Vinul are o istorie de peste 8.000 de ani, cunoscut ca „băutura zeilor”, este o constantă în culturile lumii, având o puternică încărcătură simbolică și spirituală. De-a lungul timpului, vinul a fost folosit pentru a marca încheierea unui an, celebrarea unei victorii, o reușită personală, sau pur și simplu pentru a onora prietenia și relațiile apropiate. Această băutură nobilă îmbină gusturi și arome, fiecare soi de vin purtându-și amprenta terroir-ului și a tradiției viticole, ca noi să găsim în fiecare pahar de vin nu doar arome, ci și o poveste.
”Vin curat, leac la îndemână ești,
Plămânul slab tu poțisă-l întărești,Tu limpezești cețoasa dimineață...Ești pentru noi și hrană și putere,Din prag de moarte tu întorci la viață,Plăcut însoțitor dintotdeauna,Primăvăratic, dulce vin văratic,Apoi tomnatic, Zeu al nimfelor leneene ești,Rege al vremii noastre pământești,Vinule, fără tine viața în primejdie ar fiȘi-n lume tare rău ne-am plictisi.”[Imnul către vin dedicat lui Bachus de către Robert Du Faux]*
Înființată în 1949, Compania Beciul Domnesc este unul dintre cei mai mari și respectați producători de vinuri din România, cu o tradiție de peste 70 de ani în viticultură. Cu o suprafață de peste 1.400 de hectare de viță de vie nobilă, amplasate în celebrele podgorii din Cotești, Odobești, Panciu și Huși, compania aduce în fiecare sticlă un tribut față de terroir-ul autentic al Moldovei.
Printre vinurile care poartă cu mândrie numele Beciul Domnesc se numără și Sigillum Moldaviae, un vin însemnat care reînvie aceste amintiri, este ca o punte între trecut și prezent, ce poartă garanția tradiției viticole. Este un ambasador al gustului autentic românesc, aducând împreună inimi și suflete în jurul unei povești de veacuri.
Cu ce preparate îmi place să asociez vinul Sigillum Moldaviae?
Sigillum Moldaviae îți dă fiori...de plăcere!🙈 |
Când vine vorba de vin, preferințele mele nu se limitează la o anumită aromă; caut acea complexitate de gusturi care să îmi lase un curcubeu pe palatul gurii. Iar Feteasca Neagră din colecția Sigillum Moldaviae oferă o experiență gustativă echilibrată, cu note delicate de prune și mure care valsează discret alături de un strop de ghimbir.
Lectura este evadarea mea, iar vinul completează acest univers, fie că mă cufund într-un thriller captivant seara târziu, fie că încep weekendul cu o lectură plină de suspans într-o după-amiază liniștită. Feteasca Neagră devine astfel un companion tacit, care completează perfect lectura, aducând o nuanță mai profundă fiecărei emoții trăite. Notele de fructe negre din vin se îmbină cu adrenalina unui capitol tensionat, creând o atmosferă electrizantă.
sursa: Beciul Domnesc |
Însă cred că un preparat tradițional, cum ar fi tochitura moldovenească sau cârnații afumați s-ar potrivi foarte bine cu acest vin roșu demisec, astfel Feteasca Neagră se transformă în vedeta mesei.
Vinul perfect, fie că e savurat într-un colț liniștit cu o carte captivantă sau în mijlocul poveștilor alături de prietene, este cel care ne aduce bucurie și inspirație. Feteasca Neagră din colecția Sigillum Moldaviae reușește acest lucru prin echilibrul său, invitându-mă să creez momente de care îmi voi aminti mult timp de acum înainte. Este acea picătură de tradiție și savoare care îmi încântă simțurile, făcând fiecare pahar să pară o descoperire.
Vinul reflectă însăși arta de a trăi, cum zice Yves-Marie Bercé, și poate amplifica experiențele, transformând mesele obișnuite în prilejuri de sărbătoare, iar întâlnirile în amintiri. Această „artă de a trăi” se construiește în jurul ideii de a trăi cu plăcere și de a crea legături – cu oamenii, cu locurile și cu istoria. Aprecierea vinului devine astfel un ritual, o cale de a ne conecta mai profund cu noi înșine și cu lumea din jur, aducând un plus de valoare experiențelor cotidiene.
Nu uita, însă: excesul de alcool dăunează sănătății. Savurează vinul cu moderație, pentru a te bucura de întreaga sa complexitate și frumusețe, fără a risca să îți afecteze sănătatea.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024!
Mi-ai amintit de o toamna cand am facut si noi must in casa - aveam si dispozitiv din acela din lemn (ceva cu t, imi scapa acum termenul, teast? posibil sa csriu prostii, dar e tarziu si nu mai caut).
RăspundețiȘtergereFoarte interesante informatii ne-ai adus :).
Te pup cu drag!!
Teasc. Mamaie avea o "stroșitoare" de struguri manuala. Îmi plăcea să beau sucul acela proaspăt de struguri, dar si mustul.
ȘtergereTe pup
Interesante informații!
RăspundețiȘtergereNu știu a aprecia vinurile, nu știu a le potrivi cu diferitele mâncăruri, așa că las pe alții să o facă atunci când e cazul. 😊
Știu că-mi place vinul sec, cu aroma doar de struguri, dar, în ultimii ani (mulți) am preferat sucurile (nu doar cele din struguri) și mustul.
În copilărie am avut și eu ocazia sa vad cum se culeg și se pregătesc strugurii, vinul. Amintiri de suflet. 😊
Succese! 💗 Pupici!