duminică, 1 septembrie 2024

Cactusul exotic: Smochinul de Barbaria

 Astăzi vreau să îți vorbesc despre un cactus cu totul specială, Opuntia maxima Mill., sau smochinul de Barbaria din colecția mea. Această specie de cactus nu este doar o frumusețe exotică în casa ta, dar și un aliat de nădejde pentru sănătatea noastră.

Fructele acestei plante, cunoscute sub numele de „prickly pears” sau smochinele de cactus, sunt pline de vitamine și antioxidanți. Consumate proaspete, sunt un adevărat deliciu, dar beneficiile lor nu se opresc aici. Extractul de Opuntia este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind utilizat în creme și suplimente care ajută la menținerea sănătății pielii și la combaterea radicalilor liberi.



Când am fost în Israel, acest cactus îl întâlneam peste tot, iar ghidul nostru ne-a spus că este foarte periculos să culegem fructele fără a ne lua măsuri de protecție. Culesul fructelor de Opuntia maxima Mill., necesită măsuri de protecție specială datorită țepilor și glochidelor (spini mici și invizibili) care acoperă fructele. Acești spini pot provoca iritații severe la nivelul pielii și mucoaselor. De aceea, este recomandat să se poarte mănuși groase și îmbrăcăminte de protecție, iar uneori se folosește un instrument special pentru a desprinde fructele fără a atinge planta direct. După culegere, fructele trebuie spălate atent pentru a îndepărta glochidele. Climatul cald și uscat din Israel este ideal pentru dezvoltarea acestui cactus. În Israel, fructele sale sunt cunoscute sub numele de „sabra” și sunt apreciate pentru gustul lor. Opuntia maxima este cultivată și pentru rolul său ecologic și economic, contribuind la combaterea eroziunii solului și fiind utilizată în diverse produse alimentare și cosmetice.






Acest cactus rezistent este perfect pentru grădinile cu sol arid, unde adaugă o notă de verde intens și flori superbe, chiar și în cele mai severe condiții de secetă. Îngrijirea sa este simplă, având nevoie de mult soare și sol bine drenat. În fiecare zi, această minunată specie de cactus ne amintește cât de mult avem de învățat în ceea ce privește adaptabilitatea și simplitatea.


Așadar, dacă ești în căutarea unei plante care să îmbine frumusețea, rezistența și beneficii reale pentru sănătate, Opuntia maxima Mill. este cu siguranță o alegere excelentă. Și cine știe, poate că acest cactus te va inspira și pe tine să îmbrățișezi un stil de viață mai simplu, dar plin de vitalitate!

Am mai postat în trecut poze cu florile acestui cactus, care credeam că e ”Limba soacrei”, dar căutând informații pentru acest articol, am aflat că ”Limba soacrei” i se spune plantei Sansevieria trifasciata, care nu este un cactus, ci face parte din familia Asparagaceae. Aceasta este o plantă suculentă, cunoscută pentru frunzele sale lungi și ascuțite, adesea variegate, și este populară ca plantă de interior datorită ușurinței cu care poate fi întreținută și a capacității sale de a purifica aerul.

Pe curând!💮

***fotografiile sunt din arhiva personală

8 comentarii:

  1. Este superb! Tot acestui cactus stiam si eu ca i se spune limba soacrei, asa scrie si in cartile mai vechi despre flori. Sansevieria era numita sabiuta, abia acum recent am auzit sa i se zica limba soacrei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel știam si eu, dar am folosit site-ul acela de identificat plante si mi-a dat cunoștințele peste cap!:))
      Florile imi plac cel mai mult.

      Ștergere
  2. Oricat ar fi de frumos si interesant acest cactus, trebuie sa ai spatiu pentru el. Mai exact o gradina. Cred ca l-am mai vazut prin sere. Oricum arata spectaculoase imaginile, cu el asa urias si cu voi la umbra lui.
    Multumesc pentru prezentare, draga Mihaela! Pupici si o saptamana de septembrie usoara!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Al meu are 1 m și ceva, imi e destul de greu să-l bag și să-l scot afară. O dată in timp ce il scoteam afară un braț al cactusului m-a prins de spate, deși eram îmbrăcată câțiva țepi au ajuns la piele. Dar nu aș renunța la el! Imi plac florile lui, n-am încercat fructele...

      Ștergere
    2. Exista suporti cu roti pentru plante. De ce nu iei unul?
      Si vei putea manevra mai usor ghivecele grele.

      Ștergere
    3. Pe scări tot trebuie să -l iau cu mâinile. Îl pun tot timpul pe sală lângă ușă.
      Singură nu aș putea sa-l manipulez, mă ajută soțul meu, că e mai greu ca mine ghiveciul cu cactusul.

      Ștergere
  3. Ce frumos e Barbaria! 😍 Sau... Ce frumoasa e?! 😃 Irelevant!
    Interesant cactus! De fapt, mai toate speciile sunt interesante.
    De limba soacrei îl știam și eu... Avea o vecina, unul mare-mare și bogat. L-a crescut in ghiveci, langa o fereastra dinspre est.
    Toamna cu bine să îți fie! 😊💗 Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce interesant !!! Imi place cum arata si imi plac florile. O singura data am avut cactus inflorit .....
    Pupici

    ps: sper ca mai am macar un cactus... ca mai tot ce aveam eu in balcon e de domeniul trecutului

    RăspundețiȘtergere