sâmbătă, 7 septembrie 2024

CRAIOVA JAZZ FESTIVAL

Craiova Jazz Festival 2024 a ajuns la cea de-a VIII-a ediție și se va desfășura între 5 și 8 septembrie, fiind organizat de Filarmonica Oltenia Craiova. Evenimentul își propune să aducă pe scenă artiști naționali și internaționali de jazz, oferind publicului o experiență muzicală diversă și de calitate. Festivalul reprezintă o oportunitate unică pentru iubitorii de jazz de a se bucura de concerte memorabile într-un cadru cultural de prestigiu.

🎷Sunt o mare iubitoare de jazz și, chiar dacă nu am reușit să ajung la toate zilele festivalului, astăzi am ocazia să mă bucur de concertul oferit de MISHA BLANOS, ANDREW McCORMACK TRIO și EYOT. Cred că va fi o seară memorabilă și abia aștept să mă bucur de muzica lor live!

Mischa Blanos este un muzician care îmbină cu măiestrie muzica clasică cu cea electronică, creând o paletă sonoră unică. Carieră lui începe de la o vârstă fragedă, Blanos a început să studieze pianul clasic la șapte ani și a câștigat numeroase premii internaționale. Mischa Blanos este recunoscut pentru contribuția sa semnificativă la muzica neoclasică și electronică, reprezentând un element distinctiv pe scena muzicală contemporană.


Andrew McCormack Trio este o trupă de jazz, condusă de pianistul Andrew McCormack, care colaborează cu basistul emergent Joe Downard și toboșarul de excepție Rod Youngs. Împreună, aceștia formează un trio deosebit care oferă jazz contemporan de pian în stilul unor artiști precum Keith Jarrett și Brad Mehldau. McCormack, cunoscut pentru parteneriatele sale anterioare cu Kyle Eastwood Band, este acompaniat de Downard și Youngs, care sunt printre cei mai căutați muzicieni pe scena de jazz din Londra, dar și internațională. 


EYOT este o trupă de jazz din Serbia cunoscut pentru abordarea sa eclectică și energetică. Cu peste 300 de concerte în 25 de țări, EYOT a câștigat recunoaștere internațională pentru combinația sa distinctivă de rock, jazz, punk și influențe clasice. Trupa îmbină sunete diverse creând compoziții complexe și atrăgătoare. Performanțele live ale trupei sunt renumite pentru energia și emoția pe care o transmit, oferind spectatorilor o experiență unică și captivantă. EYOT se remarcă prin explorarea limitelor între tradiție și modernitate, aducând pe scenă un sunet proaspăt și creativ care sfidează convențiile jazzului european.


Abia aștept să merg diseară la concert! Voi reveni cu poze și filmări, însă până atunci închei acest articol cu citate despre Jazz, apoi îl voi înscrie în tabelul cu ”Citate favorite”, găzduit de Suzana.

  • "Jazzul este singura muzică în care aceeași notă poate fi cântată noapte de noapte, dar diferit de fiecare dată."Ornette Coleman
  • "Frumusețea jazzului este că este o lume liberă. Poți face greșeli și nimeni nu știe atunci când cânți o notă greșită sau o notă frumoasă."Wynton Marsalis
  • "Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viață, un mod de a fi, un mod de a gândi."Nina Simone
  • "Jazzul este sunetul surprizei."Cannonball Adderley
  • "În jazz, asculți și auzi ce încearcă muzicienii să exprime. Este esența libertății, creativității și inovației."Billie Holiday
  • "Jazzul este singura muzică în care ascultătorul trebuie să fie un participant pentru a o aprecia pe deplin."Duke Ellington
  • "Mi-a luat toată viața să învăț ce să nu cânt."Dizzy Gillespie
  • "Dacă nu trăiești asta, nu va ieși din instrumentul tău."Charlie Parker
  • "Sunt doar un copil al jazzului, cred."Ella Fitzgerald
  • "Esența jazzului este improvizația, capacitatea de a te adapta la moment și la situație, de a crea ceva spontan și frumos."Herbie Hancock
Pe curând!🎷

4 comentarii:

  1. Îmi plac toate citatele.
    Distracție cu amintiri frumoase la concert!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este fantastic orasul tau. Imi place jazzul si voi audia cu placere ce ne-ai pregatit, mari necunoscute pentru mine.
    Si cred ca este pentru prima oara cand citesc citate despre el. Ultimul mi-a atras atentia pentru ca ar trebui sa caracterizeze cam tot ceea ce facem.
    Multumesc frumos, draga Mihaela. Pupici si petrecere frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi plac piesele de jazz cu saxofon, în special. 😊 Erau aici (poate mai sunt, dar am pierdut "legătura") două localuri in care se organizau "seri de jazz" o zi pe săptămână - atmosferă excelentă. Altfel spus, știu că te-ai bucurat de momente minunate - ceea ce-ți doresc în continuare.
    Citatele sunt faine! Preferatul meu e al Ninei Simone. 😊
    Weekend frumos in continuare! 😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe cand cantam cu colega si buna mea prietena din facultate (eu fiind asa o acompaniere ca sa zicem, ca ea era cea care canta si la chitara si tot), avea o piesa cu influente de jazz. :). Mi-ai adus aminte de chestia asta.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere