joi, 22 august 2024

Cactusul Bătrânului

Îți prezint astăzi un cactus deosebit din colecția mea, un cactus păros care îmi este foarte drag! Ce l-a făcut special pentru mine? Ei bine, perișorii săi lungi și albi îl fac să pară că are propria sa coafură rebelă!

Se numeste  Oreocereus trollii (Kupper) Backeb,  cunoscut și sub denumirea de "Cactusul Bătrânului", este o specie de cactus peren din familia Cactaceae, originar din regiunile montane din Bolivia și nord-vestul Argentinei. Acest cactus este cunoscut pentru aspectul său distinctiv, este acoperit de peri lungi, albi sau gri care seamănă cu părul, de unde și numele de "bătrân".

Din informațiile găsite despre această specie de cactus reiese că înflorește, florile fiind de culoare roșie sau roz, însă ai mei (am doi) nu au înflorit până acum și-i am de ceva ani și nici nu au făcut puișori. Dar cred că nu l-am îngrijit corespunzător, pentru că ceilalți cactuși pe care îi am preferă căldura, el nu prea.

Acest cactus crește în regiunile montane, la altitudini de 3000-4000 de metri, unde condițiile sunt aspre, cu temperaturi scăzute și vânturi puternice. Acest cactus este bine adaptat la aceste condiții extreme, iar perișorii săi lungi au rolul de a proteja planta de frig și de radiațiile solare intense.

Dacă nu căutam informații despre acest cactus pentru acest articol, într-un final i-aș fi pierdut. La unul dintre ei , partea de jos se făcuse ca o scoarță de copac și aproape se rupsese. L-am tăiat și l-am replantat. Acum stă la umbra unui pom din curte și pare că-i merge bine. Am observat că iarna le merge cel mai bine, li se regenerează părul si au freze noi😂...de acum încolo îi voi proteza de razele soarelui.

Oreocereus trollii este popular în colecțiile de cactuși datorită aspectului său unic și capacității sale de a supraviețui în condiții dure. Este, de asemenea, apreciat pentru frumusețea sa aparte și pentru florile sale colorate (pe care sper să le văd și eu). Este folosit și în peisagistică, mai ales în grădini de rocă sau aranjamente suculente.

Mini stropitoarea acea faină din videoclip am luat-o de pe Temu, special pentru a uda cactușii, am înteles că adoră să fie stropiți dimineața.


Așa că, dacă și tu ai cactuși care par pretențioși, nu te descuraja—adesea, puțină atenție suplimentară și câteva ajustări simple pot face diferența.

Pe curând!💝

3 comentarii:

  1. E tare drăgălaș "bătrânul"! 😍 Un țepos pufos (sau invers!) 😃 care a adunat toți pufii păpădiilor din zona să-și facă o hăinuță!.
    Îți doresc sa te bucuri și de florile lui! 🌹
    Zile senine îți doresc! Pupici! 💗

    Mulțumesc pentru info. ☕

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce haios este. Nu tin minte sa mai fi vazut asa ceva. Unii cactusi parca infloresc dupa mai multi ani. Sunt si eu curioasa cum va fi floarea.
    Pupici si weekend placut, draga Mihaela! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca am avut si noi la un moment dat. Mami avea colectie de cactusi... intr-un an chiar i-am luat de martisor unii micuti... s-au cam dus toti.. dar nu numai cactusii.. Ehhhh
    E asa bine ca ai curte. Sa le mearga bine si sa te bucuri de ei.
    Stropitoarea e f simpatica. :D
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere