vineri, 14 aprilie 2023

Pască fără umplutură transformată în cozonaci!

În mai multe regiuni ale țării pasca se prepară fără umplutură de brânză, așa ne făcea și bunica pasca. În Maramureș, această pască fără umplutură se coace doar în Sâmbăta Mare, iar în noaptea de înviere se duce la biserică pentru a fi sfințită.

Am încercat acum câțiva ani să fac pască cu umplutură de brânză de vaci și nu ne-a plăcut, așa că am pregătit pentru astăzi pască Băneasa - cozonac. Pasca fără umplutură se face din aluat dospit de cozonac, însă eu am făcut umplutură din multă nucă și cacao și astfel pasca s-a transformat în cozonac. Cozonacul este nelipsit din meniul nostru de sărbători, ne plce foarte forte mult.


Rețeta este ușoară și nu poate da greș nici măcar un începător. Pentru acești cozonaci am folosit următoarele ingrediente:

- 1 kg Făină Băneasa pentru cozonac;

- 150 grame zahăr brun (este prima dată când reduc cantitatea de zahăr – rețeta presupune 250 grame zahăr);

- 450 ml lapte;

- 8 gălbenușuri de ou (am folosit ouăle de la găinușele mele);

- 40 grame drojdie proaspătă;

- 100 grame unt topit;

- 100 ml ulei;

- sare;

- coajă rasă de lămâie ( am cumpărat lămâi netratate).

Pentru umplutură am folosit 250 grame nucă, pe care am mărunțit-o cu robotul de bucătărie, 4 albușuri de ou, 3 linguri de cacao și 140 grame de zahar.

Într-un bol mai mare am pus 100 grame făină pentru cozonac, peste care am adăugat aproximativ 200 ml lapte fierbinte și am amestecat foarte bine. Când compoziția s-a mai răcit, adică să nu ardă la deget, am fărâmițat drojdia proaspătă și am adăgat o lingură de zahar și am amestecat bine, apoi am mai adăugat 50 ml lapte călduț și am continuat să amestec până compoziția s-a omogenizat. Apoi am lăsat la dospit pentru 20 minute, timp în care am fiert organele pentru drob.

Când maiaua a crescut am adăugat peste ea restul de  900 gr făină, gălbenușurile, coaja rasă de lâmăie, zahărul și laptele călduț rămas și am frâmăntat foarte bine.

Când a început să se formeze aluatul am adăugat uleiul, puțin câte puțin, încorporându-l foarte bine, apoi același lucru am făcut cu untul topit. La final trebuie să aveți un aluat moale foarte puțin lipicios. Apoi am lăsat aluatul să se dospească, eu l-am lăsat mai mult de 30 de minute (trebuie lăsat la dospit până își dublează volumul), timp în care am preparat umplutura pentru cozonaci, am tocat organele pentru drob  și am spălat vasele.

Pentru umplutură am bătut bine albușurile de ou și zahărul cu ajutorul unui tel, apoi am adăugat cacaoa și ultima dată nuca. Am amestecat bine bine și am lăsat-o să se odihnească până îi va veni rândul.

Când aluatul s-a dospit, l-am întins și umplut cu nucă și cacao, l-am împletit și apoi l-am azvărlit în tăvile tapetate cu hârtie de copt.

L-am mai lăsat la dospit și în tăvi aproximativ  30 minute și apoi l-am băgat în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 40-50 minute. Atenție la temperatură! Dacă dați o temperatură ridicată cozonacul nu se va coace la mijloc !

Când bunătățile Băneasa au fost gata le-am scos din cuptor și le-am uns cu miere de albină! Au ieșit așa de pufoși și gustoși cu toate că am redus cantitatea de zahăr! Poftă Bună!

Pozele sunt din arhiva personală editate cu PhotoRetrica!

sursă foto: Pixabay

Vă doresc un Paște binecuvântat alături de cei dragi!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023!

 

Arta subtilă a nepăsării - Mark Manson

Nu mă prea dau în vânt după cărțile de dezvoltare personală (nici nu am citit prea multe, să zic vreo două cu asta), mi-a plăcut umorul cu care își condimenta povestirile autorul dând exemple din propria viață, dar care pe parcursul s-a pierdut și a devenit ca orice altă carte de dezvoltare personală.

poză din arhiva personală

Această carte mi-a reamintit că lucrurile importante le câștig doar dacă depășesc experiența negativă prin care am trecut și că odată ce ajung să mă împac cu toate lucrurile urâte pe care viața mi le aruncă în față devin invincibilă la un nivel mai modest de spiritualitate.
M. Manson mai spune să avem grijă ce credem deoarece amintirile noastre se deteriorează cu timpul. Creierul nostru e făcut să fie eficient, nu exact. Cele mai multe dintre convingerile noastre sunt greșite.
A greși înseamnă să ne creăm ocazia de a evolua ca oameni.
A mai scris despre relații, despre încredere, depre pierdete și despre moarte . Am mai aflat ceva despre criminali și oamenii răi. Psihologul Roy Baumeister a analizat comportamentul oamenilor care fac rău pentru a demonstra că ei fac rău altor oameni deoarece au o stimă de sine scăzută, daaar în acest timp el a descoperit ceva foarte șocant și anume că această ipoteză nu se aplică mereu, mai ales în cazul celor mai mari criminali. Aceștia, din contră, ei se simt foarte bine în pielea lor și tocmai această împăcare cu sine le oferă justificare pentru rănirea celorlalți. Ei nu cred că sunt răi, ci mai degrabă cred că toți ceilalți sunt răi.

Mi-am notat destul de multe citate din carte, dar voi selecta din ele și voi reda și aici câteva:

”În Texas există o vorbă: Câinele cel mai mic latră cel mai tare.”

”[...] problema e că să-ți pese de prea multe lucruri dăunează sănătății tale mentale. Ajungi să te atașezi exagerat de aspectele superficiale și false și să-ți dedici viața urmăririi unei iluzii de fericire și satisfacție! Cheia unei vieți bune nu este să-ți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important.”

”George Orwell spunea că. pentru a vedea ceea ce ai în fața ochilor, e nevoie de un efort constant.”

"[...]atunci când omul nu are nicio problemă, mintea găsește automat o cale de-a inventa niște probleme.”

”Omul ajunge la maturitate în momentul în care învață să se îngrijoreze doar pentru lucrurile care merită.”

”Durerea, în toate formele ei, este cea mai eficientă metodă prin care corpul nostru îndeamnă la acțiune.”

”Fericirea vine din rezolvarea problemelor.”

”Greșind, ne oferim șansa, de a ne schimba. A greși înseamnă să ne creăm ocazia de a evolua ca oameni.”

”Cele mai multe dintre convigerile noastre sunt greșite.”

”Ai grijă ce crezi! - amintirile noastre funcționează exact ca în jocul ”telefonul fără fir”. Creierul nostru e construit să fie eficient, nu exact.”

”Realitatea e simplă: când simți că ești într-o luptă cu lumea, sunt mari șanse să te afli, de fapt, într-o luptă cu tine însuți.”

”Performanța în orice domeniu, se bazează pe mii de eșecuri mărunte, iar magnitudinea succesului este direct proporțională cu numărul acestora.”

”Încrederea e ca porțelanul chinezesc. După ce l-ai spart o dată s-ar putea să-l poți reface, cu grijă și atenție. Dar dacă îl mai spargi o dată se va împrăștia în mai multe bucăți și-ți va fi deja mult mai greu să-l repari. Cu cât îl spargi mai des, cu atât se fărâmițează în mai multe bucăți și devine mai imposibil de reparat. Prea multe cioburi și prea mult praf.”

”Frica de moarte vine din frica de viață. Omul care trăiește din plin e pregătit să moară oricând.”(Mark Twain - care am aflat că s-a născut și a murit în anii în care a fost vizibilă de pe Pământ cometa Halley)

”Moartea este singura noastră certitudine. Ce rămâne după noi?”

”Toți vom muri, toți până la ultimul. Ce balamuc! Numai pentru asta ar trebui să ne iubim unii pe ceilalți, dar nu ne iubim. Suntem terorizați și aplatizați de mizeriile vieții, suntem consumați de nimicuri.” (Bukowski)

luni, 10 aprilie 2023

Uzzi mofturosul - problemă rezolvată!

Uzzi Studentul!
Uzzi este cățelul nostru care de aproape patru ani a devenit membru al familiei! Este un răsfățat fără pereche! În timpul pandemiei participa cu mine la cursurile online și era fooooarte atent, dacă îl scoteam din cameră începea să latre sau să schilăie la ușa camerei! Însă la examene mă părăsea, mă lăsa singură, nici nu voia să intre în cameră 😂!!
Nu putem începe să facem nimic până când domnul Uzzi nu ne dă acordul...el vine și ”cercetează” și până nu termină el de analizat nu putem începe lucrul.
Aici îl întrebam dacă materialele adunate
sunt bune pentru viitoarele proiecte!
Iar la mâncare este foarte mofturos, uneori stătea și 2-3 zile nemâncat când nu-i plăceau bobițele pe care i le cumpăram. I-am cumpărat Pedigree, Brit, Friskies și multe multe altele și nu a fost chip să-i placă!
De câteva luni, însă, am descoperit site-ul ZOOPLUS de unde se poate cumpăra, la preț redus, mancare pentru a fi testată...și așa am reușit să rezolv problema mofturosului Uzzi!
Îi plac foarte mult bobițele fără cereale Wolf of Wilderness de pui, nu am reușit să fotografiez punga deoarece s-a golit și am aruncat-o, așa că voi posta poza de pe site. După ce am reușit să rezolv problema cu mofturosul meu m-am gândit să fac această postare pentru a afla dacă prietenii voștri blănoși sunt mofturoși și ce mâncărică le dați.
Sursă foto Zooplus

Tot de acolo am cumpărat și la canttitate mare de 20 kg bobițe cu cereale My Friend (care sunt mult mai ieftine decât cele fără cereale), pe care le mănâncă, nu cum le mânăncă pe cele Wolf of Wilderness de PUI ( alte sortimente din aceeași gamă doar le-a mirosit și atât).
Poze din arhiva personală - colaj realizat cu PhotoRetrica

Cu aceeași poftă cu care mânăncă bobițele fără cereale mânăncâ conservele Rocco clasic și cele cu inimioare întregi (pe care aveam impresia că le-am fotografiat, însă nu am făcut-o - voi edita ulterior postarea).
Colaj realizat cu PhotoRetrica
Conservele Rocco de 400 gr au fost la preț redus de testare și am cumpărat 6, însă cele cu inimioare de pui (există și de vită, dacă nu mă înșel) au fost puțin mai scumpicele. Pe ambalajul conservei scrie inimioare întregi, dar sunt bucățele.
Ce mi s-a părut super fain pe lângă faptul că poți cumpăra mâncare să o testezi, ți se acordă și puncte, puncte cu care se poate cumpăra mâncare sau jucării (pe site găsiți accesorii și jucării, nu doar mâncare, adică tot ce are nevoie prietenul blănos) sau se pot dona, iar de punctele donate de cumpărători se cumpără mâncare pentru adăposturi/asociații care îngrijesc animalele fără stăpâni.În plus dacă veți cumpăra produse de pe linkul pe care imediat îl voi posta, aveți 10% reducere de la mine și puncte de la Zooplus😇, iar eu voi primi puncte pentru că voi ați cumpărat folosind linkul meu: https://www.zooplus.ro/invitations/sf4duf0Q.
 De punctele strânse i-am cumpărat lui Uzzi o sticlă de apă special pentru căței din care să poată bea când ieșim la plimbare, capac pentru conserve și o gustare (recompensă) cu calciu, iar 10 puncte le-am donat. Pentru că luna aceasta au oferte la accesorii și oferă reducere de 12% (voucher: ZOONIQUE) i-am cumpărat și un distribuitor de hrană și apă care a ajuns la 118 lei și are numai recenzii pozitive. Același distribuitor l-am văzut pe Maxi Pet(de unde cumpăram înainte) la prețul de 180 lei.
Sunt foarte încântată și vom cumpăra mereu mâncărică de aici!
Prietenii voștrii blănoși fac mofturi la mâncare? Ce bobițe mănâncă? Știu că cea mai sănătoasă hrană pentru ei este cea fără cereale, mi-ar plăcea să știu și părerea vostră ! Puteți să-mi lăsați sfaturi și recomandări !
Vă doresc o seară frumoasă!
 

Crima din Orient Expres - Agatha Christie

 Un tren. O crimă. Toată lumea are un alibi. O crimă care pare imposibil de rezolvat.

poză din arhiva personală

Hercule Poirot fiind nevoit să se reîntoarcă urgent la Londra reușește să găsească, în ultimul moment, un loc liber în Orient Express.
Vremea nefavorabilă și viscolul din Iugoslavia înzăpezesc trenul, criminalul este astfel nevoit să încropească repede un plan, deoarece în planul inițial nu era prevăzută înzăpezirea trenului. Dimineața, Poirot află că pasagerul care ocupa compartimentul de lângă el a fost ucis prin înjunghiere.
Având în vedere vremea este clar că nu avea unde fugi criminalul și că acesta se află încă în tren.
Depinde de Poirot dacă va reuși să afle cine e criminal.
Pasagerii formează un grup interesant, deoarece este atât de variat, reprezentând toate clasele sociale și naționalitățile.
Nu mi-am dat seama cine e criminalul și nu mă așteptam la un așa final. Declarațiile mincinoase ale pasagerilor m-au băgat in ceață rău, nu am bănuit finalul nici când am aflat că 9 din cei 12 pasageri aveau legătură cu un vechi caz de răpire și crimă.
Mi-a plăcut cartea, nu am putut să o las din mână până nu am terminat-o, eram foarte curioasă să aflu cine este criminalul...

duminică, 9 aprilie 2023

Margarete pentru Florii!

 Cea de-a șasea provocare verde ”Flori pentru Florii” din proiectul Salvăm Păpuși presupune să sărbătorim florile. Eu am ales să fac o felicitare ”Margaretă” pentru sora mea care își sărbătorește astăzi ziua onomastică și o umbreluță pentru Ilinca, Daisy și Mălina (care nu apare în fotografii).

După cum știți Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. În această zi Iisus a intrat în Ierusalim, călare pe un asin, fiind înconjurat de cei 12 Apostoli. Mulțimea L-a recunoscut ca fiind adevăratul Mântuitor și L-a întâmpinat cu ramuri de măslin și fistic.Cei care poartă nume de flori își sărbătoresc și ei astăzi ziua onomastică și doresc să le transmit pe această cale un călduros ”La Mulți Ani!”.

Pentru că astăzi este o zi a florilor, ambele proiecte pe care vi le voi prezenta, sunt cu flori, cu Margarete, mai exact. Primul proiect a fost felicitarea pentru sora mea!

Felicitare cu Margaretă pentru Florii!
M-am inspirat pentru proiectele mele din două clipuri găsite pe Facebook: Felicitare și Margareta. Pentru felicitare am folosit o coală A4 albă de hârtie, un carton cu sclipici (verde și argintiu), o hârtie galbenă (ambalaj dintr-un colet), un marker negru și unul roz....și bandă adezivă decorativă.
Materiale utilizate pentru realizarea felicitării!

Am urmat pașii din videoclip, apoi am realizat margareta din coala albă de hârtie și ambalajul galben, am scris un mesaj cu markerul ( am scris cam strâmb, dar asta e...) și am lipit și niște inimioare în interior!
La Mulți Ani!!💓
După ce am terminat cu felicitarea m-am apucat să fac umbreluța păpușilor. Am folosit carton verde cu sclipici, un pai, floare Margaretă făcută din aceeași coala albă de hârtie rămasă de la felicitare.
Materiale folosite pentru realizarea umbreluței din carton!
Am tăiat din carton un cerc cu forfecuța decorativă, am tăiat pe linie drept spre centru și am lipit o parte peste alta dând formă cartonului de con, am lipit paiul, apoi margareta....și gata umbreluța!
Umbreluță Margaretă din carton!    

Apoi a urmat o sedință foto:
Ilinca voia să folosească umbrela pentru măsuța ei, așa că a fost prima la pozat:
Ilinca și Umbreluța!
Apoi Daisy a zis că ei i s-ar potrivi foarte bine și ca nume și la ținuta ei inspirată tot de o margaretă :
Daisy!


Când să facă și Mălina poze, bateria telefonului arăta 14% și nu ne mai lăsa să folosim camera, așa că am strâns jucăriile 😅și m-am apucat de scris articolul, promițându-i Mălinei că data viitoare va face și ea poze cu umbrela!
 
Încă o dată La Mulți Ani! pentru toți cei care poartă nume de floare. Sărbătoarea Floriilor să vă aducă liniște și speranță în suflete, sănătate și împliniri!💓


sâmbătă, 8 aprilie 2023

Primăvară în Toscana - Santa Montefiore

 Primăvară în Toscana că în România a venit iarna!😅

Romanele de dragoste nu se numără printre preferatele mele, mi s-a părut tot timpul că se exagerează mult în ele. Acest roman mi-a plăcut, nu a fost deloc plictisitor, m-a făcut să zâmbesc și m-a facut curioasă.

poză din arhiva personală

Povestea lui Gracie este interesantă, presărată cu multe secrete, captivantă, plină de culoare și pasiune, acțiunea se desfășoară în două planuri - prezentul alternează cu trecutul.
Gracie o văduvă de 60 și ceva de ani hotărăște într-o zi, când vede un anunț într-o revistă, că este timpul să facă pace cu trecutul, iar pentru asta era necesar să meargă în Toscana. Era o femeie singuratică, nu prea ținea legătura cu fiica și nepoata ei. Când Gracie ia această hotărâre tuturor li se pare ceva în neregula și periculos.
Dragoste interzisă, secrete, suferință, dezamăgiri și câteva elemente erotice ,nu foarte detaliate, dar suficient cât să stârnească imaginația cititorului, toate acestea se găsesc în povestea lui Gracie.
Nu am înțeles rostul capitolului 16, se putea rezuma la 2-3 fraze și adauga în capitolul final. Nu mi-a plăcut cum a fost introdus in firul acțiuni.
Viața lui Gracie se schimbă radical după această vacanță petrecută în Italia.
Este o lectură ușoară și plăcută, merge citită după o carte mai grea sau pe o vreme friguroasă cum este acum în România! Ca de obicei, mai jos, voi lăsa câteva citate din carte care mi-au plăcut:

💓”O porumbiță îți trimit, spre cer,
Și un pachet sub aripă ea ține, 
Cu grijă să-l deschizi, pentru că-n el
Sunt daruri minunate pentru tine.
Un milion de sărutări îți dau,
Cu un milion de-mbrățișări îngemănate,
În ele dorul meu l-am pus, căci vreau
Să știi că dragostea ce-ți port e fără moarte.
În inimă, adânc, te-am ferecat,
Acolo tu rămâi, ca o comoară,
Să mă-nsoțești prin viață, ne-ncetat,
Până ne-om întâlni, în Ceruri, IARĂ.” (Anonim)

💓”Și lui Gracie îi erau dragi cărțile. Călătorise în imaginație prin toată lumea, mulțumită poveștilor din paginile pe care le citise, dar până acum nu-și dorise să meargă nicăieri.”

💓”-De abia în toamna vieții îți dai seama ce prețioasă e fiecare clipă.”

💓”O femeie îndrăgostită are o anume strălucire. Radiază lumină. Se transformă. Dragostea o face frumoasă.”

💓”Frumusețea e în ochii privitorului [...]”

💓”Nu trebuie să regreți nimic. Și eu aș putea regreta multe dacă mi-aș îngădui așa ceva, dar trebuie să ne trăim clipa și să nu deplângem trecutul. Lucrurile sunt așa cum sunt. Trebuie să le acceptăm ca atare și să mergem mai departe.”

💓”-Nu-i sfârșitul lumii, Carina. De fapt, aș zice că e o etapă esențială ca să te maturizezi. O inimă rănită te învață ce înseamnă înțelepciunea, compasiunea și înțelegerea față de ceilalți. Suferința din dragoste sapă adânc în ființa ta, făcându-te mai deschis către lume și mai conștient. E parte din marea experiență a vieții.”

vineri, 7 aprilie 2023

Rețetă de post - Mâncare de linte roșie

 Sunt fan rețete rapide, iar azi vă scriu o rețetă rapidă și gustoasă și foarte sănătoasă - mâncare de linte roșie!

De când sufăr de anemie feriprivă am introdus în alimentație produse care conțin fier, iar lintea se numără printre aceste produse, fiind o sursă importantă de substanțe nutritive, nu doar fier, conține 25% proteine (foarte bună pentru perioada de post când carnea e interzisă),10% fibre, complexul de vitamine B (B1,B3,B5,B6 și B9), antioxidanți, minerale și carbohidrați complecși.

Pentru această rețetă aveți nevoie de 300 grame linte roșie uscată, apă, un morcov, o felie de țelină, un ardei kapia roșu, o ceapă, doi căței de usturoi românesc, câteva ciuperci, ulei de măsline, roșii întregi decojite (am terminat sucul de roșii făcut din recolta proprie), pătrunjel, sare și condimente după gust.

Ingrediente mâncare de linte roșie!
Colaj realizat cu PhotoRetrica
Primul pas a fost să strâng toate ingredientele la un loc, deoarece lintea fierbe foarte repede trebuie să avem totul pregătit și la îndemână. După ce am spălat și curățat bine legumele, morcovul și țelina le-am dat pe răzătoarea mare, ardeiul l-am tăiat cubulețe mici, ceapa și usturoiul le-am tocat mărunt, iar ciupercile (am avut pleurotus) le-am tăiat pe lung.
Apoi am spălat foarte bine lintea în mai multe ape și am pus-o la fiert într-o oală, am pus apă cât să o acopere și o linguriță de sare și din momentul când a început să fiarbă am lăsat-o 10 minute. Lintea aceasta a fiert mult mai repede, data trecută a trebuit să o țin chiar 14 minute la fiert, trebuia să o țin mai puține minute, dar asta e, a fost foarte gustoasă și așa. Cu o spumieră am adunat spuma care s-a făcut deasupra. Când au trecut cele 10 minute am oprit focul și am pus lintea la scurs într-o sită și m-am apucat să pregătesc legumele.
Într-o cratiță am pus puțin ulei de măsline și am călit usturoiul fără să-l ard, pentru a-și lăsa aroma în ulei, apoi am pus ceapa. Când ceapa a căpătat o culoare frumoasă aurie am adăugat morcovul cu țelina, ardeiul și ciupercile. Când legumele s-au înăbușit bine am adăugat roșiile și un pahar cu apă, sare și condimente, am acoperit cu un capac și am lăsat legumele să fiarbă 15 minute. Puteți adăuga și o foaie de dafin, eu am uitat de data aceasta.
După ce au trecut cele 15 minute am adaugat lintea, am amestecat bine și am mai lasat-o pe foc 2-3 minute. Am oprit focul și am adăugat pătrunjelul.
Mâncare de linte roșie.
Colaj realizat cu PhotoRetrica.
Apoi am făcut repede și o mămăliguță și am terminat cu gătitul!😃Îmi place această mâncărică rece, dar e foarte bună și caldă!
Poftă Bună!🥘