sâmbătă, 5 aprilie 2025

Cum a revoluționat Jocelyn Bell Burnell știința: Povestea pulsarilor

 Azi, în timp ce îmi beam cafeluța, am aruncat o privire pe Facebook unde am descoperit un video interesant, postat de prietena mea Daniela, despre Dame Jocelyn Bell Burnell. Sincer, abia acum am auzit de ea și am început să fac ”cercetări” și am descoperit foarte multe lucruri interesante pe care vreau să le împărtășesc cu tine.

Cine este Dame Jocelyn Bell Burnell?

Dame Jocelyn Bell Burnell este o astrofiziciană nord-irlandeză celebră pentru descoperirea primului pulsar în 1967, când era doctorandă la Universitatea Cambridge.

Pulsarii, odată descoperiți, i-au ajutat pe cercetători să înțeleagă rolul stelele moarte în univers și impactul lor asupra fenomenelor cosmice, ducând la progrese în înțelegerea relativității și gravitației. (sursa: Oxford University)


Jocelyn s-a născut în 1943, în Irlanda de Nord, într-o perioadă în care femeile nu erau egale cu bărbații, aș spune că era ”era bărbaților”, valoarea femeilor nu era recunoscută în niciun domeniu, mai ales în cercetare. A fost pasionată de stele încă din copilărie. Tatăl ei lucra la o bibliotecă, așa că a avut acces la multe cărți despre astronomie. A urmat apoi studiile de fizică la Universitatea din Glasgow și, mai târziu, doctoratul la Cambridge – locul unde avea să facă o descoperire care a schimbat istoria. 

Cum a descoperit pulsarii? 

Ei bine, în 1967, Jocelyn lucra la un radiotelescop imens, construit de echipa din care făcea parte. Într-o zi, a observat un semnal ciudat – un tic-tac regulat, ca un ceas cosmic. Nimeni nu știa ce e. Glumind, au numit semnalul „LGM” – Little Green Men (adică extratereștri). Dar nu era nimic SF: era primul pulsar, adică o stea neutronică care se rotește și emite radiații în impulsuri. 

Deși ea a fost cea care a observat semnalul și a insistat că e ceva real și important, Premiul Nobel pentru Fizică din 1974 a fost acordat doar profesorului ei, Antony Hewish, și colegului Martin Ryle. Jocelyn nu a fost menționată. Poate îți imaginezi cum ar fi să faci o descoperire uriașă, dar să nu fii recunoscut(ă) oficial. Totuși, ea a acceptat situația cu o eleganță incredibilă. A spus într-un interviu că, pe vremea aceea, era deja o mare realizare ca o femeie să fie în echipă. (sursa: Scientific American)

O viață dedicată științei și echității 

Jocelyn nu a renunțat niciodată, și-a urmat visul. A continuat să facă cercetări, să predea, să susțină femeile și grupurile defavorizate în știință. În 2018 a primit Breakthrough Prize (un fel de Oscar în fizică, în valoare de 3 milioane de dolari) și a donat întreaga sumă pentru burse dedicate femeilor, refugiaților și persoanelor din medii defavorizate care vor să studieze fizica. (sursa: Breakthrough Prize)

Într-un interviu a spus: „Nu contează câte obstacole îți pun alții în cale, important este să îți urmezi visul și să îți continui drumul.

 Un exemplu de modestie, perseverență și eleganță intelectuală.

Pe mine m-a impresionat povestea ei și nu am putut să trec mai departe fără măcar să o împărtășesc. Tot într-un interviu a spus: „Cei care schimbă lumea nu sunt întotdeauna cei care primesc aplauze, dar asta nu le scade cu nimic valoarea.” Dimpotrivă.

 Povestea lui Dame Jocelyn Bell Burnell este un exemplu de perseverență, curaj și modestie. Deși nu a fost recompensată la momentul respectiv cu Premiul Nobel pentru descoperirea pulsarilor, contribuțiile ei în știință au rămas de necontestat. Prin donațiile sale și susținerea celor din grupuri defavorizate, ea inspiră și schimbă lumea științei. 

 Adevărata valoarea unui om nu este măsurată întotdeauna corect în aplauze sau premii, ci în impactul pe care îl are asupra celor din jur. Și, poate cel mai important lucru este că, oricât de multe obstacole ar apărea, dacă pui pasiunea în ceea ce faci poți depăși orice limită.

Înscriu articolul în tabelul ”Citate favorite” găzduit de Suzana! 

Pe curând!💝

vineri, 4 aprilie 2025

Când ”interzis” înseamnă provocare: amintire din copilărie

 Toți copiii fac boacăne, unele sunt doar mici nerozii nevinovate, iar altele... ei bine, sunt adevărate aventuri pe muchie de cuțit. Una dintre amintirile ”interzise” din copilăria mea, este despre o zi de vară, aparent obișnuită, când părinții au plecat la o înmormântare, la țară, și ne-au lăsat singure acasă, pe mine și pe sora mea. Instrucțiunile au fost clare: să fim cuminți și, dacă ieșim afară, să nu plecăm din fața blocului. Ai ghicit! Bineînțeles că n-am ascultat!

Împreună cu copiii de la bloc, am hotărât că era momentul perfect pentru o aventură și-am organizat o excursie. Și nu orice aventură, ci una demnă de poveștile cu exploratori: o expediție până în pădurea de la marginea orașului Calafat. Aveam 8-9 ani, iar pericolele nu existau în mintea noastră. Totul părea o idee excelentă! Pe vremuri, ne strângeam destul de mulți copii în fața blocului, dar doar vreo zece au acceptat provocarea. Nu-mi mai amintesc numărul exact al copiilor, au trecut peste 30 de ani de atunci.

Copilărie fără griji. Ghicești care sunt eu?
Drumul până acolo a fost presărat cu râsete, povești și mici descoperiri interesante, dar și pericole pe care noi nu le conștientizam. Ne simțeam ca niște exploratori ce înfruntau necunoscutul. Fără telefoane, fără griji, ne simțeam cu adevărat liberi. 
Ca să ajungem la pădure, trebuia să traversăm calea ferată, o zonă circulată, fiind aproape de gară. Apoi, în drumul nostru erau fabricile părăsite. După căderea comunismului, multe fabrici din Calafat s-au închis, lăsând în urmă clădiri goale, cu geamuri sparte și structuri de metal ruginite. Noi le vedeam ca niște cetăți abandonate, numai bune de explorat, fără să ne gândim la pericolele reale – podele instabile, cuie ruginite sau, cine știe, poate chiar cineva fără locuință care se adăpostea acolo. Pădurea ni se părea imensă, misterioasă, iar sentimentul de aventură ne amplifica curiozitatea și entuziasmul.
sursa: pixabay

Foarte entuziasmați, ne-am aventurat însă prea mult. Am ajuns într-un loc la care acum mi-e groază să mă gândesc: groapa de gunoi a orașului. Căutând „comori”, am găsit seringi și ace folosite, deșeuri aruncate de spitalul orașului. Ne uitam la ele curioși, fără să înțelegem pericolul real. Când mă gândesc la asta, mă trece un fior rece pe șira spinării. Cât de inconștienți eram!

Planul era să ne întoarcem repede acasă, înaintea părinților noștri, dar, cum se spune: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Însă, am pierdut noțiunea timpului. Soarele începea să apună, iar când ne-am apropiat de casă, ne-am dat seama că nu doar părinții noștri erau panicați, ci toți părinții ai căror copii erau în excursie cu noi. Adulții erau pe cale să facă atac de cord, iar noi… eram foarte încântați de aventura noastră. Poate că te întrebi unde erau ceilalți părinți. Erau la serviciu. Ei bine, pe vremea mea (cum sună asta! 😂) nu erau bone, ori erau prea scumpe ca părinții să-și permită. Eram generația cu cheia la gât.

Bucuria noastră a luat brusc sfârșit. Am fost întâmpinați cu mustrări și, evident, o bătaie zdravănă ca să ne amintim că unele aventuri vin cu un preț. Probabil am meritat bătaia, când realizez la câte pericole ne-am expus. Atunci nu înțelegeam de ce erau atât de supărați, dar acum îmi dau seama cât de norocoși am fost că nu ni s-a întâmplat nimic grav.

Pentru un copil, „interzis” este echivalent cu „provocator”, un magnet pentru curiozitate și explorare. Nu vedem regulile ca pe o protecție, ci ca pe obstacole de depășit. Pentru adulți, însă, „interzis” înseamnă pericol, limite impuse pentru siguranță. Această amintire mi-a rămas întipărită în minte nu doar ca o aventură copilărească, ci și ca o lecție despre cât de fragilă este granița dintre curiozitate și inconștiență.

Și, pentru că vorbim de amintiri interzise, la fel de provocator este și romanul Confesiuni: Atracții Interzise de Bogdan Dărădan, ce urmează să fie lansat la Editura Cassius Books. Un roman ce explorează tentațiile, dorințele și limitele pe care le impunem sau le încălcăm.

Uneori, ceea ce e interzis ne atrage cel mai tare. Dar oare merită riscul? Aceasta e întrebarea pe care o purtăm cu noi, de la copilărie până la maturitate.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2025!

joi, 3 aprilie 2025

Mac pictat pe sticlă - Reflexii în oglindă!

 Săptămâna trecută am pictat un nou tablou pe sticlă: un mac roșu pe fond albastru. Am folosit aceeași tehnică și aceiași pași pe care i-am învățat și aplicat la icoanele pe sticlă.

Mai întâi, am trasat conturul cu acril negru, iar după ce s-a uscat, am subțiat liniile care erau prea groase folosind bețișorul meu din lemn, pe care l-am creat special pentru asta. Când conturul s-a uscat complet, l-am sigilat cu lac. Apoi am început să adaug culoare. Inițial, am vrut să creez un fundal bleu, dar nu m-am gândit să îl deschid cu alb. Unele idei vin cu întârziere sau mai bine zis prea târziu! Așa că, pentru un plus de efect, am adăugat acril incolor cu sclipici argintiu.

Nu am surprins pașii din timpul lucrului, ci doar o singură fotografie făcută în timpul unei mici pauze. În schimb, am fotografiat rezultatul final.

Pentru că sâmbătă a fost o zi superbă, lumina puternică crea reflexii oriunde așezam tabloul pentru fotografiere. Am decis să profit de acest efect și, cu această ocazie, înscriu postarea la jocul „Reflexii în oglindă”, găzduit de Carmen.

Ce părere ai de tabloul meu? Nu este perfect, dar nici eu nu sunt expertă, este doar un hobby!

Pe curând!🥀

miercuri, 2 aprilie 2025

Colecție figurine - Miercurea fără cuvinte!

Primit de la Diana

Shhhhhh, LET'S GET WORDLESS! Curaj, înscrie-te! 😄 Vei cunoaște o mulțime de bloggeri ce au pasiunea fotografiatului. Nu există teme pentru fotografii, nu există obstacole. Singura regulă este ca articolul pe care-l înscrii în tabelul "Miercurea fără cuvinte" să nu conțină text scris. În rest, orice este permis. Alătură-te nouă în clubul MFC😄 Happy Wordless Wednesday!😄

Miercurea fără cuvinte 2025:


duminică, 30 martie 2025

Dans, muzică și emoție pură: o incursiune în lumea cabaretului

 Cabaretul este un gen artistic plin de strălucire, seducător și electrizant, care a luat naștere la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Franța. Primele spectacole de acest gen au fost organizate încă din 1881, la faimosul Le Chat Noir din Paris, un loc unde muzica, poezia și teatrul experimental se îmbinau cu umorul și ironia socială. Câteva decenii mai târziu, cabaretul s-a transformat radical odată cu apariția celebrului Moulin Rouge, unde dansul can-can a devenit simbolul libertății și al nonconformismului. 

De-a lungul anilor, cabaretul a evoluat, influențând genuri artistice precum musicalul sau burlescul. De exemplu, în Germania anilor 1920, cabaretul berlinez era un mijloc de expresie artistică și protest politic, devenind emblematic prin stilul său satiric și provocator. Marlene Dietrich, una dintre marile actrițe ale secolului XX, și-a început cariera în astfel de spectacole.

Un alt exemplu este cel al cabaretului american, unde locații precum Cotton Club din New York au adus în prim-plan jazzul, promovând artiști legendari ca Duke Ellington și Billie Holiday. De asemenea, cabaretul a avut un impact major în cinematografie, inspirând filme celebre precum Cabaret (1972), cu Liza Minnelli în rolul principal.

Moulin Rouge nu a fost doar un loc de divertisment, ci și o adevărată revoluție socială. A fost unul dintre primele locuri din Paris unde femeile au putut dansa și performa pe scenă într-un mod independent, fără constrângerile impuse de societatea vremii.

Astăzi, cabaretul continuă să fascineze, fie încorporând elemente moderne, fie păstrând farmecul aparte care l-a consacrat: o combinație de muzică, dans, teatru și emoție pură.

„It's Showtime!” – Cabaretul a prins viață la Opera Română Craiova

Sâmbătă seară, sala Operei Române din Craiova s-a transformat într-o adevărată scenă de cabaret, unde luminile strălucitoare, ritmurile irezistibile și energia debordantă a artiștilor au creat un spectacol de neuitat. It's Showtime! nu a fost doar o reprezentație, ci o incursiune într-o lume a farmecului, pasiunii și misterului.

M-a impresionat foarte tare  prestația unui dansator absolut carismatic. Trăia fiecare pas cu o intensitate rară, fiecare mișcare spunea o poveste, iar prezența sa pe scenă era hipnotizantă. Deși încă nu am aflat cum se numește, talentul său și-a lăsat amprenta asupra spectacolului.

Atmosfera generală a show-ului a fost pur și simplu seducătoare. Ținutele strălucitoare, jocurile de lumini și coregrafiile detaliate au creat un tablou vibrant, unde fiecare moment era o explozie de energie și emoție. Fiecare număr artistic avea o poveste și o intensitate aparte, reușind să transpună publicul într-o lume de vis.

Acest spectacol a demonstrat că magia cabaretului nu s-a pierdut, ci dimpotrivă, continuă să fascineze și să emoționeze prin autenticitate, senzualitate și pasiune. It's Showtime! a fost mai mult decât un spectacol – a fost o seară în care scena a devenit un univers plin de strălucire și mister.

***pozele sunt de pe pagina Operei Române Craiova și din arhiva personală

Pe curând!💃

miercuri, 26 martie 2025

G-Eazy, cap de afiș la IntenCity 2025 – Un show de neratat!

G-Eazy, unul dintre cei mai mari artiști ai hip-hopului internațional, este headliner la Festivalul IntenCity, eveniment care va avea loc la Craiova, în perioada 26-29 iunie 2025.

Celebrul rapper american, cunoscut pentru hituri precum „Me, Myself & I”, „No Limit” și „Him & I”, a cucerit topurile internaționale și a colaborat cu alți artiști de renume din industria muzicală, printre care se numără Bebe Rexha, Halsey, A$AP Rocky și Tyga. Unul dintre cei mai carismatici artiști ai scenei hip-hop, care îmbină sound-ul electrizant cu un stil inconfundabil, G-Eazy este un showman desăvârșit. Cu hituri care au dominat clasamentele mondiale și o energie care transformă fiecare concert într-o experiență de neratat, G-Eazy promite un spectacol exploziv pe scena IntenCity.

Noi artiști vor fi anunțați în curând

Prima serie de artiști anunțați pentru cea de-a patra ediție a Festivalului IntenCity include atât staruri internaționale, cât și nume mari ale scenei muzicale românești. Atmosfera pe mainstage va fi animată de headliner-ul J Balvin, dar și de Tyga, Cyril, Foster the People și Speak. Și în Sala Polivalentă vibe-ul va fi electrizant, cu Eran Hersh headliner și o selecție specială de artiști din care fac parte Bad and Boujee, CTC, El Nino, Guess Who, Ian, NANE, Rareș, RAVA, Șatra B.E.N.Z. și YNY Sebi.

Lineup-ul festivalului va fi completat în curând cu alți artiști de top, organizatorii pregătind noi surprize pentru fani, care vor anunțate în perioada următoare.

Abonamentele pentru cele patru zile de festival pot fi achiziționate pe site-ul evenimentului https://bilete.craiovaintencity.ro, pe platforma https://iticket.ro/event/intencity și la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă din Craiova. În cadrul campaniei Early Bird, prețul abonamentului Acces General este 500 de lei, iar cel VIP costă 1.000 de lei.

Mai multe informații:

Festivalul IntenCity este organizat de Opera Română Craiova, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Craiova. 

marți, 25 martie 2025

Securitatea digitală în era tehnologiei

În ultimul timp, tentativele de fraudă sunt tot mai dese în mediul online. Din acest motiv, m-am decis să scriu acest articol pentru a împărtăși informații importante care te pot ajuta să te protejezi de atacuri cibernetice.

Și eu am primit mesaje false care păreau trimise de compania DIGI, Poșta Română și Superbet. Când am primit mesajul de la DIGI, fiind abonată, am sunat la ei pentru a întreba despre acel mesaj. Nu eram acasă și am citit e-mailul de pe telefon, fiindu-mi mai greu să fac verificări, așa că am ales să sun direct la ei. Și bine am făcut! Era un atac de tip phishing care avea ca scop furtul datelor mele bancare.
În cazul mesajelor de la Poșta Română și Superbet a fost mai simplu: nu așteptam niciun colet, așa că l-am șters imediat, iar la Superbet nu aveam cum să câștig, din moment ce nu sunt jucătoare — am șters mesajul fără să accesez linkul, oricât de tentant părea câștigul.

Imagine generată de AI

Ce este siguranța digitală?

Siguranța digitală înseamnă ansamblul măsurilor de protecție aplicate pentru a preveni accesul neautorizat la informațiile și sistemele noastre online. Aceste măsuri sunt foarte importante pentru a proteja datele personale, tranzacțiile financiare și infrastructurile critice. În România, autoritățile naționale colaborează cu organizații internaționale pentru a dezvolta politici și reglementări care contribuie la un mediu digital mai sigur.

Pericolele Cibernetice

1. Atacuri de tip phishing sau smishing.
Phishing-ul este una dintre cele mai frecvente metode de fraudă cibernetică, urmat de smishing – phishing prin SMS. Aceste atacuri presupun trimiterea de mesaje false care par să provină de la entități de încredere, cum ar fi bănci sau instituții guvernamentale, și vizează obținerea de date personale și financiare. Dacă primești un astfel de mesaj, nu te grăbi să răspunzi sau să dai click pe linkuri, oricât de tentant ar fi! Verifică adresa de e-mail sau numărul de telefon al expeditorului. Fii vigilent!

2. Ransomware și malware.
Aceste forme de software dăunător pot infecta computerele și rețelele, criptând fișierele și solicitând o recompensă pentru deblocarea acestora. În plus, malware-ul poate fura date confidențiale, având efecte grave asupra utilizatorilor și organizațiilor. Verifică setările de confidențialitate pe conturile tale online, fă backup la datele importante, scanează periodic dispozitivele cu un antivirus actualizat și schimbă întotdeauna parolele implicite pe dispozitivele noi.

3. Furtul de identitate.
Atacatorii pot obține date personale sensibile, cum ar fi nume, adrese și informații bancare, pentru a comite fraude sau a înșela victimele. Acest tip de atac poate avea consecințe financiare și legale serioase. Actualizează parolele vechi și verifică dacă datele tale au fost expuse într-o breșă de securitate: haveibeenpwned.com. Activează autentificarea cu doi factori (2FA) acolo unde este disponibilă și organizează-ți datele de autentificare cu ajutorul unui manager de parole.

Implicarea autorităților

Directoratul Național de Securitate Cibernetică și SRI sunt implicați activ în inițiative internaționale pentru securitatea digitală, precum cele organizate de Uniunea Europeană și NATO. Aceste colaborări facilitează schimbul de informații despre amenințările cibernetice și dezvoltarea unor strategii comune de protecție.

În concluzie, siguranța digitală nu este doar responsabilitatea autorităților, ci și a fiecărui utilizator de internet. Măsurile de protecție individuală, combinate cu reglementările instituționale, contribuie la crearea unui mediu digital mai sigur pentru toți.

Fii mereu vigilent la orice activitate suspectă pe dispozitivele tale!

luni, 24 martie 2025

Le Grand Buffet Craiova – O experiență All You Can Eat de pomină!

 Sâmbătă seara, câțiva membrii ai ASBO au acceptat invitația de a descoperi un nou local din Craiova: Le Grand Buffet, un restaurant cu specific internațional, deschis de doar trei săptămâni. Conceptul? Simplu și tentant – all you can eat! Pentru un preț fix, ai acces la o varietate de preparate delicioase, pregătite să satisfacă orice poftă.

Preparate alese fără limite

La prânz, ai 15 feluri de mâncare din care să alegi pentru doar 49 lei (între 11:00 și 14:30), iar seara, pentru 79 lei, te poți bucura de preparate diverse cu specific internațional, între 19:00 și 23:30. Un avantaj extraordinar pentru familii este că cei mici, până la 5 ani, mănâncă gratuit, iar pentru copiii între 6-10 ani, tariful este redus la jumătate.





O seară cu muzică live și karaoke

Experiența de sâmbătă a fost una specială, pentru că Le Grand Buffet nu oferă doar mâncare delicioasă, ci și o atmosferă animată. Invitată specială a serii a fost Delia Popescu, care ne-a încântat cu vocea ei extraordinară. Dar distracția nu s-a oprit aici! Într-o atmosferă de voie bună, Delia ne-a provocat la o sesiune de karaoke, iar noi, obișnuiți să ne distrăm oriunde și cu oricine, am acceptat imediat provocarea. Rezultatul? O seară plină de râsete, muzică și momente neprețuite.

De ce să alegi Le Grand Buffet?

  • Diversitate culinară pentru toate gusturile;
  • Prețuri accesibile pentru un festin complet;
  • Atmosferă prietenoasă și evenimente live;
  • Locație ideală pentru o ieșire cu familia sau prietenii.

Dacă vrei să te răsfeți cu un festin pe cinste și să te bucuri de o atmosferă plină de energie, Le Grand Buffet Craiova este locul perfect. Gășești restaurantul pe Str. Făgăraș nr 6C, etaj 1, Craiova (Complex Carrefour între strada G. Enescu și Amaradia)

 Noi ne-am simțit minunat – tu când vii să încerci?


duminică, 23 martie 2025

Eșec și Succes — parteneri pe drumul prosperității

 Fiecare om își dorește să aibă succes. Fie că vorbim despre școală, carieră, relații sau visuri personale, succesul este văzut ca o destinație ideală, locul unde toate eforturile noastre se concretizează. Pe de altă parte, eșecul este privit ca un inamic, un obstacol rușinos de care am vrea să fugim. Dar realitatea este că succesul și eșecul nu sunt opuse absolute, ci două fețe ale aceleiași monede. Fără eșec nu înțelegem succesul, iar succesul nu are valoare fără lecțiile dure pe care ni le oferă eșecul.

Eșecul este, în fond, o lecție. Este momentul în care lucrurile nu ies așa cum ne-am dorit, în care visurile par să se spulbere, dar și momentul în care avem ocazia să ne demonstrăm nouă înșine cât de mult ne dorim, de fapt, să reușim. Am învățat asta nu doar din experiențele mele personale, ci și urmărind poveștile altora. Un exemplu care m-a inspirat este cel al lui Cosmin Răileanu, un antreprenor român care a avut curajul să-și prezinte ideea de afacere în fața investitorilor de la „Imperiul Leilor”. A intrat acolo cu entuziasm și încredere, convins de valoarea ideii sale. Totuși, a primit un refuz. Pentru mulți, acest lucru ar fi însemnat sfârșitul visului. Dar nu și pentru el.

Doi ani mai târziu, s-a întors în aceeași emisiune, cu un model de business bine consolidat și o cifră de afaceri semnificativă. El a cerut 2,5 milioane de euro pentru 10% din companie. De această dată, investitorii au fost interesați. Însă Cosmin a refuzat ofertele – pentru că deja își găsise propriul drum spre succes. Astăzi, Vindem-Ieftin.ro are o cifră de afaceri de 15 milioane de euro și continuă să crească.

Povestea lui Cosmin Răileanu este o dovadă clară că eșecul nu te definește. În loc să lase acel refuz să-l doboare, a continuat să muncească, să-și perfecționeze planurile și să creadă în el însuși. În timp, a demonstrat că poate reuși și fără validarea altora. Unul dintre aspectele inovatoare ale afacerii lui Cosmin este Depozitul Virtual, o soluție prin care clienții pot accesa materialele de construcții la prețuri mai bune, direct de la producători. Într-un fel, lecțiile învățate din eșec sunt ca un depozit virtual: le adunăm, le organizăm și le folosim la momentul potrivit pentru a ne construi succesul.

Această atitudine mi-a schimbat perspectiva asupra eșecului. Am înțeles că un „nu” nu este un verdict final, ci o oportunitate de a reveni mai bine pregătit. Dacă aș fi fost în locul investitorilor, i-aș fi spus: „Chiar dacă acum nu investim în tine, nu lăsa acest moment să te oprească. Încrede-te în propria viziune și demonstrează-ne că ne-am înșelat.” De multe ori, oamenii nu au nevoie de finanțare, ci de încurajări.

Succesul nu vine niciodată pe drumul ușor. Cred că e asemănător cu drumul care duce spre Rai, nu e niciodată ușor, ci plin de obstacole. Este rezultatul muncii constante, al greșelilor asumate și corectate, al perseverenței în fața dezamăgirilor. Oamenii care reușesc nu sunt cei care nu greșesc, ci cei care nu renunță. Michael Jordan spunea că a ratat mii de aruncări și a pierdut sute de meciuri, dar tocmai aceste eșecuri l-au făcut mai bun. Cosmin Răileanu este un exemplu local care întărește această idee. A primit un refuz public, într-un moment în care toți ochii erau ațintiți asupra lui, dar a transformat această experiență într-o sursă de motivație.

Am ratat mai mult de 9.000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de meciuri. De 26 de ori am fost desemnat să fac aruncarea câștigătoare și am ratat. Am eșuat iar și iar în viața mea. Și tocmai de aceea am reușit.” - Michael Jordan

Pentru cei care trec prin eșecuri, sfatul meu este să privească aceste momente nu ca pe niște capete de drum, ci ca pe începuturi. Eșecul este un profesor exigent, dar corect. Ne arată unde am greșit și ne provoacă să fim mai buni. Să nu uităm că fiecare pas greșit ne învață ceva ce nu am fi aflat dacă nu am fi încercat. În loc să ne plângem de ce nu a mers, ar trebui să ne întrebăm: „Ce pot face diferit data viitoare?”

Nu am eșuat. Am descoperit doar 10.000 de moduri care nu funcționează.” - Thomas Edison

Ce ar trebui să reținem atunci când eșuăm este faptul că valoarea noastră nu se măsoară prin numărul căzăturilor, ci prin numărul dăților în care ne ridicăm. Să nu ne fie frică să greșim, să nu ne fie rușine să o luăm de la capăt și, mai ales, să nu căutăm mereu aprobarea altora. Uneori, succesul vine tocmai din încăpățânarea de a crede în tine, chiar și atunci când nimeni altcineva nu o face.

Eșecul nu este sfârșitul drumului, ci indicatorul care ne arată că trebuie să schimbăm drumul.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2025!

sâmbătă, 22 martie 2025

O experiență interactivă: Scrabble în poloneză

 Aseară am avut parte de o experiență nouă la cursul interactiv de limba poloneză organizat de Centrul Cultural Polonez, din Craiova. Anul trecut m-am înscris la cursurile pentru începători și, deși mai am foarte multe de învățat, a fost o provocare să joc Scrabble în poloneză. O provocare dificilă, dar extrem de distractivă!

La început, mi-a fost greu să găsesc cuvinte și să le așez corect pe tablă. Limba poloneză are particularități interesante, iar diacriticele și combinațiile de litere neobișnuite mi-au dat ceva bătăi de cap. Cu toate acestea, pe măsură ce jocul a progresat, am prins curaj și am început să fac combinații mai bune. Atmosfera a fost relaxată, profesorii ne-au încurajat și ne-au ajutat să descoperim noi cuvinte și strategii.

Deși la început mă gândeam că nu voi reuși să țin pasul, chiar am zis la începutul jocului că eu voi fi ultima, deoarece am fost singura cursantă de la grupa mea de începători, surpriza serii a fost că am terminat pe locul al doilea, acumulând 75 de puncte! A fost o combinație perfectă între învățare și distracție, iar jocul m-a ajutat să rețin mai ușor câteva cuvinte noi.

Nu a fost prima dată când am învățat limba poloneză într-un mod interactiv. Pe lângă cursurile obișnuite Centrul Cultural Polonez  organizează evenimente interesante pentru studenții înscriși. În decembrie, am sărbătorit Crăciunul polonez, unde am învățat despre tradițiile lor, despre cele douăsprezece feluri de mâncare servite la masa festivă și despre obiceiul de a lăsa un loc liber la masă pentru un oaspete neașteptat. Bineînțeles, am învățat și cuvinte noi, într-un cadru festiv și plin de voie bună.

Cursul interactiv de poloneză nu este doar o modalitate de a învăța o limbă străină, ci și un prilej de a socializa și de a descoperi cultura poloneză într-un mod plăcut. 

Abia aștept următoarea întâlnire!

vineri, 21 martie 2025

Terapie 1 la 1 cu sinele tău

 Cartea Terapie 1 la 1 cu sinele tău de dr. Raluca Anton este mai mult decât un simplu ghid de dezvoltare personală - este o invitație sinceră pentru cei care doresc să se înțeleagă mai bine, să privească către lumea lor interioară și să petreacă timp cu sine însuși (un lucru foarte important este că nu vorbește doar în clișee cum se practică în alte cărți de dezvoltare personală). Printr-un stil accesibil și exerciții practice, autoarea ne invită la un proces de autocunoaștere profundă, în care învățăm să acceptăm fiecare parte a ființei noastre și să ne privim cu mai multă compasiune.

"[...] interiorul nostru este compus din emoții, gânduri, componente, reacții ale corpului - sunt toate acolo și toate se activează în momentul când trecem printr-o situație negativă. Iar felul în care se activează toate acestea, combinația unică pe care fiecare dintre noi o construiește, are la bază povestea de viață personală, experiențele prin care am trecut, oamenii care au călătorit alături de noi, felul în care mintea noastră s-a construit de-a lungul dezvoltării și pe parcursul experiențelor prin care am trecut de-a lungul timpului."

Raluca Anton, psiholog cu experiență, îmbină cunoștințe științifice din psihologie cu exemple concrete din viața de zi cu zi, ceea ce face ca lectura să fie nu doar informativă, ci și aplicabilă în mod real. Fiecare capitol conține reflecții și exerciții menite să ne ajute să identificăm tiparele comportamentale, să înțelegem cum trecutul ne influențează prezentul și cum putem să lucrăm activ pentru a ne rescrie povestea personală.

Unul dintre punctele forte ale cărții este tonul blând, dar direct, pe care autoarea îl folosește. Cartea am cumpărat-o deoarece îmi este foarte dragă Raluca Anton, are o voce atât de caldă încât pe tot parcursul lecturii parcă o auzeam povestind. Cartea nu este doar teoretică, ci oferă instrumente concrete pentru introspecție și integrarea sinelui într-un mod coerent. În paginile sale, cititorii descoperă cum să își asculte emoțiile și să își accepte toate părțile, fără judecată. Aceasta nu este o lectură pe care o parcurgi pasiv, ci una care te provoacă să reflectezi, să scrii, să lucrezi cu tine însuți.

Dacă ești în căutarea unei cărți de dezvoltare personală care să nu fie doar teoretică, ci să îți ofere instrumente practice de introspecție, Terapie 1 la 1 cu sinele tău este o alegere excelentă. Deși cartea are multe plusuri, fiecare cititor o poate percepe diferit. Personal, i-am acordat 3,5-4 stele, deoarece, deși conținutul este valoros, poate că unele aspecte ar fi putut fi dezvoltate mai mult. Cu toate acestea, Terapie 1 la 1 cu sinele tău rămâne o alegere inspirată pentru cei care caută o lectură profundă, dar accesibilă, despre autocunoaștere și echilibru interior.

joi, 20 martie 2025

Muzeul Iluziilor din Budapesta

 Budapesta este un oraș plin de surprize, iar Muzeul Iluziilor este una dintre acele destinații care  îți „păcălesc” simțurile, determinându-te să îți reconsideri încrederea în ceea ce vezi și simți. Situat în inima orașului, acest muzeu oferă o incursiune interesantă în lumea iluziilor optice, a percepțiilor distorsionate și a jocurilor vizuale care transformă realitatea într-un spectacol al minții.

De la camerele înclinate care sfidează gravitația, la iluzia unui puț fără fund care te face să eziti înainte de a păși, fiecare iluzie era o invitație la descoperire. Una dintre cele mai interesante experiențe a fost tunelul vortex, care îți dă senzația că pierzi echilibrul chiar dacă picioarele tale stau ferm pe podea. Iar sala oglinzilor a fost un adevărat spectacol al multiplicității, unde fiecare oglindă îmi dezvăluia o altă versiune a mea, reflectată și multiplicată într-un labirint vizual.

Aceste fotografii se potrivesc perfect cu tema Reflexii în oglindă, un exercițiu de explorare vizuală și metaforică a imaginii noastre. În aceste oglinzi, realitatea nu era doar o reflecție, ci o reinterpretare, un joc al perspectivei care ne face să ne întrebăm cât de sigură este percepția noastră asupra lumii. Până la urmă, poate că iluziile nu sunt doar în muzeu, ci și în felul în care alegem să ne vedem pe noi înșine.

Fotografiile pe care le-am realizat surprind câteva momente din această experiență frumoasă, unde reflexiile și iluziile se contopesc într-un dans hipnotic. A fost o experiență care mi-a reamintit că realitatea nu este întotdeauna ceea ce pare, iar oglinda nu reflectă doar imaginea, ci și felul în care alegem să o privim.

M-am distrat foarte tare vizitând acest muzeu! La un stand din cadrul muzeului, am învățat să fac o inimioară origami pe care am luat-o acasă ca amintire.  A fost o experiență frumoasă și plină de surprize, care mi-a reamintit cât de ușor putem fi „păcăliți” de mintea noastră, chiar și atunci când suntem convinși că știm exact ce se întâmplă.
Pe curând!💝