luni, 6 ianuarie 2025

Botezul Domnului - Boboteaza

 Boboteaza, cunoscută și sub numele de Botezul Domnului, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox, celebrată pe 6 ianuarie. Aceasta marchează botezul lui Iisus Hristos în apele râului Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul și are o profundă semnificație teologică, simbolizând apariția Sfintei Treimi și începutul activității publice a Mântuitorului.

poză creată cu AI
Pentru creștinii ortodocși, Boboteaza este un moment de purificare și binecuvântare. În această zi, preoții sfințesc apa, care devine Agheasmă Mare, un simbol al curățirii sufletului și trupului. Apa sfințită este folosită pentru binecuvântarea caselor și a credincioșilor, iar tradiția aruncării crucii în apă, urmată de recuperarea acesteia de către credincioși, simbolizează credința și curajul.

Evenimentul biblic al botezului lui Iisus în râul Iordan este descris în Evanghelii (Matei 3:4-17). Iordanul, un râu istoric din Orientul Mijlociu, are o semnificație specială în istoria biblică. Își are numele derivat din ebraicul "Yarden", care înseamnă „cel care coboară”, și izvorăște din Munții Hermon și coboară spre punctul de întâlnire cu Marea Moartă, ajungând până la 417 m sub nivelul Mediteranei. Este locul unde Iisus a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul, iar cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt s-a pogorât sub forma unui porumbel, iar glasul Tatălui ceresc a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit” (Matei 3:17).

În fiecare an, în ajunul sărbătorii de Bobotează, granița dintre Israel și Iordania se deschide temporar, permițând procesiunea de sfințire a apelor râului Iordan. Ceremonia este condusă de Patriarhul Ierusalimului, care coboară spre malurile sfinte pentru a binecuvânta apele, reamintind momentul în care cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt a coborât asupra lui Iisus sub formă de porumbel.

Foto din arhiva personală - Iordan- decembrie 2022
Iordanul este menționat în numeroase episoade biblice. De exemplu, poporul lui Israel, condus de Iosua, a trecut Iordanul pentru a intra în Țara Făgăduinței (Iosua 3:14 - 17), iar profetul Ilie a fost ridicat la cer în apropierea acestui râu (4 Regi 2:6-15). Astăzi, râul Iordan rămâne un loc de pelerinaj pentru creștini din întreaga lume, care vin să se boteze în amintirea momentului sacru al botezului lui Hristos.

Foto din arhiva personală - Iordan- decembrie 2022
Mănăstirea Grecească Prodromos (Sfântul Ioan Botezătorul), cunoscută și sub numele de Qasr el-Yahud, este situată pe malul vestic al râului Iordan, în apropierea locului tradițional al botezului Domnului. Acest loc sfânt amintește nu doar de botezul lui Iisus, ci și de un alt moment biblic major: trecerea poporului ales prin apele Iordanului, sub conducerea lui Iosua, când chivotul legământului a fost purtat prin râu, iar apele s-au despărțit, permițând israeliților să pășească pe uscat (Iosua 3:14-17).

Foto din arhivă personală - Mănăstirea Prodromos- decembrie 2022

Troparul Botezului Domnului:

„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne,
închinarea Treimii s-a arătat,
iar glasul Părintelui a mărturisit Ție,
Fiu iubit pe Tine numindu-Te,
și Duhul în chip de porumbel
a adeverit întărirea cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule,
și lumea ai luminat, slavă Ție!”

Închei acest articol cu un citat:

Toată lupta omului trebuie să se dea în minte; el trebuie să nimicească pădurea gândurilor rele care-l înconjoară.” ( Sf. Macarie cel Mare)

Înscriu această postare în tabelul ”Citate favorite” găzduit de Suzana.

Zi binecuvântată să ai!

6 comentarii:

  1. O datina veche si sfanta! Este una din marile sărbători ortodoxe la care tin mult!
    Aici, la catolici, foarte asemanator se serbeaza Cei trei regi de la rasarit. Copiii imbracati ca regii/ sfintii Caspar, Melchior und Balthasar, insotiti de inca un copil ce poarta Steau, vin din casa in casa si canta/ recita sceneta vestirii nasterii Copilului Sfânt. Asa ca toti crestinii sa stie ca avem Mantuitor.
    Copiii aduna bani sa ajute alți copii. In fiecare an isi propun o misiune . Anul acesta sprijina copiii din Kenya.
    Ii primim cu multa bucurie. Anul acesta insa i am scapat. Au fost pe strada noastra ieri, cand noi am fost plecati in vizita. De obicei, tin bradul impodobit pana trec copiii. Astazi,cu parere de rau, am despodobit bradul.
    La multi ani, Mihaela draga! Un ianuarie cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că se aseamănă cu sărbătoarea polonezilor:
      6️⃣ ianuarie este sărbătoarea Epifaniei, care este denumită în mod obișnuit Ziua celor Trei Magi sau Ziua celor Trei Regi (Melchior, Gaspar și Baltazar).
      În Polonia, este zi liberă. În multe orașe din țară au loc procesiuni viu colorate, pentru a aminti de călătoria celor trei magi care au ajuns la Betleem pentru a-l cinsti pe Isus nou-născut.
      ➡️Polonezii primesc la biserică o pungă cu tămâie și o bucată de cretă cu care scriu pe ușa casei inițialele C+M+B (Christus Mansionem Benedicat – Cristos să binecuvânteze această casă).
      Am vrut să scriu la finalul articolului, exact când am terminat de scris, a scris și profa despre sărbătoarea din Polonia.

      Mulțumesc, Carmen! Un ianuarie cum îți dorești! La mulți ani! Te pup.

      Ștergere
  2. Este o sarbatoare atat de frumoasa! Multumesc pentru toate informatiile de aici. Nu stiu cum ai timp sa le redactezi atat de elaborat. Mereu ideile importante s-au spus si totusi oamenii prea putin au tinut seama de ele. Si asta costa teribil intreaga lume.
    Pupici si zile pline de bucurie, draga Mihaela! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a luat câteva ore .Când am fost în Israel am cumpărat o carte care conține multe informații, apoi am mai citit putin si din Biblie și am un calendar mai vechi de perete ortodox (pe prima pagină e un citat, iar pe verso informații despre ziua respectivă). Eu am scris cat mai pe scurt, un fel de rezumat, am mai căutat și pe net. De miercuri încep serviciu și poate nu mai am așa mult timp, așa că profit la maxim.
      O seară frumoasă să ai, draga mea Suzana. Pupici

      Ștergere
  3. Și aici, multe magazine mici au fost închise, fiind zi libera. M-am înfipt ca râma in piatra in ușa unui magazin alimentar pe care-l știam deschis la ora prânzului. 😃 Habar nu aveam că sunt zile libere!

    E si o sărbătoare de suflet, sa zic așa, pentru mine.
    Îți mulțumesc pentru reamintire.
    Îmi plac mult pozele! 😍Săptămâna minunata să ai, Mihaela! Pupici! 💗

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc frumos pentru informații!
    O zi binecuvântată cu bucurii!🤗

    RăspundețiȘtergere