joi, 20 aprilie 2023

Iepurașul de Paște

 Prima temă (la mine a doua) impusă la transformările creative din luna aprilie presupune să creăm o figurină 3D din cofraj de ouă. Eu am găsit un cofraj, care nu este de ouă, este mai rezistent și cu o formă mai ciudată.

Am tăiat o formă din cofraj și parcă semăna cu un iepure, așa că am făcut și urechile (tot din cofraj dintr-o bucată dreaptă) și-am folosit, pentru codiță, carton franjurat dintr-un colet, din care am făcut și cuibul coșului pascal.

Apoi am lipit urechile, coada, i-am pus și doi ochișori și-am colorat și desenat:
Dacă nu vi se pare că seamănă cu un iepure, nu e vina mea, nu ne aflăm pe aceeași lungime de undă!😅L-am numit iepurașul de Paște pentru că s-a născut a doua zi de Paște!

Mai jos vă prezint un proiect mai vechi ornat cu decorațiuni de Paște (primite în urma unui concurs de citit), realizat din cutii de carton, sfoară, bucățele de blug, ață decorativă tip bandă și silicon la cald pentru lipit:


miercuri, 19 aprilie 2023

Mona Lisa - Leonardo da Vinci (1452-1519)

 Leonardo este geniul care nu și-a terminat niciuna dintre lucrările sale, s-a născut la Anchiano/Vinci, lângă Florența, în 1452 și a murit în 1519 la castelul Cloux din Franța. A fost un geniu universal: pictor, poet, arhitect, sculptor, muzician, chimist, anatomist, inginer, literat și fizician, îi datorăm multe invenții. Avea atât de multe idei că nu începea bine un proiect că îl lăsa baltă pentru o nouă idee, nici tabloul Mona Lisa nu a făcut excepție.

Portretul Monei Lisa a fost pictat pe lemn de plop și are dimensiunea 77x53 cm, este un tablou încântător și fără niciun dubiu un tablou unic care a făcut istorie. Mona Lisa ne privește  direct cu ochii săi blânzi și pleoape moi, are o privire pătrunzătoare și un zâmbet enigmatic, iar în spatele ei observăm, în contrast cu eleganța ei, un peisaj muntos și sălbatic.

Mona Lisa - puzzle!

Puzzle-ul meu are 1000 de piese, și l-am luat dintr-un second împreună cu un alt puzzle (pe care vi-l voi prezenta la momentul oportun) și cu un set de păpuși, și reprezintă pictura cea mai cunoscută a lui Leonardo da Vinci - Mona Lisa. Nu am apucat să fac multe poze, deoarece atunci când voiam să mă relaxez opream datele mobile și pentru a nu fi tentată de telefon îl țineam cât mai departe. Le voi lăsa mai jos pe toate să le admirați! Îmi doream demult acest puzzle cu Mona Lisa și sunt foarte încăntată de rezultat.

Gașca de păpuși!

Înainte de a lăsa pozele să ”vorbească” vă scriu și o poezie:

Două guri sărutându-se,

ce infinit!

O Mona-Lisa surăzănd,

ce stare de spirit!

Un verb lângă un substantiv ar fi sărutul. DAr

care verb? Și ce substantiv? 

Sărut - de Nichita Stănescu


Cutia puzzle-ui pe verso!
Câteva poze din timpul lucrului:


Și rezultatul final:

Am spart și sticla ramei la un colț, poza a ieșit cu reflexii:

Pozele sunt din arhiva personală, iar postare o înscriu la Clubul de puzzle!

Dansatoare de flamenco - Miercurea fără cuvinte!

Poze din arhiva personală. Colaj realizat cu PhotoRetrica
 


Miercurea fără cuvinte a fost inițiat de Carmen și continuat de Floare de Colț.

marți, 18 aprilie 2023

Arcașul verde - Edgar Wallace

 Crime, răpiri, mister, supereroi - o carte care te ține captiv în acțiune. Fiecare capitol s-a terminat în suspans și nu am putut să las cartea până nu am terminat-o, deoarece eram foarte curioasă de ceea ce urma.

”Silueta tristă a castelului se proiecta amenințător și sinistru pe cerul roșiatic al apusului. Ce secrete ascundeau acele ziduri? Ce tragedii adăposteau?”

poză din arhiva personală

Valeria Howett își caută mama naturală care pare că a inghitit-o pământul, iar căutările ei o duc către un răufăcător milionar Abel Bellamy, proprietarul castelului Garre. Dar nu doar drumurile Valeriei se intersectează cu ale lui Abel, ci și ale unei "fantome" îmbrăcată în verde care tragea cu arcul, având săgețile la fel de verzi ca îmbrăcămintea.
Povestea este destul de încâlcită și cu mai multe personaje:
- Detectivul Jim Fearherstone care o supraveghea pe Valeria în aventurile ei primejdioase.
- Soții Savin care făcuseră parte dintr-o bandă de răufăcători și care în final ajută poliția.
- Tatăl vitreg al Victoriei care este bănuit până la final că ar fi arcașul verde, desi era miop.
- Și mulți mulți răufăcători....
Nu mi-a plăcut finalul și de aceea am depunctat-o. Acțiune, suspans ... și pac se termina capitolul. Apoi începe ultimul capitol cu toți adunați într-o încăpere și povestesc cine e ăla si de ce a făcut aia, cine e arcașul etc.... Adică mergea un alt fel de final sau dezvăluirile făcute altfel.

luni, 17 aprilie 2023

Găinușa cu ouăle de lemn!

 La transformările creative din luna aprilie a acestui an materia primă folosită trebuie să fie cofrajele de ouă. Eu nu am cofraje de ouă, dar având nevoie de un patent, am găsit în magazia soțului un carton care are aceeași textură ca a unui cofraj, cred că a protejat în cutie vreo uneltă cumpărată!

”Cofrajul” meu are o formă foarte ciudată nu prea știam ce obiect cu tematică de Paște să fac și pentru că mi-a plăcut foarte mult găinușa moțată a lui Rux, am zis să încerc să fac și eu una! Am tăiat cu greu cofrajul din cauza formei ciudate și apoi l-am lipit.

Am folosit și câteva pene de fazan, găsite pe câmp în plimbările cu Uzzi....că nu prea arăta a găină fără ele.😅 Ciocul și creasta le-am colorat cu un marker roșu.


Uitasem să-i fac ochișorii, așa că am luat repede un marker negru și i-am desenat (mai exact făcut două puncte) ochișorii.

Am împărțit fiecărei decorațiuni câte un oușor de lemn și le-am pozat împreună (la poza finală am observat că găina mea nu avea ochi😂)!

Sărbători binecuvântate și o zi frumoasă vă doresc!

Notă: Pozele sunt din arhiva personală editate cu PhotoRetrica.

duminică, 16 aprilie 2023

Salvăm Păpuși: Coș Pascal !

 Coșul pascal face parte din proiectul Salvăm Păpuși și este a șaptea provocare verde. Nu aveam nici cea mai mică idee de ceea ce voi face, având în vedre că am o lună foarte aglomerată și timpul nu este deloc de partea mea.

Astăzi, deși a bătut un vânt urât, Uzzi a ținut cu tot dinadinsul să ieșim la plimbare și bine am făcut că am găsit materiale pentru această temă. Mergând spre câmp, locul nostru de recreere, pe marginea drumului am găsit, aruncat, un coșulet cu mânerul rupt, am mai folosit o floricică croșetată (de fapt a fost un test), banda de la o cutie de bijuterii (nu am mai căutat altceva, ea a fost la îndemână) și carton franjurat dintr-un colet.

Nu am apucat să fac prea multe poze, am fost pe repede înainte, încălzisem pistolul cu silicon pentru a lipi ochișorii găinușei mele husă pentru ou și coada (pentru că ieri nu am mai avut când s-o cos), pe care am croșetat-o ieri cât a stat drobul la cuptor....și dacă tot l-am încălzit am restaurat repede și coșulețul.

Am lipit coada și ochișorii găinușei mele și m-am apucat să lipesc mânerul coșulețului...care era foarte deteriorat și a trebuit să-l îmbrac cu bandă roz de la o cutie de bijuterii...când am terminat de lipit mi-am dat seama că lipisem banda cu scrisul la vedere....dar arată bine oricum. Apoi am lipit floricica, cred că e prima floricica pe care am croșetat-o, a fost un test pe un rest de ață. Am pus cartonul franjurat din colet și trei ouă decorative și rezultatul îl vedeți mai jos:

Pentru că tot suntem la capitolul RECICLARE vreau să vă arăt un proiect mai vechi, realizat din carton și ambalajul pachetelor de tigări din interior, pe care l-am ornat cu dantela de la o fostă rochie de mireasă și din resturi de ață am făcut doi ciucurași.Ouăle au vrut să-l încerce și pe el, așa că și-au luat cuibul și au început sedința foto. Am pus doar două ouă pentru echilibru, intrau toate trei mai forțat, dar pe al treilea l-am pus sub găinușă.😅

Să aveți un Paște Luminat plin de zâmbete și momente deosebite alături de cei dragi!

Notă: Pozele sunt din arhiva personală editate cu PhotoRetrica.

vineri, 14 aprilie 2023

Pască fără umplutură transformată în cozonaci!

În mai multe regiuni ale țării pasca se prepară fără umplutură de brânză, așa ne făcea și bunica pasca. În Maramureș, această pască fără umplutură se coace doar în Sâmbăta Mare, iar în noaptea de înviere se duce la biserică pentru a fi sfințită.

Am încercat acum câțiva ani să fac pască cu umplutură de brânză de vaci și nu ne-a plăcut, așa că am pregătit pentru astăzi pască Băneasa - cozonac. Pasca fără umplutură se face din aluat dospit de cozonac, însă eu am făcut umplutură din multă nucă și cacao și astfel pasca s-a transformat în cozonac. Cozonacul este nelipsit din meniul nostru de sărbători, ne plce foarte forte mult.


Rețeta este ușoară și nu poate da greș nici măcar un începător. Pentru acești cozonaci am folosit următoarele ingrediente:

- 1 kg Făină Băneasa pentru cozonac;

- 150 grame zahăr brun (este prima dată când reduc cantitatea de zahăr – rețeta presupune 250 grame zahăr);

- 450 ml lapte;

- 8 gălbenușuri de ou (am folosit ouăle de la găinușele mele);

- 40 grame drojdie proaspătă;

- 100 grame unt topit;

- 100 ml ulei;

- sare;

- coajă rasă de lămâie ( am cumpărat lămâi netratate).

Pentru umplutură am folosit 250 grame nucă, pe care am mărunțit-o cu robotul de bucătărie, 4 albușuri de ou, 3 linguri de cacao și 140 grame de zahar.

Într-un bol mai mare am pus 100 grame făină pentru cozonac, peste care am adăugat aproximativ 200 ml lapte fierbinte și am amestecat foarte bine. Când compoziția s-a mai răcit, adică să nu ardă la deget, am fărâmițat drojdia proaspătă și am adăgat o lingură de zahar și am amestecat bine, apoi am mai adăugat 50 ml lapte călduț și am continuat să amestec până compoziția s-a omogenizat. Apoi am lăsat la dospit pentru 20 minute, timp în care am fiert organele pentru drob.

Când maiaua a crescut am adăugat peste ea restul de  900 gr făină, gălbenușurile, coaja rasă de lâmăie, zahărul și laptele călduț rămas și am frâmăntat foarte bine.

Când a început să se formeze aluatul am adăugat uleiul, puțin câte puțin, încorporându-l foarte bine, apoi același lucru am făcut cu untul topit. La final trebuie să aveți un aluat moale foarte puțin lipicios. Apoi am lăsat aluatul să se dospească, eu l-am lăsat mai mult de 30 de minute (trebuie lăsat la dospit până își dublează volumul), timp în care am preparat umplutura pentru cozonaci, am tocat organele pentru drob  și am spălat vasele.

Pentru umplutură am bătut bine albușurile de ou și zahărul cu ajutorul unui tel, apoi am adăugat cacaoa și ultima dată nuca. Am amestecat bine bine și am lăsat-o să se odihnească până îi va veni rândul.

Când aluatul s-a dospit, l-am întins și umplut cu nucă și cacao, l-am împletit și apoi l-am azvărlit în tăvile tapetate cu hârtie de copt.

L-am mai lăsat la dospit și în tăvi aproximativ  30 minute și apoi l-am băgat în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 40-50 minute. Atenție la temperatură! Dacă dați o temperatură ridicată cozonacul nu se va coace la mijloc !

Când bunătățile Băneasa au fost gata le-am scos din cuptor și le-am uns cu miere de albină! Au ieșit așa de pufoși și gustoși cu toate că am redus cantitatea de zahăr! Poftă Bună!

Pozele sunt din arhiva personală editate cu PhotoRetrica!

sursă foto: Pixabay

Vă doresc un Paște binecuvântat alături de cei dragi!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023!