duminică, 22 septembrie 2024

Raza de soare printre spini

 A venit timpul să-ți prezint un alt cactus din colecția mea! Cactusul Parodia × erubescens, cunoscut și sub numele de Notocactus erubescens, este un mic dar impresionant membru al familiei Cactaceae. Originar din regiunile aride ale Americii de Sud, această specie aduce o pată de culoare în colecțiile de cactuși, datorită florilor sale galbene strălucitoare și a spinilor săi aurii.

Denumit inițial Notocactus erubescens și ulterior reclasificat în genul Parodia, acest cactus este un exemplu de adaptabilitate și rezistență prin capacitatea sa de a supraviețui în condiții dure de secetă și temperaturi extreme, datorită mecanismelor sale eficiente de stocare a apei și protecției împotriva evaporării, fiind foarte popular printre colecționarii de cactuși din întreaga lume.
Cu un corp sferic sau cilindric, acoperit de spini subțiri și curbati, Parodia × erubescens impresionează prin aspectul său compact și robust. Spinii fini răsar din mici protuberanțe de pe suprafața cactusului, care variază de la galben la roșiatic, conferindu-i o eleganță aparte. Florile sale, de un galben intens, aduc un contrast minunat și transformă această plantă într-o adevărată bijuterie în orice colecție. 

Asemeni altor cactuși, Parodia × erubescens necesită un sol bine drenat și expunere la soare pentru a prospera. Udatul trebuie făcut cu grijă, evitându-se excesul de apă, mai ales pe timpul iernii.

Dacă ești pasionat de cactuși, Parodia × erubescens nu ar trebui să lipsească din colecția ta. Este o plantă rezistentă și spectaculoasă, care te va răsplăti cu frumusețea ei dacă îi acorzi atenția necesară.

Pe curând!💮

***fotografiile sunt din arhiva personală

5 comentarii:

  1. Nu prea arata a parodie. Doar daca ne gandim ca le joaca feste celor ce il subestimeaza. Este absolut superb. Ce flori face :O.
    Stai sa imi salvez pagina - clar mi-ar placea unul, tot nu mai avem cactusi... s-au dus toti. Cred ca daca l-ar vedea Mami ar fi fascinata.
    Merci mult pentru prezentare si informatii!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, în general cactușii au flori superbe. Dacă vrei îți trimit eu puișori de cactusi.
      Cu plăcere. Pupici

      Ștergere
    2. Iti multumesc tare mult! :*
      Vai... ce surpriza va avea Mami.

      ps: stii ca iti spuneam ca am avut si noi - tocmai mi-am amintit de doua intamplari cu tepi: Odata, pe cand ma pregateam pentru admiterea la liceu (ohoo.. nici nu era balconul inchis pe atunci) m-am sprijinit intr-un cactus mare in timp ce citeam nu mai stiu ce la romana :))). A doua intamplare ... era sa zic ca e mai recenta, dar pentru unii recent nu e chiar termenul corect (2002 e peste umar pentru mine). Vorbeam la telefon si am intrat in balcon cumva cu avant, aterizant cu mana fix intr-un cactus micut de data asta, dar plin de tepisori. :))))
      Te pup.

      Ștergere
  2. Floarea este superba, dar observ ca sunt si foarte multe florile.

    RăspundețiȘtergere