miercuri, 31 iulie 2024

Sora vitregă - Jennifer Donnelly

„Sora vitregă” de Jennifer Donnelly este o continuare fascinantă și neobișnuită a cunoscutului basm „Cenușăreasa”, în care ne este prezentată o nouă perspectivă asupra universului creat de Charles Perrault. Acțiunea cărții se desfășoară în secolul al XVIII-lea, o perioadă în care femeile erau supuse unor reguli stricte, limitate la roluri de gospodine și constrânse să se conformeze așteptărilor masculine.

În centrul poveștii se află Isabelle, sora vitregă și urâtă a Ellei, care, în ciuda provocărilor și prejudecăților, își urmează visul cu curaj. După ce Ella devine regina Franței, viața lui Isabelle, Octavia și a mamei lor se schimbă dramatic. Acestea sunt supuse unui tratament injust, lumea reamintindu-le mereu că nu sunt suficient de bune, sunt rele și urâte. Încercările lor de a trăi o viață normală devin din ce în ce mai dificile, iar Isabelle este adesea sub presiunea criticilor nemiloase.

Cu toate acestea, Isabelle reușește să își păstreze optimismul și să nu cedeze în fața presiunilor externe. Căutarea sa devine o aventură plină de magie și descoperiri interioare, în care ea își caută „bucățile pierdute ale inimii” – simbolice pentru dorințele și aspirațiile sale personale. Magia este un element central al cărții, subliniind mesajul că doar atunci când ascultăm cu adevărat de inima noastră și avem curajul să ne urmăm visurile, putem găsi adevărata fericire și împlinire.

Jennifer Donnelly reînvie basmul clasic cu o abordare proaspătă și emoționantă, îmbinând elemente de magie cu teme profunde despre auto-descoperire. Cartea explorează nu doar conflictele interne ale personajelor, dar și constrângerile societății, aducând în prim-plan nevoia de schimbare și adaptare într-o lume în continuă transformare.

Personal, am fost impresionată de profunzimea și originalitatea acestei continuări. „Sora vitregă” nu este doar o simplă poveste de basm, ci o lecție valoroasă despre curaj, perseverență și importanța de a fi fideli propriilor visuri. Îi acord ❤️❤️❤️❤️❤️ (ca tot e vorba de inimi 🤪), recomandând-o cu căldură tuturor celor care iubesc poveștile pline de magie și inspirație.

Voi încheia această postare cu câteva citate, din această carte, care mi-au plăcut foarte mult și, totodată, voi înscrie postarea în tabelul găzduit de Suzana, cu Citate favorite:

"Schimbarea e un sărut în beznă. Un trandafir în zăpadă. Un drum pustiu pe o noapte cu vânt..."

"Foamea din inima noastră e cea care ne omoară."

"Cred că toți facem greșeli. Ceea ce contează este să nu lăsăm greșelile să ne facă pe noi."

"Nu mai împovărați zeii. Nu mai blestemați diavolul. Nu vă vor croi ei calea. Ei v-au oferit darurile lor întunecate: rațiunea și voința. Acum, voi trebuie să vă găsiți singuri drumul. Ce-i făcut, e bun făcut. Ori vi s-a făcut vouă, ori ați făcut voi, însă nu se poate schimba. Dar ce nu-i făcut, nu-i bun făcut. Și acolo se află și speranța și hazardul. Să credeți că vă puteți găsi singuri drumul. Sau nu. Oricum ar fi, aveți dreptate. Fiecare război e diferit, însă fiecare bătălie e la fel. Dușmanul e doar o diversiune. Cei împotriva cărora luptați, întotdeauna, sunteți voi înșivă."

"Există magie în lumea asta tristă și aspră. O magie mai puternică decât soarta, mai puternică decât norocul. Și se vede în cele mai neașteptate locuri. [...] Este magia unei creaturi fragile și supuse greșelii, capabilă de o cruzime de nespus și de o imensă bunătate. Trăiește în fiecare om, pregătită să ne mântuiască. Să ne transforme. Să ne salveze. Numai de-am avea curajul s-o ascultăm. Este magia inimii omenești."

"În lumea asta, doar un prost poate fi fericit."

7 comentarii:

  1. Un basm... realist, cum ar veni - sau așa ceva. 😊 Pare a fi un roman interesant. Mulțumesc pentru recomandare!
    Zi frumoasa îți doresc, draga Mihaela! 😘🌹

    Pe aparatul meu nu reușesc să văd pagina 2. 😔

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cam așa ceva! Am citit-o pe nerăsuflate!
      Gata, am schimbat! La mine mergea atât de pe laptop, cât și de pe telefon! Mulțumesc că m-ai anuntat!
      Zi minunată să ai, draga mea, Diana! Te pup

      Ștergere
  2. Aproape ca mi se pare ireala aceasta carte. Este bine ca a fost scrisa, iar franturile alese sunt deosebite cu adevarat. Nu mi-ar fi placut sa traiesc in secolele trecute, insa inspirational o astfel de carte poate influenta prezentul unei persoane.
    Multumesc pentru recomandare, draga Mihaela! Ai ales ceva deosebit de interesant. Un august minunat! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta carte ne-ai recomandat si de aceasta data Mihaela. Multumesc.
    Am adaugat-o pe lista cu "de citit".

    RăspundețiȘtergere
  4. Citatul ”...doar un prost poate fi fericit” m-a convins să caut această carte și acest autoare.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Rectificare:
    ....această autoare

    RăspundețiȘtergere
  6. Cei impotrva carora luptati sunteti voi insiva. Cam asa este.... nu te lupti nu cei din jur ci cu tine..ca sa poti sa treci peste tot... sa poti sa te impaci cu ceea ce nu esti lasat sa faci.. e o lupta cu tine...pentru a reusi. Hmmm
    Nu am mai citit de ceva vreme... mi-am luat acum alte doua carti (nu ca nu as avea.. sa vad cand voi reusi sa focalize si eu ca lumea... :D

    RăspundețiȘtergere