aduce împreună aromele și cultura din două regiuni distincte: Polonia și Oltenia. Această degustare de vinuri oltenesti și brânzeturi poloneze a fost mai mult decât o simplă experiență gustativă - a fost o călătorie captivantă prin arome și culturi.
Centrul de Limbă și Cultură Poloneză ,din cadrul Universității din Craiova, își propune să promoveze cultura, limba și literatura poloneză prin diverse
activități precum expoziții, conferințe, seri de film, muzică, poezie și
bucătărie poloneză. Studenții au oportunitatea de a participa la cursuri de
limbă polonă în fiecare săptămână, iar cei mai dedicați pot beneficia de burse
pentru studii sau stagii în Polonia.
Degustarea de sâmbătă, 27 aprilie, face parte dintr-o serie de evenimente
care au avut loc cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a Centrului
Cultural Polonez, în Craiova. În cadrul POLTENIA Taste, participanții au fost
răsfățați cu o gamă diversă de vinuri oltenesti și brânzeturi poloneze.
Atmosfera prietenoasă a fost îmbogățită de schimbul de informații culturale
între Polonia și România, evidențiind legăturile puternice dintre cele două
țări.
De data aceasta am degustat vinuri demiseci care se găsesc și în
supermarketuri, vinuri de retail și brânzeturi din polonia, lista este
următoarea:
3.Domeniile Vinju Mare Merlot demisec și Rubin Skarby Serowara;
4.Vinul Principelui Cabernet
Sauvignon și Syrah și Serek
Zakopianski.
Vinurile și brânzeturile au fost prezentate de Daniel Botea, absolvent de
master Expertizare Viti-Vinicola și Degustător autorizat de brânzeturi.
Înainte să-ți povestesc despre vinul
demisec care mi-a plăcut, vreau să povestesc despre lucrurile noi pe care
le-am aflat despre vin:
Vinul meu preferat de la această degustare a fost D.O.C.
Rose– Mehedinți, Vânju Mare. Am apreciat aromele proaspete de fructe roșii de
pădure (căpșuni) și echilibrul său remarcabil între aciditate și dulceață, acest vin
demisec s-a dovedit a fi un companion perfect pentru experiența gastronomică
oferită la POLTENIA Taste și s-a potrivit perfect cu brânza Rycki Maasdam, care
este varianta mai ieftină a
cunoscutului Emmentaler. Emmentaler este considerat unul dintre felurile de
brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să
ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.
Varianta Maasdam a aparut in Olanda in anii ’90 si este un pic mai dulce decat
Emmentaler.
Rose-ul este
intermediar între vinul roșu și alb, iar brânza Maasdam este intermediar între
brânza fermentată și maturată.
Vinul rose se servește,spre
deosebire de cel alb și roșu, la o temperatură mai scăzută, fiind preferat pe
timpul verii de iubitorii de vin roșu, iar pentru a-i simți mai bine aromele,
vinul se pune până la circumferința maximă a paharului.
Spuneam că am câștigat vinul demisec alb Sauvignon Blanc și brânza Camembert, cum am ajuns să-l câștig? Aici intervin căile încurcate ale Domnului😂: Nimeni nu votase vinul alb, așa că s-a decis să-l primească gazda evenimentului cadou, dar gazda noastră a câștigat vinul rose, așa că după ce s-au efectuat extragerile, toate bilețelele necâștigătoare au fost puse într-un bol pentru vinul alb și s-a extras câștigătorul, adică eu!
O altă tradiție la degustări este aceea de a ciocni paharele la vinul rose:
Degustarea a fost o ocazie perfectă pentru a explora aromele autentice și
pentru a descoperi bogăția culturală a celor două țări. Conversațiile pline de
entuziasm și curiozitate au evidențiat similitudinile și diferențele dintre
tradițiile culinare și culturale, îmbogățind astfel perspectiva
participanților.
POLTENIA Taste a fost nu doar o degustare, ci o experiență care a reușit să
aducă împreună două culturi bogate și să creeze amintiri de neuitat. Cu
siguranță, evenimentul a demonstrat că aromele și cultura au puterea de a uni
oamenii din întreaga lume.
În Polonia se consumă mai mult băuturi alcoolice tari decât vin, iar oaspeții din Polonia au fost enuziasmați de combinația vinului cu brânza și au participat activ la ”ghicirea” aromelor, aciditatea și gradul alcoolului din vinuri.
Evenimentele vor continua, la sfârșitul lunii mai ne vor învăța cum să preparăm pierogi
– colțunași polonezi, iar pe 8 iunie vom avea și un atelier de craft, unde noi vom fi profesori.
Pe curând! 💝
Super!
RăspundețiȘtergereEsti formidabila cu aceste activitati. Mai aflam si noi multe lucruri.
RăspundețiȘtergereSi da ai dreptate cand spui ca 'aromele și cultura au puterea de a uni oamenii din întreaga lume. '
Multumesc mult draga Mihaela! Pupici!❤️😘
Felicitari pentru premiu :). Sa te bucuri de el :D
RăspundețiȘtergereSi mie imi placea tipul acesta de branza. :)
Foarte interesant eveniment si inedita denumirea atribuita. Imi place :). Imi plac in general jpcurile de cuvinte de genul acesta.
Pupici!
Events like these remind us of the power of food and culture to bring people together.
RăspundețiȘtergereCongrats on winning the award! 🥂
I like cheese
RăspundețiȘtergere