Pagini

duminică, 28 iulie 2024

Crinul Paștelui: O Magie Nocturnă

 Îmi plac cacțușii foarte mult, iar ideea de a scrie acest articol mi-a venit cititnd articolul scris de Diana. Am avut foarte multe flori ornamentale, dar am renunțat la ele din cauză că nu am spațiu de depozitare pe timpul iernii, însă am păstrat cactușii, deoarece mă fascinează.

Sunt plante care se adaptează la condiții de mediu severe, tulpinile lor cărnoase reprezintă un sistem complex de stocare a apei, funcționând ca rezervoare naturale. Spinii cactușilor nu sunt doar pentru apărare, ei împiedică evaporarea apei, oferind umbră și reducând expunerea directă la soare. În plus, spinii pot atrage anumite specii de insecte care contribuie la polenizare sau protejează planta de erbivore.

Spre deosebire de majoritatea plantelor care efectuează fotosinteza în timpul zilei, cactușii folosesc un proces numit fotosinteză acidă a crassulaceelor (CAM). În acest proces, cactușii absorb dioxidul de carbon noaptea și îl stochează sub formă de acizi, pe care îi folosesc în timpul zilei pentru a produce carbohidrați, când stomatele sunt închise pentru a conserva apă.

Cactușii au o înflorire destul de rară, dar când se întâmplă, florile sunt adesea spectaculoase. De multe ori, florile de cactus înfloresc doar pentru câteva ore, în special în timpul nopții. Acest lucru este adesea un mecanism de atragere a polenizatorilor nocturni, cum ar fi anumite specii de lilieci și insecte care sunt active pe timp de noapte.

Cactușii au o varietate uimitoare de forme și dimensiuni. De la cactușii micuți, ca niște bile de bumbac, la specii uriașe care pot ajunge la înălțimi de 15 metri, cum ar fi Carnegiea gigantea (cactusul Saguaro). 

 Cactușii nu sunt doar decorativi, ci au și utilizări practice. De exemplu, Opuntia (Limba soacrei, cum e cunoscut la noi-îl voi prezenta într-un articol viitor - al meu a depășit un metru înalțime) este comestibil și folosit în bucătăria mexicană sub formă de "nopales" (frunze de cactus murate) și "prickly pear" (fructul de cactus). Unele specii de cactus sunt folosite în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni.

Să revin la Crinul Paștelui, primul cactus din seria articolelor care urmează, este cunoscut sub numele științific de Echinopsis oxygona, este o specie de cactus originară din America de Sud. Este foarte apreciat pentru florile sale mari și spectaculoase, de aceea îl iubesc foarte mult. Am surprins în fotografii înflorirea acestuia, prima fotografie ( a bumbului) am făcut-o în jurul prânzului, iar acesta a început să se deschidă seara în jurul orei 21, iar dimineața când m-am trezit am avut o surpriză plăcută: Crinul Paștelui înflorise.

Galerie Cactuși

Florile sunt una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale acestui cactus. Ele sunt mari, în formă de pâlnie, și pot avea un diametru de până la 20 cm, ale mele nu au depășit 10 cm în diametru. De obicei, florile sunt albe, roz sau purpurii și emană un parfum delicat. Cactusul meu face flori albe. Florile se deschid noaptea și durează doar o zi, dar planta produce un număr mare de flori pe parcursul sezonului de înflorire.

Florile de Echinopsis oxygona sunt cunoscute pentru parfumul lor plăcut și delicat. Multe persoane descriu mirosul florilor ca fiind dulce, similar cu cel al unor flori de crin sau de vanilie. Parfumul este cel mai intens în timpul nopții, când florile sunt complet deschise. Această caracteristică este comună pentru mulți cactuși din genul Echinopsis, care au evoluat pentru a atrage polenizatorii nocturni, precum moliile.

Floarea cactusului meu miroase a vanilie și lămâie, un miros plăcut care mă încântă în propria locuință!

Pe curând!💝

7 comentarii:

  1. WoooW cât de frumos! Am avut tot felul de cactuși, incluziv exemplarul superb pe care îl văd și la tine in imagini.
    Să-ți crească mari și frumoși!🤗

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam ca se numeste asa! Foarte interesante lucruri ne--ai povestit. Si acum o sa ma gandesc de ce am pierdut un astfel de cactus.
    Le stiu floricelele cat de superbe sunt si ce miros suav au.
    E cazul sa mai gasesc unul!
    Imi pare bine ca te-ai hotarat sa vorbesti despre cactusi. Eu ma gandeam sa incep un serial despre plante utilizate in bucatarie.
    Pupici, draga Mihaela! O saptamana frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O idee super! Abia aștept să citesc! Dacă vrei îți trimit eu puișori de cactuși.
      Nici eu nu știam cum se numește, dar am introdus imaginea într-o aplicatie specializata in plante si mi-a dat denumirea.
      O săptămână reușită să ai. Pupici, Suzana!

      Ștergere
  3. Cand voi recupera balconul am sa refac coltul cactusilor si voi reveni ca sa citesc informatiile interesante pe care e-ai adunat.
    Azi in schimb efectiv m-am incarcat energetic cu imaginile superbe..... am nevoie. TRebuie sa scot incaltamintea din.. apa :))))) nu ma asteptam sa fie chiar atat de mare dezastrul.
    Pup.

    RăspundețiȘtergere