Sâmbăta trecută am mers la o degustare de vinuri spumante în Craiova, cu ocazia lansării a trei noi spumante din gama Inspiro, produse de Chateau Vartely, importate și distribuite în România de Produse Moldovenești.
Sincer, nu prea știam mare lucru despre vinuri, îmi plăcea doar să beau câte un pahar de vin roșu, seară, în timp ce citeam, însă curiozitatea mea a fost stârnită după prima degustare de vinuri la care am participat și am început, cu pași micuți, să intru în lumea vinului. Aceasta este a doua oară când merg la o degustare de vinuri.
Gazda evenimentului a fost Crama 91, iar ghidul nostru în lumea vinului, a spumantelor mai exact, a fost Svetlana Matvievici care ne-a povestit despre cramă și gama Inspiro, dar nu numai. La eveniment au participat doar bloggeri olteni.
Gama de spumante Inspiro este mai bogată cu cele trei spumante lansate de curând, făcute din soiuri de struguri diferite pentru toate gusturile, dar noi am degustat doar două dintre ele: Inspiro Fetească Regală alb, brut și Inspiro Pinoit Noir rose, sec. În total au fost patru spumante din gama Inspiro, două vinuri din gama Individo și un Spumant Pinoit Noir brut, metoda clasică.
”Inspiro e despre bucuria lucrurilor simple, despre
speranța unei zile mai bune, despre motivația de a merge mai departe, este
despre optimism și cer senin, e despre trezirea viselor adormite, despre
degustarea zâmbetului și vrea să fie doza ta de inspirație!”
Aceste spumante Inspiro sunt făcute prin metoda Charmat (a fost inventată de italianul Federico Martinotti, la sfârșitul secolului al XIX-lea și brevetată de francezul Eugene Charmat în 1910), o metodă simplă și rapidă, spumantele obținute prin această metodă au un preț mai mic, însă nu și calitatea. Apropos de calitate: cum recunoaștem un spumant de calitate? După perlajul din pahar, cu cât bulele sunt mai fine, cu atât calitatea este mai ridicată.
Dintre vinurile degustate preferatele mele (nu am putut să aleg doar unul) au fost Inspiro Rose Muscat, demisec, Spumantul Pinoit Noir, brut, metodă clasică și, bineînțeles, Individo
roșu Rară Neagra, Malbec și Syrah. Dacă doriți să beneficiați de o reducere de 15% la plasarea primei comenzi pe link-ul de mai sus, folosiți codul svetlana15.
Svetlana ne-a învățat cum se deschide un spumant, prin două metode.
Prima metodă:
- se ia sticla de spumant de la rece (așa se servește, rece!!);
- se șterge cu un șervețel bine să nu ne alunece mâna pe sticlă;
- se ia folia de pe partea superioară a sticlei;
-se deschide sârmulița dopului prin șase rotiri;
- se înclină sticla la 45 grade în timp ce ținem bine dopul cu degetul mare și arătător și sticla cu cealaltă mână și rotim, încet, doar sticla, până iese dopul.
Când dopul a ieșit trebuie să se audă un fâșâit finuț. Sticla nu se agită!
A doua metodă de deschidere a unui spumant se numește sabrage , adică sticla se deschide cu o sabie, metoda a fost inventată de armata lui Napoleon. Sabrarea este recomandată să se facă la spumantele obținute prin metoda clasică, deoarece acestea au o sticlă mai solidă. Dacă nu aveți sabie, o puteți înlocui cu un pahar, de exemplu.
Am aflat, tot la degustare, că denumirea de Șampanie este folosită în mod eronat, deoarece acest vin spumant își are originea în regiunea Champagne din Franța.
Și, aproape că uitasem să vă povestesc cum se ciocnesc paharele, se înclină paharele la 45 de grade, cei care ciocnesc se privesc ochi în ochi și se ciocnesc paharele fix pe mijlocul lor.
La finalul evenimentului, Iulian Fira, ne-a pregătit o piesă de teatru, piesa fiind citită de participanți la prima lectură. Mi-a plăcut foarte mult, mai ales cum au interpretat rolurile Svetlana (actrița faimoasă) și Roxana (tânăra serioasă).
Am făcut și poza de grup, că altfel nu se putea:
Sănătate și să ne auzim cu bine!