Suntem în Postul Paștelui, după cum știți, iar acest post
ține șapte săptămâni și precede sărbătoarea Învierii Domnului Iisus. Postitul, pe lângă semnificația religioasă, este
un fel de detoxifiere a corpului care are multe beneficii dacă se bazează pe o
alimentație echilibrată și sănătoasă.
Mulți renunță la carbohidrați care se găsesc în paste, deoarece au fost etichetate
greșit, pastele deși conțin
carbohidrați au indicele glicemic scăzut, carbohidrații reprezintă principala
sursă de energie a organismului și sunt ”combustibilul” necesar susținerii
activității fizice.
În post încercâm să mâncăm cât mai sănătos, cât mai multe
fructe și preparate pe bază de legume, fără grăsimi sau alimente cum ar fi:
carnea, ouăle, laptele. Preferatele mele sunt pastele, aș mânca non-stop, atât
dulci (cu
miere și nuci – o rețetă rapidă de post) cât și sărate (cu diferite
combinații de legume). Pe lângă faptul că se prepară rapid și eu sunt în cea
mai mare criză de timp, sunt foarte gustoase și sațioase.
Astăzi vă voi prezenta o idee penru a găti
ceva nou și sănătos, o rețetă de cuș-cuș de la Băneasa cu legume, este prima dată când o pregătesc și a ieșit
delicioasă. Nu trebuie cunoștințe de masterchef și se pregătește rapid. Cuș-cuș-ul
se numără printre cele mai sănătoase produse pe bază de cereale, sub formă de
granule sferice din fâină de grâu dur și conține vitamine din complexul
B-urilor (care ajută la scăderea colesterolului rău și zahăr din sânge),
proteine, fibre și selenium.
Așadar să vă prezint rețeta! Ingredientele pe
care le-am folosit sunt următoarele: 150 gr cuș-cuș de la Băneasa, o ceapă, un
morcov, un ardei, câteva ciuperci, doi căței de usturoi, ulei de măsline, 300
ml apă fiartă, câteva frunze de fenicul ( nu am avut alte verdețuri
disponibile), sare și condimente după gust.
|
poză din arhiva personală editată cu Canva |
Am curățat ceapa și am tocat-o mărunt, la fel
am procedat și cu usturoiul, ardeiul și ciupercile le-am tăiat cubulețe,
morcovul l-am dat pe răzătoare. Toate legumele le-am curățat și spălat înainte!
Într-o crăticioară am pus puțin ulei de
măsline, iar când acesta s-a încins am adăugat usturoiul pentru a-și lăsa aroma
în ulei, l-am călit aproximativ un minut (atenție! Nu trebuie să-l ardem) și
apoi am adăugat ceapa și când ceapa a căpătat o culoare frumoasă aurie adăugăm
celelalte ingrediente, sare și acoperim cu un capac lăsând legumele să se
înăbușască bine.
Când legumele s-au gătit adăugăm cuș-cuș-ul, amestecăm
bine și îl călim pentru trei minute, apoi adăugăm apa firbinte și fierbem totul
pentru opt minute, oprim focul, punem
capacul și îl mai lăsăm așa 2-3 minute. După ce au trecut minuțelele luăm
capacul și aerăm mâncărica cu o furculiță. Se potrivește de sare și condimente
și se mai poate adăuga puțin ulei și verdeața, în cazul meu feniculul care i-a
dat o aromă demențială! Poftă Bună!
Există o gamă largă de rețete de post și nu numai, pe bază de paste, deoarece se prepară rapid. Sunt curioasă care este rețeta voastră preferată preparată cu Bunătăți Băneasa?
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023