sâmbătă, 19 octombrie 2024

Kintsugi #InternationalRepairDay

 În secolul al XV-lea, un demnitar japonez a spart din greșeală bolul de ceai din porțelan. După ce a trimis obiectul la reparat, a fost nemulțumit de restaurarea realizată cu cleme de metal. Așa că s-a întors la meșteșugarii săi, care au decis să lipească piesele folosind o rășină aurie. Această metodă nu doar că a reparat bolul, dar a și transformat defectele sale în ceva frumos.

Această tehnică de restaurare se numește Kintsugi, iar filosofia din spatele ei poate schimba modul în care percepem obiectele și, implicit, pe noi înșine.

sursa: pixabay

Kintsugi este o formă de artă tradițională japoneză care se concentrează pe repararea obiectelor din ceramică, mai ales a bolurilor de ceai, prin utilizarea unui adeziv special și a pulberii de aur, argint sau bronz. Această tehnică nu doar că reunește piesele sparte, dar le oferă și un aspect distinctiv, evidențiind frumusețea imperfecțiunii.

Prin Kintsugi, defectele și ”cicatricile” devin parte din povestea obiectului, nu doar semne ale distrugerii sale. Fiecare crăpătură sau fisură devine un detaliu unic, reflectând trecutul și transformările prin care a trecut obiectul.

În societatea modernă, în care este promovat consumerismul și cultura de „aruncare”, Kintsugi ne învață să apreciem lucrurile care au o poveste, iar atunci când se strică, să le reparăm. Iată câteva lecții valoroase pe care le putem învăța de la această artă:

Kintsugi ne încurajează să vedem frumusețea în imperfecțiuni și să le acceptăm, în fond perfecțiunea nu există. La fel cum o fisură aurită adaugă valoare unei piese de ceramică, imperfecțiunile noastre sunt parte din noi și ne fac unici.

În loc să aruncăm obiectele sparte sau deteriorate, Kintsugi ne invită să le reparăm. Această abordare nu doar că ne ajută să economisim resurse, dar contribuie și la o viață mai sustenabilă.

Fiecare obiect reparat prin Kintsugi își spune povestea prin cicatricile sale, iar acestea îl fac și mai valoros. La fel, fiecare experiență pe care o avem, chiar și cele mai dificile, contribuie la povestea noastră personală.

De #InternationalRepairDay, te încurajez să îmbrățișezi filosofia Kintsugi.Caută lucruri pe care le-ai putea repara acasă. Poate fi vorba despre o vază, un taburet sau chiar haine. Folosește tehnici de restaurare sau pur și simplu lipește-le cu creativitate. Dacă repari ceva, împărtășește povestea acelui obiect cu prietenii sau familia. Vorbește despre cum a fost deteriorat și cum a fost adus din nou la viață. Fii un ambasador al reparării și sustenabilității. Vorbește despre importanța de a repara, nu de a arunca, și despre cum putem contribui la un viitor mai verde.

Pentru mai multe informații despre arta reparării, poți vizita site-ul throwaway-history.eu.

Kintsugi nu este doar o tehnică de restaurare, ci o filozofie de viață care ne învață să apreciem imperfecțiunea și să valorificăm fiecare experiență. 

De #InternationalRepairDay am vrut să transform niște haine, dar nu a fost să fie, așa că am reciclat creativ. Se pune, nu? 
Am luat o jumătate de coajă de ou, trei dopuri de plută de la sticlele de vin, un bețișor de lemn de la cafea, cinci suruburi, o bucățică de sârmă (această bucățică de sârmă ținea cablurile unui aparat electrocasnic achiziționat), culori acrilice, lipici, puțină hârtie și cam atât! 
Ce a ieșit? Dacă ai puțină răbdare, vei afla imediat. Am creat două ”obiecte” pentru Provocările Verzi #18 - Plantație de ciupercuțe magice și  #20- Cățelușul adoptat.
Un dop de plută, o jumătate de coajă de ou și culori sunt ingredientele necesare pentru a crea o ciupercuță magică.

Restul ”ingredientelor” rămase le-m mixat bine bine și a ieșit un cățeluș, pe care Uzzi imediat l-a adoptat. Am prins dopul de plută care reprezintă capul cățelului cu o sârmă de la vinul spumant de celălalt dop de plută care reprezintă trupul cățelului. Capul se rotește, nu este fix! Apoi patru din cele cinci șuruburi le-am folosit pentru opiciorușe, iar unul l-am folosit pentru năsuc. 

Urechile le-am făcut din bețișorul de lemn, iar la gât i-am făcut o eșarfă dintr-o bucățică de hârtie de împachetat cadouri! Ah, și codița? Este realizată din sârmuliță, această sârmuliță am folosit-o pentru a face închizătoarea gentuței lui Ariel!
Cam atât pentru astăzi! Sper că îți plac personajele pe care le-am realizat! Exact cum Kintsugi ne arată că fiecare fisură aurită adaugă valoare unui obiect, și eu am transformat niște materiale simple într-o ciupercuță magică și un cățeluș drăguț.
De #InternationalRepairDay să ne inspirăm din arta Kintsugi și să începem să reparăm și să reutilizăm, fie că este vorba de lucruri mărunte sau de proiecte mai ambițioase. Reparând și reinventând, putem oferi un nou sens lucrurilor și contribui la un viitor mai sustenabil.
Pe curând!🐶🍄

7 comentarii:

  1. Minunate obiectele pe care le-ai realizat! 😍 Ciupercuța pare aproape naturală! 😊 Cățelușul e simpatic foc! Ce idei faine ai avut! 😍

    Mereu uit cum se numește aceasta idee de a repara obiectele.. Am aflat despre ea cu nu prea multi ani în urmă, când am spart dintr-un foc mai multe mici bibelouri la care țin... Am reușit să lipesc doar două (din vreo șapte - nici cate am spart nu mai știu!) 😃
    Mulțumesc pentru reamintire, Mihaela, și pentru info: nu știam că există o zi dedicată reparării obiectelor.
    Weekend frumos in continuare! 💗

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru informațiile pe care le-am descoperi în postare!
    Foarte frumoase noile obiecte obținute din reciclare.
    Ești ca o " Clopțica", căreia tare îi mai place să meșterescă!
    Duminică binecuvântată cu frumos și bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place tare mult subiectul. Cand am vazut titlul ma tot gandeam ce ai lipit cu aur =))))))))).
    daaaaa stiu e vorba despre concept, dar asa a functionat automat legatura :D
    Despre proiecte nu am decat un singur lucru de spus: FIX PE SUFLETUL MEU: Deci de cate ori vii cu cate o poveste din asta (azi avem doua deci bucurie dubla) pur si simplu imi amintesc de vremuri trecute cand cum necum le suceam si invarteam si faceam din nimic ceva.. si acum vazand unele proiecte vechi ma intreb de unde si cum s-o fi legat asta :))).
    Si acum mai am momente, dar mai rar si cumva mai greut - probabil oboseala. :D Se rezolva, avem toti momente de gen.
    Ciupercuta e geniala - musai sa fac si eu, chiar am niste coji de oua de gasca (parca ) pastrate intentionat in ideea ca poate reusesc sa le pictez. Si dopuri am. hihi
    Cat despre catel.. e e absolut fabulos. :D!!! Uzzi te pupam :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiam de acea tehnica si mi-a placut tare mult ideea si faptul ca ai reluat-o. Chiar daca sunt unii care spun ca atunci cand spargi ceva se sparge ghinionul, nu mi-a placut niciodata ideea asta. Mie chiar imi place sa transform, sau sa repar, daca e posibil.
    Minunatele proiectele cu ciupercuta si catelusul. Si dopurile mai au multe de dezvaluit!
    Felicitari, draga Mihaela! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce dragalas e cutulicul tau! Dar poza cu Uzzi e mortala 🥰😍
    Metoda Kintsugi e foarte practica! Si eu am lipit acum cativa ani o bomboniera asa. Se vede ca e lipitura, insa arata bine ☺️
    Te pup. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Genial ți-au ieșit și ciuperca și cățelul! Se pare că și Uzzi este de acord.
    Foarte frumos al povestit despre tehnica Kintsugi. Nu am folosit-o deocamdată, dar auzisem de ea și o admir.

    RăspundețiȘtergere