Pe lângă cactuși am păstrat un trandafir japonez, o orhidee, un crin și Steaua Șerifului.
Steaua șerifului, cunoscută științific sub numele de Orbea variegata (L.) How., este o plantă suculentă care face parte din familia Apocynaceae. Am ales să fie următoare pe care o prezint, după Crinul Paștelui, pentru că și aceasta impresionează prin aspectul florii, dar și miros.
Florile au o formă asemănătoare cu cea a unei stele, cu 5 colțuri și emit un miros neplăcut, asemănător cu cel al cărnii în descompunere, aceasta este o strategie a plantei pentru a atrage polenizatori precum muștele, care sunt atrase de mirosul de carne putrezită.
Planta este considerată toxică dacă este ingerată. Iarna când o țin în casă, o țin cât mai sus, să nu ajungă Uzzi la ea. Părțile plantei conțin substanțe care pot provoca iritații digestive. Am avut o experiență neplăcută când Uzzi era mic, ce crezi că a făcut? A mâncat o frunză de aloe, care era cât el de mare și i s-a făcut rău, medicul veterinar chiar se întreba cum a putut să mănânce atâta amăreală! Aloea este benefică în cantități moderate, dar în exces , ca orice altceva dăunează, și cum frunza era cât el de mare, îți imaginezi că nu i-a făcut prea bine. Ca să-ți faci o idee: aloea mea avea 1.5 m, are frunze late, între timp mi-a rupt-o o furtună, însă nu am arncat-o, am pus-o în pământ și s-a prins, acum are 1 m.
O floare petrecută și alți doi bumbi care vor înflori |
Orbea variegata sau Steaua Șerifului este adesea cultivată ca plantă ornamentală datorită florilor sale neobișnuite și atrăgătoare, dar trebuie tratată cu grijă datorită mirosului și toxicității sale. Este o alegere bună pentru grădini sau ghivece în climatul potrivit și poate adăuga un element interesant și exotic în colecțiile de plante.
Dacă vrei să știi cum se numește o plantă o poți identifica cu ajutorul Pl@ntNet identify, e foarte simplu de utilizat, faci o poză plantei și o încarci pe site și primești denumirea ei.
Întotdeauna m-au atras lucrurile neobișnuite, ieșite din comun, iar Steaua Șerifului este o plantă fascinantă care nu putea să lipsească din colecția mea de plante ornamentale. Cu toate acestea, necesită o atenție deosebită datorită mirosului neplăcut și potențialei toxicități. Printr-o îngrijire corespunzătoare, te poți bucura de frumusețea acestei plante exotice în grădina sau locuința ta.
Pe curând!💮
Fascinanta floare! (chiar daca nu e tocmai frumos parfumata) 😍😍😍
RăspundețiȘtergereLa voi e, din câte știu, o vreme mai potrivită pentru acest tip (cactus) de planta. In oraș am văzut la cineva o "sera" cu cactuși - într-un cartier care duce spre drumul forestier către Poiana Bv. Trecătorii se opreau și admirau minunăția. Era, cu adevărat, o minunăție! Acolo am văzut cei mai mulți cactuși înfloriți. Acum.. . nu mai e sera, doar casa.
Sa te bucuri de minunile tale cu flori! 💗
(Bine că nu ai și pisoi) 😊
Zile senine! Pupici!
Mulțumesc pentru link.
Așa este, este fascinantă! Îmi plac foarte mult plantele ieșite din comun! Nu știu cât de potrivită e vremea, dar când îi scot afară îi pun într-un loc unde ajunge mereu soarele, iar iarna îi țin la răcoare, între 1 - 10 grade.
ȘtergereAm mai cumpărat câțiva din auchan, dar mi s-au prins doar doi, aștept să văd dacă vor face flori, deja s-au dezvoltat de când i-am cumpărat, semn că le este bine.
Mulțumesc.
Numai bine, Diana! Pupici
Cu plăcere.
Am avut un cactus de genul acesta. A si inflorit, insa mirosul era ingrozitor. Nu l-am suportat. Foarte ciudata planta. Chiar nu stiu de ce miros in halul asta. Insa modelul de floare este minunat!
RăspundețiȘtergerePupici si o saptamana faina!❤️😘
Pentru a atrage muștele, care sunt polenizatori, pentru ea! Cum sunt albinele pentru restul florilor! hihih. Duminica frumoasă să ai! Pupici
ȘtergereNu știu cum am ratat postarea asta, de fapt știu, de când cu canicula asta nu mai am energie pentru nimic și am intrat rar pe net. Dar trebuia să îți spun cât îți admir floarea, am avut și eu cândva și la mutarea aici unde locuiesc acum mi s-au furat foarte multe flori. De atunci nu am reușit să mai găsesc una, se pare că în zona mea nu este o floare prea îndrăgită. Am avut două flori urât mirositoare, asta și gynura, dar mi-au plăcut amândouă și m-am descurcat cu ele.
RăspundețiȘtergereNici eu nu prea am fost activă, când și când! Dacă vrei îți trimit o ”rămurică” să o plantezi. Acum e plină de flori. Se închide una, se deschide alta!
ȘtergereAș vrea, îți mulțumesc frumos!
ȘtergereOooooo frumusete mica. Am avut si eu una.. dar s-a prapadit drguta :(((((((
RăspundețiȘtergereBine nu e asa draguta cand... miroase (pute ... hahaha) dar e fascinanta. Poate candva dupa ce termin si eu cu nebunia din balcon, daca ai vreun puiut, il faci sa calatoreasca. Mi-ar placea sa imi repopulez gradinuta., oh ce chestie... e prima data cand simt dorinta asta atat de cat. teoretic mai am si eu vreo trei plantute - daca supravietuiesc.. o sa prind cativa vlastarei :D
pupici